Kult ličnosti

Marina Abramović

Svjetski poznata umjetnica našla se među 13 odabranih koji će ove godine biti primljeni u američku Nacionalnu akademiju umjetnosti. Uz Marinu Abramović, u tom su društvu i ovogodišnja predstavnica SAD-a na 55. Bijenalu u Veneciji Sarah Sze i Christian Marclay, dobitnik Zlatnog lava za najboljeg umjetnika na 54. Bijenalu umjetnosti Iluminacije 2011. godine, za rad “Sat”. Nove članove Nacionalne akademije, koji će u ovu uvaženu instituciju biti primljeni 29. listopada,  izabralo je više od 300 sadašnjih akademika zbog njihovog značajnog doprinosa suvremenoj američkoj umjetnosti i arhitekturi.

Ivo Pogorelić

Održao je koncert u Kotoru u povodu proslave Dana državnosti Crne Gore i dvjestogodišnjice rođenja Petra Petrovića Njegoša. Koncertu za klavir i orkestar Frederica Chopina prisustvovali su i hrvatska ministrica kulture Andrea Zlatar Violić i njezin crnogorski kolega Branislav Mićunović. Istog dana otvoreni su Don Brankovi dani muzike, u znak sjećanja na don Branka Sbutegu (1952. – 2006.), kotorskog svećenika, pisca, erudita i humanista. U Kotoru je održan i mali regionalni skup ministara kulture, na kojem je sudjelovao i operni pjevač Ivica Šarić, ministar kulture Kantona Sarajevo, koji je u drugom dijelu koncerta bio solist u izvedbi “Testamenta vladike crnogorskog Petra II. Petrovića Njegoša”, oratorija srpskog skladatelja Rajka Maksimovića koji je u Kotoru imao svoju crnogorsku premijeru.

Ješa Denegri

Renomirani povjesničar umjetnosti iz Beograda, otvorio je nedavno u Poreču manifestaciju pod nazivom “Umjetnik na odmoru”. Riječ je o jedinstvenom projektu koji se ove godine održava po drugi put, a domaćin je hotelska kuća Valamar. Projekt pokušava spojiti naizgled nespojivo, kako je rekao povjesničar umjetnosti Feđa Vukić, a to su umjetnost i turizam. Tijekom ljetnih mjeseci desetak vodećih umjetnika iz cijeloga svijeta boravit će u Poreču, gdje će na licu mjesta stvarati nova djela, koja će na kraju biti predstavljena na velikoj izložbi u zagrebačkom MSU-u. Koncept projekta “Umjetnost na odmoru” osmislio je kolekcionar Marinko Sudac, a svoje će radove u Poreču izložiti Željko Kipke, Marko Pogačnik iz Slovenije, Oleg Kulik iz Rusije, Radomir Damnjanović Damnjan, srpski umjetnik s talijanskom adresom, a organizatori najavljuju i dolazak Yoko Ono.

Jovan Ćirilov

Selektor Bitefa, međunarodnog kazališnog festivala, najavio je njegovo ovogodišnje izdanje, koje će se održati od 22. rujna do 1. listopada u Beogradu. Predviđeno je 11 predstava u glavnom programu: na otvaranju će gostovati grupa Gob Squad iz Berlina s predstavom “Before Your Very Eyes”, a na zatvaranju će se predstaviti slavni mađarski autor Kornel Mundruczo izvedbom “Teško je biti Bog” u izvođenju Proton Cinema Theatrea iz Budimpešte. Iz češkog Brna stiže Reduta teatar s “Europeanom” u režiji Jana Mikulašeka, iz Francuske predstava “Beograd” po tekstu Angelice Liddell, a iz Zagreba Borut Šeparović s projektom “55+”. Vidjet ćemo i “Post skriptum”, predstavu prema tekstovima Danila Kiša iz Podgorice i “Oluju” Aleksandra Ostrovskog u produkciji Mestnog gledališča iz Ljubljane. Obrazlažući slogan festivala “Teško je biti”, Ćirilov je rekao da je Bitef bio vođen mišlju da u vremenu krize “kazalište mora nešto bitno reći o životu i umjetnosti teatarskim sredstvima”.

Andreja Jeličić

Baletna pedagoginja iz Zagreba postat će voditeljica sveučilišnog studija iz područja plesne umjetnosti, koji nakon petogodišnjih priprema u rujnu započinje na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti. Ministarstvo kulture i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta složili su se oko podjele troškova studija, a značajne su uloge odigrale i voditeljice Plesnog centra Tala Tamara Curić i Larisa Navojec, jer će se nastava privremeno izvoditi u prostorima njihova centra. O novom studiju Andreja Jeličić kaže: “Ples kojem se posvećujemo je umjetnost, ali i područje znanja. Znanje koje plesači imaju često se diskriminira i banalizirano, i to ćemo od ove jeseni promijeniti.” Prijamni ispiti za prvu generaciju studenata plesa održat će se između 28. kolovoza i 6. rujna.

Dominic Dromgoole 

Umjetnički je direktor slavnog londonskog kazališta The Globe, koje idućeg travnja kreće na dvogodišnju turneju s predstavom “Hamlet” povodom obilježavanja 450. godišnjice rođenja Williama Shakespearea. Kazališna trupa planira dvije godine provesti u zrakoplovima, vlakovima, brodovima i autobusima kako bi s jednom od njegovih najpoznatijih i najizvođenijih tragedija posjetila sve zemlje svijeta. “Mislim da je takva suluda ideja odlična i ako je plan obići sve zemlje svijeta, onda ćemo ih obići baš sve. To znači da idemo i u sve zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza, Južnu i Sjevernu Koreju, a nećemo zaobići ni Antarktik. Riječ je o svjetski poznatom i prepoznatljivom djelu koje ima kapacitet da propitkuje, izaziva i inspirira bilo gdje u svijetu”, kazao je Dromgoole.