Balkan prolaz

Preživljavanje

Gostujući na Javnom servisu Crne Gore, crnogorski premijer Milo Đukanović, samouvjereno je ocijenio kako će njegova Vlada preživjeti, aludirajući na sve otvorenije napade iz oporbe i njihove zahtjeve za ostavkom Vlade. Majstor balkanskog političkog “preživljavanja”, našao se na udaru oporbe i zbog rebalansa proračuna, a njegovo ponašanje pojedini politički protivnici nazivaju “iživljavanjem”. Oporbeni Demokratski front je zbog nametanja Vladine ekonomske politike ocijenio da se Đukanović ponaša “gore od Staljina”. “Povlačenje rebalansa proračuna iz skupštinske procedure jasno pokazuje da je Đukanović u iživljavanju nad narodom više nego pretjerao, pa ga u tome nisu mogli podržati ni koalicioni partneri”, pojasnio je poslanik DF-a Janko Vučinić, a prenosi beogradska Politika. Vučinić smatra da je rebalans proračuna najvećim dijelom bio direktna posljedica tajkunsko-mafijaških poslova.

Minimalac

Iako o tome nije bilo zvaničnog obavještenja, odvjetnik uhićenog narko-bossa Nasera Keljmendija, trenutno pritvorenog na Kosovu, izjavio je kako njegov branjenik neće biti izručen Bosni i Hercegovini koja Keljmendija traži zbog mnogih teških krivičnih djela, računajući trgovinu drogom i ubojstvo. Odvjetnik Besnik Beriša je rekao da se Keljmendiju na Kosovu jedino može suditi za učešće u ubojstvu jednog državljanina BiH 2007. godine. Sud BiH je u rujnu prošle godine raspisao potjernicu za Keljmedijem, ali je on uspio za dlaku izmaći bh. pravosuđu, pobjegavši na Kosovo, gdje je uhićen i pritvoren po nalogu Eulexa. U međuvremenu je sarajevski Centar za istraživačko novinarstvo objavio podatke o njegovoj imovini, iz kojih se vidi da je građanin Naser Keljmendi u posljednjih šest godina bio prijavljen kao zaposlen u vlastitom hotelu Casa Grande na Ilidži, sa prosječnim mjesečnim primanjima od oko 360 KM (oko 180 eura). Prema dokumentima koje je objavio CIN, Keljmendijeva primanja bila su jednaka minimalnim plaćama u BiH, iako vrijednost stečevine do koje je došao teškom mukom, odvajajući od rečenog minimalca, prelazi više miliona eura. Osim imovine u BiH, navodi između ostalog CIN, Keljmendi posjeduje značajnu imovinu u Crnoj Gori i na Kosovu, koja još uvijek nije blokirana, za razliku od imovine u BiH, koju nije lako ni popisati.

Diplomacija

Crna Gora će kraja godine otvoriti pravo veleposlanstvo na Kosovu, sa stalnim veleposlanikom, čim se osigura odgovarajući tretman crnogorske zajednice u Ustavu Kosova, kazao je potpredsjednik Vlade Crne Gore i šef diplomacije Igor Lukšić, a prenosi Tanjug. “Tražeći rješenje između ta dva pola opredijelili smo se da imamo stalnog otpravnika poslova na Kosovu, a kada se otkloni formalna prepreka, odnosno ispuni naš zahtjev u vezi statusa Crnogoraca na Kosovu, onda ćemo stalnog otpravnika poslova izdići na razinu veleposlanika u punom kapacitetu”, rekao je Lukšić. Istoga je mišljenja i crnogorski predsjednik Filip Vujanović koji je nekoliko dana ranije izjavio nešto slično – da Podgorica neće imati diplomatske odnose sa Kosovom u punom kapacitetu, sve dok Priština ne prizna status crnogorskoj nacionalnoj zajednici. Ranije je najavljeno da će stalni otpravnik poslova Crne Gore na Kosovu biti bivši generalni direktor Radio-televizije Crne Gore Radovan Miljanić. Tanjug podsjeća da je kosovski parlament više puta najavio da će Crnogorcima status manjine priznati tokom ove godine.

Mirovina

Regionalne agencije prenose vijest kako će jedan od najpoznatijih slovenskih političara i dugogodišnji ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel protiv svoje volje biti umirovljen odlukom Ministarstva vanjskih poslova. Rupel se povlači sa mjesta generalnog konzula u Trstu, na koje ga je postavila bivša Vlada Janeza Janše. Iako je ministar vanjskih poslova Slovenije Karl Erjavec i ranije obavijestio Rupela da je “zreo za penziju” – i po godinama radnog staža i starosnoj dobi – sam Rupel tvrdi da je njegovo prinudno povlačenje “politički motivirano”. “Ovo se dešava samo zato što sam član Janšine stranke. Žrtva sam diskriminacije”, prokomentirao je Rupel, na šta je Erjavec odgovorio kako u Sloveniji ima dosta mlađih i sposobnih diplomata koji se kandidiraju za diplomatske položaje, te da će zbog istih zakonskih odredbi o štednji koja važi i za Ministarstvo spoljnih poslova ove godine u penziju ići 8, a iduće godine 9 diplomata. Rupel je tokom svoje političke karijere obavljao mnoge istaknute dužnosti u Sloveniji, od gradonačelnika Ljubljane, do ministra vanjskih poslova.

Financiranje

Javnim servisima u Srbiji slijedi transformacija, prema kojoj će se u naredne dvije godine mediji financirati iz državnog proračuna a ne, kao do sada, od pristojbe. Pomoćnik ministra kulture i informisanja Srbije Dragan Kolarević izjavio je da radi se o dva zakona – zakonu o elektronskim medijima i zakonu o javnim medijskim servisima – koji predviđaju mehanizme da se spriječi politički utjecaj na JS “jer će se novac prebacivati direktno, tako da niko ne može da utječe na sumu koja se prebacuje ili to kada se ona prebacuje javnim servisima”. U toku rečene dvije godine će se, prema riječima Kolarevića, pronaći način za promjenu metoda financiranja Javnog servisa, najvjerovatnije opet putem pristojbe ili naknade. Kolarević je, također, rekao da će promjene odnositi i na agenciju Tanjug, koja bi, prema njegovim riječima, trebala ići u “vlasničku transformaciju”, kako bi po uzoru na njemački model postala Vladin biro za komunikacije.