Balkan prolaz

Izbori

Kako sada stvari stoje, dio Srba sa Kosova, i to oni koji žive u centralnim i južnim dijelovima najmlađe balkanske države, postigli su dogovor s državnim vrhom Srbije o izlasku na lokalne izbore na Kosovu u studenom ove godine, dok istodobno Srbi sa sjevera Kosova najavljuju da će istrajati u svojoj odluci da te izbore bojkotiraju. Kako predstavnici Srba sa sjevera navode, njihov izlazak na izbore legitimirao bi nezavisnost Kosova. Oni tvrde da ih Beograd gura u “nezavisno Kosovo” i da su premijer Srbije Ivica Dačić i premijer Kosova Hašim Tači potpisali “izdajnički sporazum”. Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić kazao je da je učestvovanje Srba na izborima “pravi put”, jer će tako biti stvorena legitimna zajednica srpskih opština, a predstavnici Srba koji su do sada smatrani ilegalnim, bit će međunarodno priznati. “Ako Srbi sa sjevera odluče da bojkotuju izbore, to je njihova odgovornost, ali ako izađu na izbore, Beograd će učiniti sve da se provede Briselski sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine”, poručio je predsjednik Srbije, a prenose agencije.

Politika

Premijer Srbije Ivica Dačić podržao je Nikolićev stav i poručio da onaj ko radi protiv državnih interesa ne može biti plaćen iz budžeta, misleći na predstavnike Srba sa sjevera Kosova. Također je najavio da će još jednom razgovarati sa Srbima sa sjevera Kosova, ali i da neće podržati bojkot lokalnih izbora. “Nisu oni jedini Srbi koji tamo žive. Takva politika, koja ne uvažava realnost u kojoj se Srbija nalazi, ne može da ima uspeh. Zašto je ovo važno? Zato što mi u ovom trenutku nemamo bolju alternativu”, rekao je Dačić.

Stabilizacija

Očekivanja međunarodne javnosti okrenuta su prema Kosovu koje bi, prema nekim procjenama, od jeseni moglo početi pregovore o zaključivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Kako je najavio premijer Hašim Tači, pred Kosovo će u narednom periodu biti postavljena dva prioriteta u okviru europskih integracija – početak pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju te proces ispunjavanja kriterija za viznu liberalizaciju. “Sporazum o Stabilizaciji i pridruživanju biće prvi ugovorni sporazum koji nudi jasnu perspektivu u pravcu punog učlanjenja Kosova u EU”, kazao je Tači. Također je izrazio nadu da će Srbi na predstojeće lokalne “izaći u solidnom broju”, obećavši da će Vlada Kosova obaviti sve obveze za pripremu ovog, kako je rekao, povijesnog procesa za državu Kosovo. Ministarka evropskih integracija Vlora Čitaku, kao glavni pregovarač u pregovorima o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom, izjavila je da je Vlada Kosova još u drugom mjesecu 2013. formirala pregovaračku ekipu koju čine ministar vanjskih poslova, ministar trgovine i industrije, ministar poljoprivrede, šumarstva i seoskog razvoja, ministar finansija, ministar ekonomskog razvoja i ministar pravde. Prema njenim najavama, pregovori Kosova o SSP-u počeli bi na jesen, a bili bi završeni do kraja proljeća iduće godine.

Priroda

Velikoalbanski nacionalisti su termin “Velika Albanija” zamijenili terminom “Prirodna Albanija”. Tanjug javlja da je Vaselj Siništaj, lider Građanske inicijative koja učestvuje u crnogorskoj vlasti, podržao potpisivanjem peticije ideju za formiranje “Prirodne Albanije”. “Prirodni” projekat, koji je 2010. pokrenuo direktor Instituta za regionalne prognoze iz Tirane Kočo Danaj, zagovara granice predviđene zaključcima na Skupštini u Valoni 28. studenog 1912., koji Albaniju vide kao zbroj četiri osmanska vilajeta. “Ima dosta ljudi koji razmišljaju na taj način. U potpunosti mu (Danaju, op. E.H.) dajem za pravo da krene tim putem, ali hoće li uspjeti, to ćemo vidjeti”, rekao je Siništaj za Radio-televiziju Crne Gore. “Stvar granica je stvar velikih sila. Te granice su postavljene tada i upravo Kočo Danaj, kako ja to razumijem, pokušava mirnim putem ispraviti povijesne greške. Hoće li uspjeti, zavisi od velikih sila. To ne zavisi od pojedinaca”, smatra Siništaj. Nasuprot Siništaju, Genci Nimanbegu, zastupnik Force, koja također participira u crnogorskoj vlasti, odbio je potpisati peticiju za formiranje “Prirodne Albanije”. “Kočo Danaj nije političar, već povjesničar. Oni imaju taj luksuz da nemaju odgovornost prema građanima”, kazao je Nimanbegu, obrazlažući svoju odluku. Sam Danaj je za skopski “Dnevnik” rekao kako će se mnogi iznenaditi rezultatima podrške peticiji, koji će biti objavljeni 28. studenog, na albanski nacionalni praznik, Dan zastave.

Spor

Najavljena tužba ruske En Grupe Olega Deripaske protiv Crne Gore prazna je prijetnja, smatra Ranko Krivokapić, predsjednik Skupštine Crne Gore i lider Socijaldemokratske partije, manje članice vladajuće koalicije, prenosi RTV Crne Gore. “Tužba je rezultat nemoći države da primjenjuje zakone nad onima koji su stvarno krivi i da osigura zaštitu naših ugovornih prava”, rekao je Krivokapić. Podsjetimo, prošle sedmice su crnogorski mediji objavili kako je tužbu vrijednu milijardu eura najavio bivši izvršni direktor Kombinata aluminija Podgorica Jurij Moisejev. KAP je prodat ruskom oligarhu Olegu Deripaski 2005. godine za 48,5 miliona eura, dok se ugovorom o poravnanju država vratila u vlasničku strukturu fabrike sa 29,3 posto kapitala. Nedavno je crnogorska vlada tražila od Skupštine da joj odobri rebalans proračuna za 2013. godinu kako bi se dodatno zadužila i platila 102 miliona eura, koliko su iznosile garancije KAP-u za kredit od europskih kreditora. Inicijativa je propala, dovodeći crnogorsku Vladu na rub propasti. Zvanično, Evropska komisija drži da zakonodavstvo Crne Gore u ovoj oblasti nije u skladu sa pravom EU-a, te da državne garancije, posebno za KAP, nisu u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju.