Kult ličnosti

Željko Zorica

Vizualni umjetnik iz Zagreba, priredio je alternativnu proslavu pristupanja Hrvatske Evropskoj uniji na Trgu Franje Tuđmana u Zagrebu, pod naslovom “KroaTisch-EU Freundschaft (KEUF): There is no alternative or love me or leave me”. “Svetost slavljenja pristupa Uniji u našem kontroliranom happeningu bila je popraćena čitanjem tekstova zakletvi državnika od strane umjetnika i aktivista, pjevanjem himne i video-projekcijama koje su dopustile i ironijski odmak od povijesti i povijesnih trenutaka”, rekao je Zorica. U performansu, uz video-instalacije i muzički program, učestvovalo je niz ličnosti iz javnog i kulturnog života, poput Urše Raukar, Luke Dragića, Marija Kovača, Dine Pešuta, Vesne Teršelič, Sanje Sarnavke, kora Čipkice i drugih.

Milena Marković

Foto: Davor Konjikušić

Dramska spisateljica, autorica je kazališnog komada “Zmajeubice – junački kabare”, koji govori o sarajevskom atentatu Gavrila Principa na nadvojvodu Ferdinanda, a koji će se na jesen naći na repertoaru Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda. O temi svog novog komada Milena Marković kaže: “Kronološki, drama počinje 1910., u trenutku atentata Bogdana Žerajića na okupacijskog poglavara Varešanina, a stvarno u jednoj učionici na početku XXI vijeka, u kojoj učenici razgovaraju o kontroverznim pitanjima historije. Počinje rasprava i odjednom jedan od učenika počinje igrati Žerajića i pjeva song koji se zove ‘Šest metaka’ (pet za Varešanina i jedan za sebe)… Gavrilo Princip nije bio terorist, jer on nije otišao u Beč i tamo ubio nadvojvodu, nego je ispred svoje generacije i istomišljenika izveo tiranoubojstvo kao politički i slobodarski čin.”

Drama “Zmajeubice” bit će izvedena u okviru međunarodnog projekta pod nazivom “Pali anđeo historije” povodom obilježavanja godišnjice početka Prvog svjetskog rata, a u kojem sudjeluje nekoliko evropskih teatara sa svojim predstavama. Projekt će se baviti i suvremenim pitanjima i problemima, prije svega multikulturalnošću i izazovima s kojima se suočava prostor današnje Evrope.

Tatjana Gromača

Dobitnica nagrade “Jutarnjeg lista” za prozno djelo u nagrađenom romanu “Božanska dječica” bavi se likovima koje društvo nije prihvatilo. Tim povodom književnica kaže: “Mislim da su sva društva danas bolesna. Teško nam je prihvatiti da netko jede drugačiju hranu od nas ili voli drugačiju vrstu muzike, a kamoli neka dublja određenja. Takvi smo, to je dio našeg unutarnjeg ustrojstva. Mislim da to čini naš ego, koji smatra da smo odvojeni od drugih i da smo bolji, veći od drugih. Srcem ili dušom, energijom ljubavi, razumijevanja i suosjećanja, trebali bismo to prevladati, tako uče stari mudraci. Nije uvijek jednostavno. S druge strane, postoji gotovo bolesna potreba, najvećeg dijela ljudi, da budu jednaki kao većina drugih, da budu poslušni određenoj ideologiji i sustavu moći koji je na djelu.”

Nihad Kreševljaković

Direktor je sarajevskog teatra SARTR čije predstave, u koprodukciji sa sarajevskom kazališnom akademijom, ovih dana putuju Evropom. “Odette i Odile” diplomska je predstava Amile Terzimehić i Ene Kurtalić koja je odigrana na festivalima u Amsterdamu i Berlinu, dok će početkom srpnja Adi Hrustemović i Igor Skvarica izvesti svoju diplomsku predstavu “Džepovi puni kamenja” na festivalu ITSelF u Varšavi. Ovim gostovanjima pridonio je i sarajevski festival MESS, čija selektorica programa Future MESS Selma Spahić kaže: “Jako nam je važno da je Future MESS uspio postati platformom za mlade bosanskohercegovačke umjetnike i umjetnice i da je, bilo kroz savjete, bilo kroz selekciju, otvorio vrata za internacionalni festivalski život njihovih predstava.”

Slobodan Šijan

Filmski redatelj iz Beograda, dobitnik je nagrade “Jutarnjeg lista” za publicistiku. Šijan je naglasio da je knjigu “Kino Tom – Antonio G. Lauer ili Tomislav Gotovac između Zagreba i Beograda”, objavljenu u izdanju Hrvatskog filmskog saveza iz Zagreba i Muzeja savremene umetnosti iz Beograda, pisao iz “osobne potrebe da se oduži značajnom čovjeku i velikom prijatelju” i da “tijekom pisanja nije razmišljao o mogućim nagradama, tako da ga je odluka žirija iznenadila, ali i obradovala”. Prema ocjeni žirija, u kojem su bili Davor Butković, Željko Ivanjek, Željko Krušelj, Tvrtko Jakovina, Branko Matan i Vlaho Bogišić, u konkurenciji za nagradu za publicistiku bilo je 50-ak iznimno vrijednih radova.

Ilijaz Delić

Bosanskohercegovački pjevač narodne muzike i grupa Mostar Sevdah Reunion nastupili su na trećem Sarajevo Sevdah Festu. U festivalskom programu također su sudjelovali Marija Šestić i Drama Project, Shaderwan Code, Cristina Soler i Pacoseco Trio iz Španjolske, mladi bosanskohercegovački bend Divanhana, te Amira Medunjanin s bendom Balkan River of Music. “Glavni cilj SSF-a je očuvanje sevdalinke, nečega što je naše autohtono blago i što nosi lijepu priču o nama u Bosni i Hercegovini. Nečega što može da bude lijepa slika svih nas, svih građana Bosne i Hercegovine u svijetu”, rekla je predstavnica festivala Lamija Hodžić.