Balkan prolaz

Srebrenica

U Srebrenici je prošle sedmice obilježena 18. godišnjica od genocida koji su u srpnju 1995. počinile snage bosanskih Srba pod zapovjedništvom Ratka Mladića. Samo dva dana nakon tužne obljetnice u Potočarima, porodice žrtava su pokušale položiti cvijeće pred magacinom u Kravici, gdje je izvršena egzekucija oko 1.200 Srebreničana, ali ih je u tome pokušala spriječiti policija Republike Srpske, uz obrazloženje da se sada radi o privatnom posjedu. Nakon rasprave i naguravanja s policijom, porodice žrtava su ušle u krug nekadašnjeg poljoprivrednog dobra kroz rupu u ogradi, nakon čega je policija “postupila po naređenju”, povrijedivši pritom nekoliko ožalošćenih majki iz udruženja Žene Srebrenice.

Genocid

Žalbeno vijeće Tribunala u Den Haagu poništilo je 11. srpnja, na dan pada Srebrenice, odluku Pretresnog vijeća kojom se Radovan Karadžić oslobađa optužbi za genocid u nekoliko općina u BiH, što znači da će se bivšem predsjedniku Republike Srpske suditi za genocid u drugim općinama u BiH, a ne samo u Srebrenici. Napomenimo da je Pretresno vijeće prethodno donijelo odluku da se optuženik oslobodi prve točke optužnice, prema kojoj je Karadžić odgovoran za genocid putem učešća u udruženom zločinačkom pothvatu koji je imao za cilj trajno uklanjanje bosanskih Muslimana i bosanskih Hrvata iz opština u Bosni i Hercegovini u periodu od 31. ožujka 1992. do 31. prosinca 1992., zaključujući da “nema dokaza, čak i ako bi bili u potpunosti prihvaćeni, koji bi mogli da podrže osudu za genocid u tim općinama”. Žalbeno vijeće je zaključilo, između ostalog, da je Pretresno vijeće pogriješilo kada je zaključilo da dokazi koje je izvelo Tužilaštvo “nisu dovoljni da se dokažu određeni tipovi genocidnih djela”, navedeno je u saopćenju Tribunala povodom ove odluke.

Amnestija

Uz protivljenje pokreta Samoopredjeljenje, parlament Kosova usvojio je najavljivani Zakon o amnestiji. Dok su pripadnici Samoopredjeljanja protestirali pred zgradom parlamenta, optužujući parlamentarnu većinu da je “amnestirala kriminal i kriminalce”, parlament je napokon sabrao dvotrećinsku većinu, potrebnu za usvajanje zakona. Na ovom zakonskom rješenju naročito je insistirao zvanični Beograd, a predstavnici izvršne vlasti Kosova branili su ga s obrazloženjem da se radi o ispunjavanju Briselskog sporazuma između Beograda i Prištine. Ipak, zakon je usvojen bez javne rasprave, uz protivljenje i nevladinog sektora, prenosi “Koha Ditore”. Usvojeni zakon predviđa amnestiju za sva lica koja su osuđena za kaznena djela ili mogu biti predmet krivičnog gonjenja za ista, ako su ona izvršena na teritoriji Kosova prije 20. lipnja 2013.

Mevlid

Presuda kojom je državljanin Srbije Mevlid Jašarević osuđen za terorizam zbog napada na američko veleposlanstvo u Sarajevu 28. listopada 2011. ukinuta je, a postupak vraćen na početak. Podsjetimo, Jašarević je u prosincu prošle godine nepravomoćno pred Sudom BiH osuđen na 18 godina zatvora zbog kaznenog djela terorizma. Isti sud je ukinuo osuđujuću presudu i dvojici navodnih Jašarevićevih saučesnika, Emrahu Fojnici i Munibu Ahmetspahiću. Svi osuđeni pripadaju neformalnoj zajednici takozvanih vehabija, smještenoj u selu Gornjoj Maoči kod Brčkog. Sam Jašarević je tijekom istrage izjavio kako je iz automatske puške pucao na američko veleposlanstvo u znak prosvjeda zbog američke vojne intervencije u Afganistanu, a u napadu je teško ranio policajca Mirsada Velića, pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo. Kako je potvrdio državni tužitelj BiH, Jašarević neće biti pušten na slobodu, unatoč presudi. Sudeći prema izjavama Jašarevićevog odvjetnika, on će pokušati da se nagodi sa Tužiteljstvom BiH na način da ono promijeni kvalifikaciju zločina, dok bi Jašarević priznao krivicu.

Izmjene

Vladajuća koalicija u Crnoj Gori, zajedno sa dijelom oporbe, postigla je dogovor o izmjenama ustava te zemlje, što je jedan od uvjeta za napredak Crne Gore ka europskim integracijama. Prema postignutom dogovoru, za promjene Ustava Crne Gore u oblasti pravosuđa bit će potrebna dvotrećinska većina u parlamentu, a prihvaćen je i prijedlog ustavnih promjena prema kojima bi se državni tužitelj i sudije Ustavnog suda birali dvotrećinskom većinom u parlamentu ili, ako izbor ne uspije u prvom krugu, uz podršku tri petine zastupnika. U narednom periodu, Crna Gora bit će dužna pojačati napore u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije, što je samo jedno od 33 pregovaračka poglavlja koliko tu zemlju očekuje na putu ka punopravnom članstvu u EU-u.

Vojska

Agim Čeku, ministar obrane Kosova, najavio je da će ta zemlja svoje sigurnosne snage do kraja godine zamijeniti Vojskom Kosova, čime bi Kosovo dobilo i zvanične oružane snage. Regionalne agencije prenose da je Čeku, nakon susreta sa veleposlanikom Velike Britanije na Kosovu Ianom Cliffom, izjavio da je riječ o “dubokom procesu koji zahtijeva vremena i koordinaciju” te da Priština na procjeni sigurnosnih potreba radi u “uskoj suradnji s međunarodnim partnerima”. “Ovaj proces trebao bi se okončati do kraja godine i odmah ćemo izaći s preporukama našoj vladi i partnerima u NATO-u što je potrebno kako bi se osiguralo da Kosovo bude sigurno i da bude u stanju pomoći u očuvanju i izgradnji mira svuda u svijetu”, rekao je Čeku, a prenio Tanjug. Britanski veleposlanik na to je odgovorio kako je Ujedinjeno Kraljevstvo očekivalo da će odluka o ostvarivanju punih operacionalnih kapaciteta SSK-a biti donesena ranije.

Smjena

Smijenjen je komandant srpske Žandarmerije Bratislav Dikić. Njegovo razrješenje potpisao je premijer Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, dok je sam Dikić za smjenu, prema sopstvenom priznanju, “čuo iz medija”. “Mene tim povodom tokom cijelog dana niko nije zvao”, kazao je Dikić, koji je za TV B92 opovrgnuo da je smijenjen zbog ubojstva dvojice mladića kod Jagodine za što je osumnjičen jedan pripadnik Žandarmerije, navodeći da su u pitanju drugi razlozi. Prema navodima beogradskih medija, smjena komandanta Žandarmerije uslijedila je nakon incidenta u ataru sela Ratkovića kod Rekovca, gdje su pronađena dva ugljenisana tijela u spaljenom automobilu, zbog čega je kao osumnjičeni Višem sudu u Kraljevu priveden jedan pripadnik Žandarmerije.