Rabljena sedmica

Porez

Kao što se i očekivalo, Ustavni sud Republike Hrvatske promptno je reagirao u povodu tužbe koju su pojedini novinski izdavači podigli nakon što je na snagu stupio zakon koji propisuje da porez od minimalnih pet posto plaćaju dnevni listovi s više od 25 tisuća riječi po izdanju, dok oni s brojem riječi manjim od 25 tisuća plaćaju porez po stopi od deset posto. Elem, ustavni suci donijeli su odluku o odgodi primjene tog zakona do objavljivanja presude koju se očekuje u listopadu, a do tada će sve dnevne novine koje su donijele redakcijski statut plaćati najniži porez. Odgoda zakona, što je praksa za kojom je Ustavni sud dosad rijetko posezao, najava je kakva bi mogla biti konačna ustavna presuda u pogledu nepametne odredbe o granici od 25 tisuća riječi.

BiH

Više desetaka hrvatskih poduzeća koja se bave proizvodnjom i preradom mesa te proizvodnjom životinjske hrane više ne mogu izvoziti svoju robu u Bosnu i Hercegovinu. Prema riječima Mirka Šarovića, ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, u najvećem broju slučajeva radi se o klaonicama koje, nakon ulaska Hrvatske u EU, ne ispunjavaju standarde za izvoz u BiH. “Finalni popis hrvatskih firmi koje više ne mogu izvoziti u BiH još nije završen te zbog toga ne može biti javno objavljen”, izjavio je Šarović za banjalučke “Nezavisne novine”. Direktor Kancelarije za veterinarstvo Ljubomir Kalaba kazao je da su uvozno-izvozni poslovi između dviju zemalja dosad funkcionirala na bazi međusobnih garancija, ali ta je mogućnost nestala s hrvatskim ulaskom u Uniju. “Moramo zabraniti uvoz robe onih hrvatskih poduzeća čiji proizvodni pogoni nisu na listama EU i nemaju EU-broj”, izjavio je Kalaba.

Trpinja

Predstavnici Srba u Hrvatskoj osudili su okolnosti u kojima je hrvatska policija 11. jula u selu Trpinji uhapsila devetoricu osumnjičenih za ratne zločine nad hrvatskim zarobljenicima i civilima. Određen im je jednomjesečni pritvor, a s još šestoricom nedostupnih hrvatskim vlastima tereti ih se da su u jesen 1991. sudjelovali u ubijanju najmanje 70 ljudi, od kojih je 14 identificirano, dok se ostali vode kao nestali. Zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac izrazio je podršku utvrđivanju odgovornosti pojedinaca za ratne zločine, ali je osudio način na koji je akcija provedena. “Upadalo se u kuće ljudi čija su djeca još spavala, a ljude koji su otišli na njive policija je skidala s traktora. Takva vrsta zastrašivanja nepotrebna je prema ljudima koji su ostali živjeti u Trpinji i pokazali povjerenje prema hrvatskom pravnom poretku. Dostupni su 16 godina i nije bilo nikakve potrebe za manifestacijom sile, proizvođenjem straha i uznemirenosti”, rekao je Pupovac.

Na sastanku svih legitimno izabranih predstavnika Srba iz Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije osuđen je način privođenja Trpinjaca. “Takvim ponašanjem može doći do daljnjeg narušavanja već ionako narušenih međunacionalnih odnosa, izazivanja straha i nesigurnosti kod Srba u istočnom delu Hrvatske”, istaknuto je u zaključku, uz stav da se postupak privođenja mogao izvesti bez demonstracije sile. Naglasili su da imena privedenih nisu bila na popisu 1.575 Srba procesuiranih za ratne zločine. “Takve su brojke same po sebi zabrinjavajuće i pitamo kakva se to poruka šalje Srbima u Hrvatskoj. Nakon ovakvih i sličnih akcija možemo samo očekivati daljnje iseljavanje srpskog stanovništva.” (N. J.)

Proračun

Ministar financija Slavko Linić počeo je pripreme za izradu državnog proračuna za 2014. godinu, a paralelno s time radi i na rebalansu ovogodišnjeg budžeta, rebalansu koji će se najvjerojatnije dogoditi na jesen. Prema pisanju “Novog lista”, već krajem lipnja bio je probijen planirani proračunski deficit za ovu godinu: plan je bio da deficit iznosi 10,2 milijarde kuna, a već sad narastao je na 14 milijardi. Razlog tome je u slabijem punjenju proračuna i u većim rashodima, ali i u tome što je Vlada izdvojila tri milijarde kuna za sanaciju zdravstva, te ranije platila sve poljoprivredne subvencije i neke druge račune koji bi na naplatu stigli tokom jesenskih mjeseci. Koliko će dubok rebalans biti potreban znat će se kad se vide rezultati trećeg kvartala, a što se tiče iduće godine, planirani su proračunski izdaci od 126,5 milijardi kuna, što je za četiri milijarde više nego ove godine. Preliminarni ministarski zahtjevi prema budžetu, procjenjuje se, veći su od Linićeva plana za sedam-osam milijardi kuna.

Skandal

Nakon što je saborski zastupnik i glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan prijavio Državnom odvjetništvu da ga se ucjenjuje snimkama izmišljenog seksualnog odnosa s jednom visokopozicioniranom zaposlenicom HRT-a, portal “Jutarnjeg lista” javio je da je policijskom istragom ustanovljeno da mu je skandal navodno smjestio Goran Krmpotić, SDP-ovac i član Nadzornog odbora HRT-a. Dotični je, po “Jutarnjem listu”, otvorio lažnu adresu elektroničke pošte s Dragovanovim imenom, te je s te adrese odašiljao fotografije koje su trebale kompromitirati glavnog SDP-ovca u Saboru i direktoricu na javnoj radioteleviziji. Tako bi se lako moglo dogoditi da, umjesto glavnog ravnatelja Gorana Radmana, bez fotelje na Prisavlju ostane Krmpotić, jedan od članova Nadzornog odbora koji je prošloga tjedna Saboru predložio Radmanov opoziv.