Balkan prolaz

Ponos

Povorka ponosa u Budvi, prva takve vrste u Crnoj Gori, završila je uz veći broj povrijeđenih, doduše – lakše. “Šta onda očekivati od Crne Gore? Od bratstveničkog bila. Od plemenskog zova. Od predačkoga kulta. Od patrijahalnog predanja. Od crnogorskog mačizma. Od vladavine muškaraca?”, pita se kolumnist podgoričkih Vijesti nakon što su pripadnici i simpatizeri crnogorske LGBT populacije uspjeli prošetati 150 metara, da bi morali biti evakuirani brodom, kako ne bi došlo do težih incidenata. Povorka je gađana kamenicama te inventarom iz obližnjih kafića, a poduzetni Crnogorci povrijeđenog ponosa pobrinuli su se da se na “licu mjesta” vrlo brzo pojavi pop kako bi osveštao “opoganjenu” ulicu.

Veseli skup je osiguravalo više od 400 policajaca koji su se morali sukobiti sa razgoropađenim građanima što su bacali kamenje, jaja, uvrede, pa čak i dimnu bombu. U incidentu je povrijeđena i pomoćnica crnogorskog ministra za ljudska i manjinska prava Blanka Radošević-Marović, kao i ministrov pomoćnik Sabahudin Delić, a napadnut je i snimatelj TV Budve, te mu je polomljena kamera. Crnogorski mediji su izvijestili da je nakon incidenta više stotina izgrednika gromoglasnim aplauzom i povicima “Ubij, ubij, pedera” pozdravilo isticanje transparenta “Stop paradi srama za zdravu Crnu Goru”.

Amnestija

Parlament Crne Gore je usvojio zakon o amnestiji, kojim je predviđeno da se osuđene osobe oslobode petine izvršenja zatvorske kazne, ali, kako javlja Beta, nije prihvatio Vladin amandman da se amnestija odnosi i na lica osuđena za teška ubistva. Usvajanju zakona prethodili su protesti građana, uglavnom članova porodica ubijenih, koji su apelirali na deputate da ne glasaju za Vladin prijedlog. Uporedo je oko 300 osuđenika štrajkovalo glađu tražeći da Vladin prijedlog obavezno bude prihvaćen. “Poslanici treba da shvate da će se usvajanjem tog amandmana stvoriti situacija u kojoj će izrevoltirane porodice žrtava pravdu sprovoditi krvnom osvetom, a to, vjerujte mi, nikome neće donijeti dobro”, kazala je Slavica Šćekić, sestra jednog od ubijenih.

Predstavnici pravne struke za sada ne komentiraju novousvojeni zakon, ali tvrde da postoji opravdanost za njegovo usvajanje, budući da bi, prema mišljenju jednog od njih, izuzeće teških ubistava bilo diskriminacija u odnosu na druge kategorije ubistava. „Sva ta lica osuđena su na maksimalne kazne. Oni su adekvatno kažnjeni i ne treba ih dodatno kažnjavati i ukidati im pravo na amnestiju“, smatra Zdravko Begović iz Advokatske komore Crne Gore, zemlje sa najviše zatvorenika po glavi stanovnika u regiji.

Požar

Izgorjela je Kantonalna bolnica “Dr Irfan Ljubijankić” u Bihaću. U požaru koji je u dva navrata zahvatio zgradu pričinjena je ogromna materijalna šteta, veća od 12,5 milijuna eura, a istraga o nesreći za sada pokazuje da je ljudski faktor (najvjerovatnije opušak cigarete) prouzročio požar, ali i da je razina protivpožarne zaštite u bolnici bila jednaka razini sa početka 20. stoljeća.

Na svu sreću, nije bilo ljudskih žrtava, iako je bolnica skoro u potpunosti izgorjela. Uništeno je više odjeljenja, operacionih sala, oprema, dizala, krovovi, i skoro da nema dijela bolničkog kompleksa koji nije bio zahvaćen plamenom. U gašenju požara učestvovao je i veliki broj građana Bihaća, koji su došli pružiti pomoć policiji, Civilnoj zaštiti, vatrogascima i uposlenicima bolnice. Za potrebe obnavljanja bolnice pomoć se već uveliko prikuplja, a bosanskohercegovački mediji su već u prvom danu nakon požara objavili da je prikupljeno preko milijun eura pomoći. U prihvaćanju najtežih pacijenata pomogla je i susjedna Hrvatska, pa su oni zbrinuti u nedalekoj Općoj bolnici Karlovac.

Bombaš

Islamska zajednica Srbije je saopćila kako je u Bačkom Novom Selu u Vojvodini napadnut imam medžlisa Islamske zajednice Bač, te da je kod napadača pronađena bomba. U saopćenju se navodi da je izvjesni Dragan Zoranović najprije prijetio efendiji Fikretu Deliću da će ga objesiti, a zatim da će mu baciti bombu u kuću i da jedva čeka da džamija bude sagrađena da bi mogao da je zapali zajedno sa imamom. “Gorjet će i džamija i hodža”, prijetio je Zoranović, tvrde u Islamskoj zajednici. No napadaču prijetnje nisu bile dovoljne, pa je i fizički nasrnuo na imama, koji je tom prilikom zadobio lakše povrede. Slučaj je, pišu srbijanski internetski portali, prijavljen policiji koja je, nakon što je ispitala povrijeđenog imama, izvršila pretres napadačeve kuće i tom prigodom pronašla bombu. U Bačkom Novom Selu, koje se nalazi nedaleko od granice sa Hrvatskom, živi nekoliko stotina muslimana, a tamo Islamska zajednica uskoro planira sagraditi džamiju, za koju su već izdate sve neophodne dozvole.