Obrazovanje, ludom radovanje

Kada testove za malu maturu doprema “marica” uz puno obezbeđenje pripadnika MUP-a, znamo da u toj državi nešto debelo nije u redu, a kada se i pored takvog obezbeđenja isti testovi, prvo iz matematike a onda i iz srpskog jezika, ipak nađu na ulici, onda je jasno da je u toj državi nešto trulo do same srži. Onako kako je ministar poljoprivrede Srbije onomad podigao granicu aflatoksina u mleku za čak deset puta u odnosu na evropsku, tako su i delatnici Ministarstva obrazovanja odlučili poništiti rezultate testova sa male mature, jer su se pre ispita mogli naći po beogradskim ulicama za cirka 20 evra. Puj-pike, ne važi – ko je učio, uzalud mu, a ko je jamio tokom školske godine, jamio je!

Đake će upisivati na osnovu uspeha u osnovnim školama, pa makar to značilo povećanje njihova broja u razredima, iako ih već sada ima više od 30. U Ministarstvu su zadovoljni tim iznuđenim rešenjem i smatraju da su se odlično snašli: odgovornost za to što su se testovi našli na ulici ne prihvataju ni u ludilu, a za sve je okrivljena radnica u štampariji koja je, prema izveštajima medija, testove iznela u svom grudnjaku i dala ih na umnožavanje. Ako je verovati tim medijima, to joj nije prvi put, već je i prethodnih godina činila isto. Pedro je dakle pronađen i ona će, po svemu sudeći, “visiti”. Ali da li je sva odgovornost na njoj i šta je sa odgovornošću višestrukog ministra Žarka Obradovića, čiju smenu ovih dana zahtevaju i sindikati i prosvetni radnici i celokupna javnost? I, nakraju, da li je samo u tome problem?

– Ne mislim da je ministar odgovoran šta je neko ukrao zadatke, ali kada je Ministarstvo dobilo nesumnjiv dokaz da su ukradeni testovi iz matematike, moralo je biti jasno da je isto urađeno i sa testovima iz srpskog. To je bio momenat u kome je Ministarstvo imalo ozbiljnih razloga da poništi srpski i da ponovi celu maturu – kaže Srbijanka Turajlić, koja je bila zamenica ministra prosvete i sporta u vladi Zorana Đinđića.

Testovi su prodavani na ulici, pa i preko društvenih mreža i to je bila javna tajna. Nakon saznanja da su se testovi iz matematike već pojavili na tržištu, pomoćnik ministra prosvete Zoran Kostić uveravao je javnost da do poništavanja rezultata testova iz srpskog neće doći. Međutim, i to se desilo. Sada se traži odgovornost ministra, ali naša sagovornica okreće tezu i pita kako to da je niz roditelja znao da se testovi prodaju i da niko o tome nije obavestio Ministarstvo.

– Dan kada se polagala matematika bio je znak da neko od roditelja javi da su se testovi našli u prodaji, tada je još moglo da se interveniše. Zašto to niko nije uradio? Pokazali smo da uopšte nemamo ideju da znanje nečemu služi. Na to se nadovezuju i oni roditelji koji govore da su bacili novac, jer su im deca džabe učila. Kako mogu razmišljati da je to bacanje novca? Ako već brinu o novcu, zašto ti isti roditelji, ali i sindikati, nisu na početku školske godine reagovali i rekli da nešto nije u redu ako moramo da plaćamo da bi nam deca stekla znanje koje treba da steknu u redovnoj školi? – pita Srbijanka Turajlić.

Sa ovim saznanjem afera poprima malo drugačiju konotaciju i zapravo pokazuje koliko je srpsko društvo duboko u blatu. A aktuelnom ministru već u drugom mandatu dalo bi se štošta prigovoriti i bez ove afere. No oko ostavke zbog male mature Srbijanka Turajlić je skeptična.

– U svim peticijama za ostavku piše da bi to bio dobar znak da je vlada ozbiljno rešila da se pozabavi obrazovanjem. Mislim da je to kontraproduktivan zahtev, jer je za populističku vladu najbezbolnije da smeni ministra i odgovori jednim lažnim gestom da joj je stalo do obrazovanja. Od toga ćemo samo imati štete. Ministar jeste kriv za mnoge stvari, ali da se sindikati i prosvetni radnici ozbiljno bave pitanjem obrazovanja, ostavku je trebalo tražiti kada nije bio u stanju da obezbedi pare za PISA testove. Ne mislim da je ministar kriv šta država nema novca, ali ozbiljan čovek, koji želi da se bavi svojim poslom, rekao bi da ne želi da bude ministar u državi koja ne vodi računa o obrazovanju. Tada je imalo smisla tražiti ostavku, ali to su propustili. Prosvetnim radnicima i sindikatima odgovara da nema PISA testova, jer se tako ne vidi njihov nerad – kaže naša sagovornica.

Roditelji koji se smatraju oštećenima mogli bi da tuže državu: naime, ombudsman za ljudska prava Saša Janković upozorio je da su poništavanjem male mature prekršeni Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, Zakon o srednjem obrazovanju i vaspitanju i Pravilnik o upisu u srednju školu. Ministarstvo je sve negiralo.

Aktuelni ministar je paralelno angažovan na privatnom univerzitetu Megatrend. Za Srbijanku Turajlić tu ništa nije sporno, iako o samom univerzitetu nema najbolje mišljenje.

– Nažalost, Komisija za akreditaciju dala im je dozvolu i to je zvanično institucija za visoko obrazovanje. Ne mogu da prigovaram instituciji koja je zvanično akreditovana po propisima ove zemlje. Taj lament nad Megatrendom je populistička priča koja ima veze sa realnošću, ali se sprovodi na pogrešan način. Ako se nekom to ne dopada, mora da pokrene to pitanje, ali ne vidim da ga je iko pokrenuo, pa se narod zabavlja tom temom – smatra ona.

Moguće je da je ministar Obradović već prošlost, jer se uvelike govori o rekonstrukciji Vlade. Ali koga god postavili na tu funkciju, u situaciji kada je odnos prema obrazovanju ovakav kakav jeste, sa roditeljima koji svesno kupuju svojoj deci rezultate, onda je problem nakrivo nasađen. Čak ni sindikati nisu ustrajali u pomena vrednom zahtevu da se broj učenika u razredima svede do 25; sa takvim sindikatima i sa nama kakvi jesmo, postojanje bilo kakvog ministarstva je premija, pa onda i tu važi ona teorija da svaki narod zaslužuje vlast kakvu ima. U ovom slučaju, roditelji i đaci imaju ministra baš onakvog kakvog zaslužuju.