Rabljena sedmica

Seljaci

Pregovori predstavnika poljoprivrednih udruga i predstavnika Vlade – koju su zastupali ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina i ministar financija Slavko Linić – nisu rezultirali nikakvim dogovorom. Seljaci stoga, kao i obično u ovo doba godine, traktore upotrebljavaju za blokade prometnica, tražeći da im se isplate poticaji i da se poveća zajamčena otkupna cijena pšenice, a iz Vlade poručuju da su svi poticaji isplaćeni i da u državnoj kasi novca, naprosto, nema. Poljoprivrednici će se, nakon odbijenice iz Banskih dvora, sastati s predsjednikom Ivom Josipovićem, kod kojeg će nesumnjivo naići na razumijevanje. “Poljoprivrednici ne mogu očekivati nikakva nova izdvajanja za njih u proračunu. Blokada bilo kakvih promjena neće polučiti rezultate. Nijedna blokada neće utjecati na promjenu ponašanja Vlade. Nadam se da su nakon četiri sata razgovora shvatili da ni pritisci ni blokade nisu te koje će bitno promijeniti Vladinu politiku kada je u pitanju deficit. Na nama je bilo da im probamo objasniti da nije stvar samo u tome da nema novca nego da je dvadesetogodišnja hrvatska potrošnja pokazala svu nerazumnost. I na njima je da to polako shvate”, izjavio je ministar Linić, dodajući da će u budžetu za sljedeću godinu biti gotovo nemoguće osigurati ovogodišnju svotu za izravne poticaje.

– Ljudi su revoltirani. Neki su izašli na nove punktove u novim županijama. Nemamo izbora. Idemo u daljnje prosvjede. I nećemo odustati. Idemo među ljude, pojačati punktove, pojačati županije. Idemo u totalne blokade. Nažalost, to je način na koji mi možemo doći do pozitivnog rješenja, kazao je Zvonko Pipić, predstavnik seljaka iz Virovitičko-podravske županije. Čini se, međutim, da se ovoga puta na taj način neće stići do pozitivnog rješenja, unatoč Pipićevoj dramatičnoj poruci da ne zna hoće li moći kontrolirati svoje ljude u izljevima revolta.

Gabrić

Popularni zagrebački oftalmolog Nikica Gabrić nastavlja maltretirati javnost svojim nećkanjem u vezi s osnivanjem nove političke partije. Dosad smo shvatili tek toliko da bi joj smisao trebao biti da funkcionira kao nešto između SDP-a i HDZ-a, ljevice i desnice, Kaptola i Iblerova trga, partizana i ustaša, Tita i Tuđmana… Nešto kao malo masovniji Ivo Josipović.

– I lijeva i desna opcija koriste svjetonazorska pitanja samo da bi mobilizirala birače u trenutku izbora i tako na neki način zbijaju svoje političke redove i čuvaju monopol na lijeve i desne, a zapravo ništa ne rješavaju, smatra Gabrić koji je riješio da provede anketu o tome treba li on osnovati stranku (usput, bilo bi zanimljivo vidjeti kako glasi anketno pitanje). Ako bude formirana, Gabrićeva stranka barem neće morati brinuti o formuliranju svjetonazorske pozicije: to je posao SDP-a i HDZ-a, a Gabrić će biti – nešto između.

Savjetnici

Jutarnji list piše da će šef HDZ-a Tomislav Karamarko uskoro angažirati dvojicu inozemnih stručnjaka koji bi trebali biti pozicionirani kao njegovi osobni savjetnici. Riječ je o Joseu Pineri, nekadašnjem ministru u Vladi čileanskog diktatora Augusta Pinocheta, te o Robinu Harrisu, dugogodišnjem novinaru i savjetniku britanske Konzervativne stranke i konzervativnih vlada, naročito u razdoblju dok je premijerka bila Margaret Thatcher. Riječ je, dakle, o dvojici vrlo istaknutih obožavatelja neoliberalnog kapitalizma, i to one njegove bezdušne varijante koja je oličena u gospođi Thatcher i američkom predsjedniku Ronaldu Reaganu. Pinera je pritom mnogo poznatiji, vjerojatno zato što je u zagovaranju svoje doktrine siroviji i eksplicitniji. Slovi za vodećeg svjetskog zagovornika privatizacije mirovinskih sustava i pritom ga nimalo ne zanimaju posljedice koje takva privatizacija ostavlja u području socijalnih prava i društvene jednakosti.

Angažiranje ovakvih savjetnika šalje jasnu poruku o budućoj HDZ-ovoj ekonomskoj politici, koja će dakle biti sasvim libertijanska, što je zanemariv negativni pomak u odnosu na ekonomsku doktrinu aktualne Vlade, ali izbor rečenih savjetnika vjerojatno neće spriječiti Tomislava Karamarka i njegove pulene da osuđuju prodaju Hrvatske poštanske banke i Croatia osiguranja, ili da monetizaciju autocesta javno oglašavaju nacionalnom veleizdajom i rasprodajom Hrvatske.

Kairo

Egipatske sigurnosne snage počele su u srijedu ujutro krvavu intervenciju protiv prosvjednika koji na kairskim trgovima traže povratak na vlast Mohameda Mursija, bivšeg predsjednika koji je svrgnut vojnim udarom početkom srpnja. Prema izvještajima Agencije Anadolija i Reutersa, mrtvi se broje u stotinama, a ozlijeđeni u hiljadama: policija i vojska bez zadrške otvaraju vatru na demonstrante, a Mursijevo Muslimansko bratstvo, bez obzira na krv koja teče trgovima, poziva ljude da u što većem broju iziđu i protestiraju protiv vojne hunte, a ako im se ukaže prilika, mogu zapaliti i poneku crkvu, kao što je bio slučaj u Minyi. Europska komisija izrazila je zabrinutost zbog sukoba prosvjednika i snaga sigurnosti, te je pozvala egipatske vlasti da se maksimalno suzdrže od nasilja.