Rabljena sedmica

Sabo 

Večernji list objavio je transkript ilegalno snimljenog razgovora SDP-ova gradonačelnika Vukovara Željka Sabe i HDZ-ove vijećnice u Vukovaru Marije Budimir: razgovor u kojem joj Sabo nudi funkcije u lokalnoj vlasti i gospodarstvu te novac – od 20 do 50 tisuća kuna – snimila je sama Budimir prije više od mjesec dana, ali nije gradonačelnika prijavila ni policiji ni Državnom odvjetništvu, nego je sa snimkom otišla u Večernji list. Čitava operacija bila je, dakle, smišljena kao javna difamacija, što naravno ne lišava zaigranog Sabu moralne odgovornosti za pokušaj nedopuštenog rješavanja pat-pozicije u vukovarskom Gradskom vijeću u kojem koalicija SDP-a i SDSS-a ima 12 glasova, jednako kao i HDZ. U Vukovaru će se, po svemu sudeći, do kraja godine morati održati novi izbori za gradski parlament, pa obavještajnu akciju Marije Budimir valja shvatiti kao prvu fazu u HDZ-ovu nastojanju da se, pod svaku cijenu, domogne vlasti u tom gradu. Sva je prilika da je ta sveta HDZ-ova misija u organizacijskom smislu povjerena glavnom tajniku Milijanu Brkiću, bivšem obavještajcu, pa stoga treba očekivati i nove slične kompromitacije na račun ljudi koji HDZ-u onemogućuju da zagospodari gradom u kojem su, unatoč vođenju prljave i šovinističke kampanje, izgubili gradonačelničke izbore u svibnju.

O Sabinu ponašanju, inače, tek će raspravljati Gradski odbor SDP-a u Vukovaru, no teško je vjerovati da će – bez obzira na unutrašnje nesuglasice – vrh stranke dozvoliti da lokalni SDP bude asistent u provođenju Brkićeve podzemne operacije. Kako će se postaviti represivni aparat, još nije sasvim izvjesno.

Knin

Umirovljeni general Ante Gotovina bio je glavna zvijezda obilježavanja 18. godišnjice akcije Oluja u Kninu, to jest proslave Dana domovinske zahvalnosti i Dana branitelja: Gotovini su skandirali i htjeli ga dotaknuti, a on se – u skladu sa svojom novom ribarskom orijentacijom – suzdržao od obraćanja i komentiranja, što je bilo dovoljno da ga jedan liberalni komentator proglasi friškim integrativnim faktorom hrvatskog društva. Gotovinini navijači, međutim, ustrajno su zviždali i dobacivali uvrede dok je govorio premijer Zoran Milanović. Zviždali su mu bez obzira na izgovoreno, dok su predsjedniku Josipoviću zviždali kad je spominjao pružanje ruke pomirenja onima koji su bili na drugoj strani. Dan kasnije, u utorak, priglupa policija privela je jednog od kninskih prosvjednika, na što je saopćenjem reagirao Zoran Milanović: “Kada je riječ o skupovima u kojima sudjeluju političari, izražavanje nezadovoljstva ne mora nužno imati obilježja remećenja javnog reda i mira, posebice kada ono ne sadrži nasilje ili izravnu prijetnju nasiljem. Jednostavno, pravo na kritiku i izražavanje svog mišljenja normalno je i uobičajeno u demokratskim društvima.”

Oluja

Godišnjica Oluje, naročito u svjetlu oslobađajućih haških presuda Gotovini i Markaču, iskorištena je za bezbrojna ponavljanja teze kako, eto, Hrvatska sad ima i sudski ovjerene dokaze da je Oluja bila besprijekorno čista vojnička operacija i da se tu nije radilo ni o kakvom udruženom zločinačkom pothvatu, ni o kakvom etničkom čišćenju. Svi su, naravno, svjesni da falsificiraju sadržaj, ionako kontroverzne, haške presude, jer svi dobro znaju koliko je leševa i spaljenih kuća ostavila za sobom pobjednička armija, ali rabota je nacionalno prevažna da je mogle omesti činjenice i svima poznata istina. Pritom se jedan od skandaloznijih momenata sastoji u tome što u javnom iznošenju laži o kristalnoj čistoći Oluje prednjački socijaldemokratski ministar obrane Ante Kotromanović kojemu još nije doprlo do mozga da se na ministarskom položaju ne može ponašati kao na sijelu s ratnim drugovima koji duge noći krate herojskim pripovijestima. A sva je prilika da mu neće ni doprijeti.

Uhidba

Europska komisija dala je Hrvatskoj rok do 23. kolovoza za očitovanje o primjeni Europskog uhidbenog naloga koji je Hrvatski sabor ograničio na kaznena djela počinjena nakon kolovoza 2002. godine. Preciznije, europska povjerenica za pravosuđe Viviane Reding u pismu je zatražila od Vlade da joj saopći kad će biti ukinuta vremenska klauzula u primjeni Europskog uhidbenog naloga. Premda u Vladi i nadležnom Ministarstvu pravosuđa ne žele kazati što će napisati u odgovoru Europskoj komisiji, neslužbeno se doznaje da će Vlada nastaviti ustrajavati na vremenskom ograničenju, nadajući se da će na jesen biti izglasane promjene Ustava, kojima bi se reguliralo nezastarijevanje političkih ubojstava. No čini se da gospođu Reding neće smiriti nikakvo mijenjanje Ustava: ona vrlo odlučno želi da Hrvatska provede volju EK, a suprotnom će učiniti sve da oštro financijski kazni najmlađu članicu Unije.

Struja

Kako javlja Jutarnji list, hrvatski građani još će sačekati HEP-ovo pojeftinjenje struje od šest-sedam posto, a razlog je godišnji odmor i nonšalancija Upravnog vijeća Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA). Naime, predsjednik tog vijeća Tomislav Jureković nije stavio HEP-ov zahtjev na dnevni red sjednice održane 31. srpnja, jer se navodno nisu stekli uvjeti za razmatranje tog zahtjeva, a u međuvremenu je otišao na ljetovanje, što nanosi izravnu štetu i građanima i HEP-ovim pokušajima da se odupre prodoru konkurencije na domaće tržište. Neka se čovjek dobro odmori, a građani neka plaćaju i skuplje račune i Jurekovićevo odmaranje.