Balkan prolaz

Sofija

Glavni grad Bugarske još je u opsadnom stanju zahvaljujući novom valu građanskih antikorupcijskih prosvjeda, koji uz manje ili više intenziteta traju već preko mjesec dana. Antivladini prosvjednici pozivaju na blokadu zgrade parlamenta, njegovo raspuštanje i raspisivanje izbora. Prosvjedi su počeli početkom ove godine zbog poskupljenja električne energije, što je dovelo do pada konzervativne vlade Bojka Borisova, a ponovno su eskalirali nakon što je na čelo Agencije za nacionalnu sigurnost (DANS) postavljen 32-godišnji medijski magnat Delijan Peevski, za kojeg se tvrdi da je počinitelj mnogobrojnih protuzakonitih djela. Nakon izvanrednih zastupničkih izbora, održanih u svibnju, socijalisti i liberali podržali su tehnokratsku vladu, predvođenu ekonomistom Plamenom Orešarskim. Kako navode bugarski mediji, novoosnovana vlada ima i podršku – doduše, ne transparentnu – ultranacionalističke stranke Ataka. Mnogobrojni politički analitičari u toj zemlji, uključujući i one koji podržavaju prosvjednike, smatraju da ni pad te vlade ne bi doveo do značajnog iskoraka, zbog predviđanja da bi eventualni novi izbori opet rezultirali izjednačenim odnosom snaga u parlamentu.

JMBG

Zakon o jedinstvenom matičnom broju građana, koji je izazvao višetjedne prosvjede u Sarajevu, nakon usvajanja u Parlamentu BiH oboren je u Domu naroda jer se Stranka demokratske akcije pozvala na vitalni nacionalni interes. Podsjetimo, prošle je sedmice Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, usvojilo sporni zakon, i to u formi koje se direktno suprotstavljala odluci Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Prema usvojenim izmjenama i dopunama zakona, Federacija BiH trebala je biti podijeljena na pet registracionih područja, Republika Srpska na tri, dok bi Brčko distrikt bio jedno registracijsko područje. Parlamentarne stranke u vlasti na sjednici Vijeća ministara jednoglasno su se složile oko ovakvog rješenja, dok je SDA odmah najavio njegovo obaranje u daljnjoj parlamentarnoj proceduri, uz obrazloženje da je takvo rješenje “bespogovorno prihvatanje ultimatuma srpskih političkih stranaka” od strane dvije vladajuće bošnjačke stranke – SDP-a BiH i SBB-a. Iako je reakcija SDA-a u skladu sa odlukom Ustavnog suda BiH, izvjesno je da će ovakav razvoj događaja produžiti političku blokadu u kojoj se BiH nalazi još od uspostave vlasti nakon izbora 2010., što su predstavnici iz Republike Srpske već otvoreno najavili. “Bilo bi potpuno ispravno da delegati iz srpskog i hrvatskog naroda potegnu pitanje nacionalnog interesa na odluku o proglašenju odluke štetne po vitalni nacionalni interes Bošnjaka”, rekao je predsjedavajući Doma naroda BiH Ognjen Tadić, inače član SDS-a.

Šerijat

Prema pisanju sarajevskog tjednika “Slobodna Bosna”, dvije djevojke verbalno su napadnute u Sarajevu zbog “neprikladnog odijevanja” u mjesecu ramazanu. Ova vijest je ponovno u žižu interesovanja bh. javnosti dovela postojanje tzv. šerijatske policije, zadužene za sprovođenje muslimanskog ćudoređa u formalno sekularnoj BiH. Atmosfera koja se kreira svake godine uz ramazan, općinske zabrane točenja alkohola u sekularnoj državi, zabrane ljubljenja po restoranima, jednostavno ohrabruju ljude koji sebi uzimaju za pravo da izigravaju šerijatsku policiju i, po svemu sudeći, sve su brojniji i pasivno se ohrabruju od trenutnog establišmenta, piše “Slobodna Bosna”, zbog čega je autor teksta, novinar Almir Panjeta, primio mnogobrojne prijetnje i uvrede.

Restis

Grčki brodovlasnik Viktor Restis, zakupac hotelskog kompleksa Sveti Stefan u Crnoj Gori, uhićen je u Grčkoj zbog pranja novca, saopštili su policija i sudski zvaničnici, a prenose regionalne agencije. Uhapšeni “kontroverzni biznismen”, vlasnik flote brodova i suvlasnik nekoliko grčkih medija, optužen je, kako se navodi, jer je “svoj utjecaj koristio kako bi osigurao pozajmice u banci FBB, kao i fondove od najmanje pola milijarde eura za pojedince i tvrtke s kojima je održavao veze”. Restisova obitelj ima većinsko vlasništvo u malom kreditoru FBB-u, osnovanom početkom godine uz pomoć imovine u glavnom grčkom kreditoru, Nacionalnoj banci, a Reuters je prenio kako je uhićenje uslijedilo nekoliko mjeseci nakon zatvaranja istaknutog grčkog biznismena Lavrentisa Lavrentijadisa zbog učestvovanja u bankarskom skandalu.

Mišković

Miroslav Mišković, vlasnik srbijanske kompanije Delta holding i jedan od najbogatijih Srba, pušten je da se brani sa slobode, nakon što je uplatio jamčevinu od 12 milijuna eura. “Kontroverzni biznismen” tereti se za zlouporabu službenog položaja i utaju poreza. Izvanraspravno vijeće Specijalnog suda u Beogradu smatralo je kako postoji realna mogućnost Miškovićevog bijega, zbog čega je odbilo njegov zahtjev da se brani sa slobode, ali je Apelacijski sud u Beogradu poništio to rješenje, dozvolivši mu izlazak iz pritvora, uz oduzimanje putovnice i uvjet redovnog javljanja policiji do početka suđenja. Podsjetimo, srpsko državno tužiteljstvo Miškovića i njegove saučesnike tereti da su oštetili oštetili putarska poduzeća za skoro 17 milijardi dinara, a proračun Srbije za oko pola milijarde.

Mitrovići

Nakon prometne nesreće u Beogradu u kojoj je smrtno stradala djevojka Andrea Bojanić, beogradski sud je odredio pritvor vinovniku Aleksandru Mitroviću, sinu vlasnika Pinka Željka Mitrovića. Mitrović mlađi, koji je svojim skupocjenim vozilom na pješačkom prelazu pregazio nesretnu djevojku, sada tvrdi kako je ona “prelazila ulicu na crveno”. Policija je najavila da će vještačenjem utvrditi da li je to istina, a za sada je sigurno da će Mitrović mlađi u pritvoru provesti mjesec dana. Protiv njega je pokrenuta istraga zbog sumnje da je izvršio kazneno djelo teške povrede sigurnosti saobraćaja i kazneno djelo nepružanja pomoći licu povrijeđenom u saobraćajnoj nezgodi, budući da je pobjegao sa mjesta nesreće.