Rabljena sedmica

Štrajk

Nije bilo generalnog štrajka zaposlenih u državnim i javnim službama, koji je bio najavljivan za 5. lipnja. “Vlada se sporazumom obvezala da ove godine neće smanjivati razinu plaća i dodatka za radni staž. Precizirano je da će Vlada i sindikati sjesti za stol nakon što tri uzastopna tromjesečja BDP bude pozitivan, odnosno veći od nule, i pregovarati o načinu i modalitetu povećanja koeficijenata za plaće, uz uvjet da deficit državnog proračuna bude manji od tri posto”, izvijestio je Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola. Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić izrazio je zadovoljstvo zbog sporazuma koji je postignut u posljednji čas, te je najavio da će Vlada i sindikati državnih i javnih službi idućih mjeseci pregovarati o uvjetima dogovora o “socijalnom miru” koji bi trebao propisivati pravila ponašanju dviju strana u različitim ekonomskim prilikama u zemlji. Predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić izjavio je da njegov sindikat neće potpisati sporazum s Vladom.

Janša

Donedavnog slovenskog premijera Janeza Janšu sud u Ljubljani proglasio je krivim za primanje mita u sklopu slovenske nabave 136 oklopnih borbenih vozila od finske tvrtke Patria, vozila vrijednih 278 milijuna eura. Janša je osuđen na dvije godine zatvora i novčanu kaznu od 37 tisuća eura. Sutkinja ljubljanskog Okružnog suda Barbara Klajnšek u presudi je navela da je bivši premijer mito uzeo i za sebe i za svoju stranku SDS.

Obrana 

Vesna Alaburić, odvjetnica haškog osuđenika Milivoja Petkovića, bivšeg načelnika Glavnog stožera HVO-a, na Tportalu je izložila poželjnu strategiju obrane u drugostupanjskom postupku. Glasi ovako: “Mnogi su bili, i jesu, vrlo kritični prema Tuđmanovoj politici u BiH, ali je sigurno da čak ni oni ne misle da je vlast Franje Tuđmana planirala zločinima ostvariti neke političke ciljeve. Konsenzus o tome u Hrvatskoj, jasno, javno i nedvosmisleno izražen, imao bi veliki pozitivan učinak u našem žalbenom postupku, jer Tribunal prati reagiranja u zemljama bivše Jugoslavije i argumentirani stavovi u domaćoj javnosti imaju utjecaj na haške suce.” Čitava bi javnost, dakle, trebala misliti isto – usput, sasvim pogrešno – e da bi odvjetnici optuženih izazvali “pozitivan učinak u žalbenom postupku”. Možda da odvjetnici hercegbosanske šestorke – umjesto novih dokaza i svjedoka – počnu skupljati potpise za referendum na kojem bi hrvatski građani “jasno, javno i nedvosmisleno” poručili da Tuđmanova vlast nije planirala zločinima ostvariti neke političke ciljeve…

Čačić 

Bivši predsjednik Hrvatske narodne stranke i bivši prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić odlazi 17. lipnja na izdržavanje zatvorske kazne. Zbog toga što je skrivio prometnu nesreću s dvoje poginulih ljudi u Mađarskoj, Čačić će u zatvoru provesti najmanje jedanaest mjeseci, što je polovica mađarske kazne, a zatim će tražiti puštanje na uvjetnu slobodu. Robijat će u Lipovici ili u Valturi kod Pule. U zatvor će otići kao predsjednik nečega što se zove Sjeverozapadno-hrvatski regionalni savez HNS-a, a kad opet bude slobodan, planira nastavak političke karijere, valjda dodatno osokoljen dobrim rezultatima HNS-a na lokalnim izborima u tzv. sjevernim županijama. “Imam obavezu prema svojim biračima”, kaže Čačić. Vesna Pusić, aktualna predsjednica HNS-a, može, znači, biti mirna još idućih godinu dana.

Reagiranje

Odvjetnik Ivan Zvonimir Jelić, nastupajući u ime gospodina Rikarda Fuchsa, reagirao je na članak Andree Milat “Vježbalište za korupciju”, objavljen u 696. broju ovih novina:

“Netočno je da je ‘Madžaru blizak i Rikard Fuchs, s kojim je, osim preko Studentskog zbora, povezan i preko poduzeća Industrogradnja, a kojeg se može pronaći na brojnim slikama iz različitih egzotičnih zemalja svijeta u zagrljaju s članovima SZ-a’, s obzirom da g. Rikard Fuchs nikada nije bio član Studentskog zbora, niti je imao bilo kakve poslovne ili bilo kakve druge veze s istim, te da je svoju fakultetsku naobrazbu stekao u inozemstvu.

Netočno je da je g. Rikard Fuchs na bilo koji načina povezan da g. Madžarom koji se  spominje u članku iz slijedećih razloga: Gospodin Madžar koji jest bio član Nadzornog odbora Industrogradnje, te dioničar Industrogradnje, je gospodin koji ima 76 godina i nema nikakve veze sa Studentskim zborom. Gospodin Madžar koji se spominje u članku, kao bivši član Studentskog zbora, je liječnik, otprilike četrdesetak godina mlađi od g. Madžara koji jest bio član Nadzornog odbora Industrogradnje, te dioničar Industrogradnje. Također, i slika na koju se autor teksta poziva ne postoji, niti je g. Fuchs putovao i slikao se na različitim egzotičnim destinacijama u zagrljaju s članovima Studentskog zbora. Točna je informacija da je g. Fuchs član Nadzornog odbora i dioničar Industrogradnje. Netočno je da je Industrogradnja gradila riječki kampus, a nadograđivala je paviljone Agronomskog fakulteta tijekom 70-tih godina. Nadalje, netočna je informacija da je g. Fuchs ‘jedan od poduzetnika bliskih Studentskom zboru kojem nikako da krene; od 16 poduzeća s kojima je usko povezan, čak šest ima blokiran račun, a jedno je ugašeno’. Jedina je istina da je g. Fuchs poduzetnik koji savjesno, odgovorno i profesionalno obavlja svoj posao, nastojeći što uspješnije poslovati u ovim teškim vremenima.”