Kult ličnosti

Igor Mirković

Direktor Filmskog festivala u Motovunu najavio je ovogodišnje, šesnaesto izdanje festivala, koji tradicionalno počinje zadnje subote u srpnju, a na kojem se očekuje nešto veseliji program nego prethodnih godina. Između 20 filmova u glavnom programu vidjet ćemo tako žensku SF komediju “Camille premotava”, nagrađenu u Cannesu i Locarnu, zatim bizarnu crno-bijelu komediju “Kompjutorski šah” Andrewa Bujalskog i irski film “Dobre vibracije” o lokalnoj legendi Belfasta, koja odluči grad mijenjati glazbom a ne oružjem.

Festival otvara film “Imagine” poljskog redatelja Andrzeja Jakimowskog o nekonvencionalnom profesoru koji sa svojom slijepom učenicom bježi iz škole, a vidjet ćemo i film Bobe Jelčića “Obrana i zaštita”. Tu su i dva provokativna dokumentarna filma: o ruskim disidenticama Pussy Riot i film “Fuck for Forest” o aktivističkom kolektivu iz Berlina koji snima i putem interneta prodaje amaterske porno filmove, a sav prihod ulaže u očuvanje amazonskih prašuma.

Bogdan Bogdanović

Istaknuti jugoslavenski arhitekt, autor je spomen-parka Dudik u Vukovaru, koji zbog zapuštenosti propada i za čiju je obnovu pokrenuta javna inicijativa. Uz niz strukovnih organizacija, poput Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske, Udruženja hrvatskih arhitekata, Hrvatskog dizajnerskog društva i Gliptoteke HAZU-a, ovu inicijativu, pokrenutu u sklopu projekta “1 posto za umjetnost”, podržavaju i brojne nevladine organizacije i ugledni pojedinci s područja kulture i umjetnosti iz cijele Hrvatske. Vukovarski spomen-park Dudik podignut je 1980. godine na lokaciji na kojoj je tijekom fašističke okupacije pobijeno nekoliko stotina civila i partizana. Obnovu Dudika već godinama traže lokalna udruženja antifašista, za sada bez uspjeha. (S. Šimpraga)

Olja Savičević Ivančević

Spisateljica iz Zagreba, autorica je zbirke poezije “Mamasafari (i ostale stvari)”, čije je dijelove u zadnjem broju objavio časopis “Neue Rundschau”, u prijevodu Blažene Radas. “Neue Rundschau” jedan je od najprestižnijih evropskih časopisa za kulturu, pa Olji Savičević Ivančević u istom broju, u tematu “Što se hitno mora učiniti”, društvo čine Nobelovka Elfriede Jelinek, britanska spisateljica Jeanette Winterson i još 20-ak autora. Olja Savičević Ivančević bilježi i druge uspjehe: dobila je nagradu za najbolju adaptaciju i za songove predstave “Čudnovate zgode šegrta Hlapića” u izvedbi splitskog Gradskog kazališta lutaka, dok je film Igora Mirkovića “Balavica”, nastao po njezinoj priči “Moglo bi se reći da je ovo priča”, nedavno dobio pregršt nagrada na domaćim filmskim festivalima.

Senka Bulić

Glumica, kazališna redateljica i direktorica kazališta Hotel Bulić, autorica je predstave “Rozamunda” koja je proglašena najboljom na 40. Internacionalnom festivalu alternativnog i novog teatra (INFANT), nedavno održanom u Novom Sadu. Radi se o predstavi nastaloj prema tekstu austrijske nobelovke Elfriede Jelinek, koja je “moćnim glumačkim kreacijama i raskošnom vizualnom ljepotom sugestivno scenski prikazala vječnu misteriju muško-ženskog odnosa”, kako piše u obrazloženju stručnog žirija, koji je također pohvalio glumicu Tihanu Čulafić. Na novosadskom festivalu sudjelovali su teatri iz Slovenije, Hrvatske, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Velike Britanije, Portugala, Danske i Belgije.

Dževad Karahasan

Pisac kojeg kritičari ocjenjuju kao najsnažnijeg bosanskohercegovačkog suvremenog pripovjedača, autor je novog romana “Sjeme smrti” koji se bavi sudbinom znamenitog pjesnika Omara Hajjama, orijentalnog polihistora iz 12. stoljeća. O temi svog romana Karahasan kaže: “Omar Hajjam je tip čovjeka koji nam danas tragično nedostaje. Danas, opet, kao i onda, imamo epohu fundamentalizama. Imamo razne religijske fundamentalizme, ali imamo, bogme, i mnogo opasniji ekonomski i financijski fundamentalizam koji nam prodaje ova neoliberalna ekonomija. Mi danas nemamo jednog Hajjama, nemamo dovoljno Hajjama, čovjeka koji je neprestano učio i sve vrijeme osjećao koliko manjka odgovora, koliko nije sposoban znati. Mi danas nemamo ljude sposobne za tu fantastičnu duhovnu skromnost.”

János Szász

Mađarski filmski redatelj, dobitnik je Kristalnog globusa, glavne nagrade na filmskom festivalu u Karlovym Varyma, za svoj film “Velika bilježnica”. Film Vinka Brešana “Svećenikova djeca” odnio je drugo mjesto u anketi za nagradu festivalske publike, a dobro je ocijenjen i film “Odumiranje” srpskog redatelja Miloša Pušića. Hrvatski filmovi u konkurenciji bili su i “Gangster te voli” te tri intrigantne koprodukcije: “Adria Blues”, “Baršunasti teroristi” i “Dvojina”. Najboljim redateljem proglašen je Jan Hřebejk za film “Medeni mjesec”, ukrajinski redatelj Vitali Mansky dobio je nagradu za “Cijev” kao najbolji dokumentarac, dok je najbolji glumac Ólafur Darri Ólafsson s Islanda. Na festivalu je organizirano više od 460 filmskih projekcija, koje je vidjelo preko 128.000 gledatelja.