Balkan prolaz

Potvrđeno

Prema saopćenju Tužilaštva za organizirani kriminal Srbije, Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je optužnicu protiv vlasnika Delta holdinga Miroslava Miškovića, njegovog sina Marka, vlasnika Nibens grupe Mila Đuraškovića i još osam njihovih suradnika, pa je sada srpskom pravosuđu ostalo još samo zakazivanje početka suđenja jednom od najbogatijih ljudi u regiji. Podsjetimo, Miškovića i društvo optužnica koju je podiglo Tužilaštvo za organizovani kriminal tereti za makinacije kojima su putarske tvrtke oštetili za oko 148 milijuna eura, a budžet Srbije za oko četiri milijuna. Oni su, prema optužnici, na nezakonit način podigli vrijednost akcija Preduzeća za puteve Niš kako bi ih prodali, nakon što im je u međuvremenu vrijednost opala. Miškovićima i Ðuraškoviću na teret se stavljaju djela zlouporabe položaja i poreske utaje, a za oba je zapriječena kazna do deset godina zatvora. Optužnica je podignuta i protiv Rista Ristića, Milutina Gaševića, Zorana Mihajlovića, Dejana Jevtića, Zdravka Raša i Predraga Filipovića zbog pomaganja u izvlačenju novca iz putarskih firmi, a optuženi su i Živojin Petrović i Jadranka Bardić, koji se terete za pomaganje u utaji poreza, navode regionalne agencije. Prema istim izvorima, Marku Miškoviću je produžen kućni pritvor, dok će se ostali braniti sa slobode.

Razlaz?

Iako je prošlo svega devet mjeseci od parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, moguće je da će građani te države na jesen ponovno na birališta, jer je vladajuća koalicija u ozbiljnoj krizi zbog sve složenije ekonomske situacije, piše beogradska “Politika”. List navodi kako je mogući razlaz vladajuće koalicije najavljen iz Socijaldemokratske partije, pozivajući se na političke analitičare koji predviđaju vrlo skore vanredne izbore u Crnoj Gori. Okidač da SDP najavi uskraćivanje podrške kabinetu premijera Mila Đukanovića bila je odluka Vlade da predloži rebalans državnog budžeta zbog dugova Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP). Tanjug je ranije objavio optužujuću izjavu predsjednika parlamenta i lidera SDP-a Ranka Krivokapića, prema kojoj Demokratska partija socijalista (DPS) svojom ekonomskom politikom dovodi državu u stanje bankrota. Krivokapić je tom prilikom najavio mogućnost pada Vlade Crne Gore i vanrednih parlamentarnih izbora na jesen. Nadalje, njegova je stranka najavila da neće podržati rebalans proračuna i da će nakon neizglasavanja proračuna “logičan potez” biti ostavka premijera Đukanovića. Politika podsjeća kako je Đukanović ranije poručio da je Vlada Crne Gore prijedlogom rebalansa proračuna izabrala najbolje rešenje: “Ako je parlament nezadovoljan tim potezom, neka izglasa nepovjerenje izvršnoj vlasti.” Zastupnik Pozitivne Crne Gore Mladen Bojanić kazao je da nije siguran koliko je Krivokapić siguran u najavi da su vanredni izbori mogući, navodeći da aktuelna vlada teško da više ima povjerenje. “Ako SDP istraje na stavovima, izbori su izvjesni, ali imam rezervu prema tim stavovima. Ali da im damo prostora da vidimo jesu li iskreni”, rekao je Bojanić.

Snimak

Nakon posjete europskog komesara za proširenje Štefana Fülea Crnoj Gori, dvije stvari su istaknute kao glavne briselske brige vezane uz tu zemlju: visok stupanj korupcije i istraga u vezi s aferom, u crnogorskoj javnosti poznatoj kao “Snimak”, koja je izbila uoči predsjedničkih izbora. Podsjetimo, riječ je o snimcima sjednica organa vladajućeg DPS-a, na kojima je raspravljano kako da se osigura dovoljan broj glasova na izborima, tako što bi se putem državnih institucija biračima osiguralo zaposlenje. Crna Gora može do kraja godine otvoriti poglavlja 23 i 24 ukoliko za to ispuni uvjete, istaknuo je Füle, navodeći da Evropsku komisiju zabrinjava korupcija. “Crna Gora treba da uspostavi adekvatan okvir za sprečavanje i borbu protiv korupcije. Komisija želi da vidi efikasne i nepristrasne istrage u slučajevima korupcije na svim nivoima”, rekao je komesar Füle za podgoričke “Dnevne novine”.

Rekonstrukcija

Lideri vladajuće koalicije u Srbiji počeli su u Beogradu najavljene razgovore o rekonstrukciji Vlade, a prema najnovijim najavama, novi sastav Vlade bit će poznat za tri tjedna. Nakon posljednjeg sastanka članova koalicije – Ivice Dačića i Žarka Obradovića za SPS, Aleksandra Vučića i Aleksandra Vulina za SNS i Mlađana Dinkića i Verice Kalanović za URS – ministrica regionalnog razvoja i lokalne samouprave Verica Kalanović izjavila je da na sastanku nije bilo riječi o imenima, već “samo o principima”. “Postavit ćemo ciljeve za naredni period koji će imati jasno definirane kriterije za ocjenu rezultata. Neće biti većih zaokreta, ali će biti postavljeni ciljeva za rješavanje probleme koji najviše muče Srbiju”, rekla je ministrica. Prema njenim riječima, prva je stvar oko koje su se dogovorili postavljanje šefa pregovaračkog tima sa EU-om.

Amnestija

Nakon žestoke višečasovne debate u parlamentu, nije usvojen zakon o amnestiji građana Kosova koji su izvršili krivična djela na sjeveru Kosova. Za zakon je glasovalo 70 zastupnika, a 21 glas je bio protiv, dok su dva bila suzdržana. Za usvajanje zakona bilo je potrebno 80 zastupničkih ruku. U izvještaju Radija Slobodna Evropa navodi se da su prijedlog zakona podržali zastupnici vladajućeg DPK-a, takav stav su u principu podržali i poslanici najveće opozicione partije DSK-a, sa određenim primjedbama, zahtijevajući istovremeno da se na komisiji za zakonodavstvo predlože konkretni amandmani. “Ovim prijedlogom zakona Vlada ima za cilj da amnestira dvije vrste kriminalaca – Srbe i kosovske Albance. Kod nekih krivičnih djela otišlo se toliko daleko da su imali u vidu konkretne ličnosti”, rekao je poslanik DSK-a Haki Demoli, a prenosi Tanjug. Nakon što je usvajanje propalo, Vlada Kosova pripremila je novi nacrt zakona, riješena da ga usvoji pošto-poto. Taj je zakon jedan od ključnih za provođenje Briselskog sporazuma o normalizaciji odnosa, koji su Srbija i Kosovo postigli 19. travnja u Briselu.