Balkan prolaz

Trovanje

Skoro jedna petina stanovnika Berana je otrovana, po svemu sudeći, neispravnom vodom iz gradskog vodovoda, javljaju podgorički mediji. Panika je zahvatila ovaj mali crnogorski grad, u kojem je samo u toku prvog dana epidemije stomačnih tegoba liječničku pomoć zatražilo skoro 1.000 osoba. Uprava Doma zdravlja Berane izdala je saopćenje u kojem apelira na građane da koriste isključivo flaširanu vodu uz pojačane higijenske mjere. Još uvijek nema pouzdanih informacija o uzrocima masovnog trovanja u Beranama, a odmah nakon provale epidemije, provalile su i optužbe na račun lokalnih vlasti. Odbor Socijalističke narodne partije u Beranama najavio je da će, zbog masovnog trovanja građana u tom gradu, tražiti ostavke gradonačelnika, direktora nadležnih službi i svih odgovornih koji su tome pridonijeli. SNP navodi kako je voda zatrovana još od 22. kolovoza i da imaju dokaze da je voda neispravna od ranije, “jer se simptomatska slika epidemije prvi put javila početkom prošle sedmice”. “Direktor komunalnog preduzeća, direktor vodovoda, kao ni predsjednik općine, pa ni njegove službe nisu blagovremeno obavijestile javnost, niti su preduzele odgovarajuće mjere, točnije nisu preduzeli ništa da do masovnog trovanja građana ne dođe”, navodi se u saopćenju SNP-a.

Trojke

Crnogorsko tužilaštvo počelo je istragu o navodima bivšeg pripadnika policije o organiziranim tzv. crnim trojkama, tj. batinaškim grupama koje su premlaćivale nepodobne novinare i političare. Brajuško Brajušković, bivši specijalac Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ), tvrdi da su nekadašnji direktor crnogorske policije Veselin Veljović i sadašnji funkcioner Zavoda za izvršavanje krivičnih sankcija Miljan Perović naređivali rečena premlaćivanja. Zahtjev za sveobuhvatnu istragu zatražio je od Tužilaštva ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević, a nakon objave navoda bivšeg policajca Brajuškovića o batinašima iz vlasti. Ministar Konjević i Brajušković o svemu su i razgovarali. Al Jazeera Balkans prenosi da je tužitelj Saša Čađenović saslušao nekadašnjeg predsjednika Srpske radikalne stranke za Crnu Goru Duška Sekulića, književnika Momira Vojvodića i nekadašnju novinarku “Dana” Draganu Bećirović, jer je Brajušković tvrdio da su oni trebali biti mete batinaša, dok će o saslušanju Perovića i Veljovića naknadno odlučiti. Veljović i Perović demantirali su ove navode, poručivši da će Brajušković svoje tvrdnje morati dokazivati na sudu. Veljović je rekao i da će biti kooperativan u svim fazama postupka, tražeći i sam što bržu reakciju nadležnih organa u procesuiranju ovog slučaja kako bi se spriječilo, kako je rekao, “širenje daljih laži”.

Kriza

Krizu vlasti u crnoj Gori pojedini oporbeni političari već nazivaju krajem vlade “koji još nije zvanično objavljen”. Tako kaže i lider Demokratskog fronta Miodrag Lekić, koji je u intervjuu podgoričkim “Vijestima” rekao da savez, na čijem je čelu, ne nudi ništa Socijaldemokratskoj partiji (SDP), manjoj članici vladajuće koalicije. On je rekao da Demokratski front ne trguje, ali da je sa SDP-om spreman da razgovara i to ozbiljno, ukoliko se ta stranka suprotstavi “odmaklom procesu korupcionaške degradacije crnogorskog društva, slobodnom padu crnogorske ekonomije, ako napusti koaliciju i pridonese formiranju nove prelazne vlade na bazi nove parlamentarne većine – sve to do novih fer izbora”. “Ubrzo će se vidjeti ishod. SDP nema mnogo vremena. Ova agonija ne može trajati dugo. Građani su sve više svjesni svojih prava. Sve se više osjeća pozitivan pritisak nezavisnog civilnog sektora. I prethodni izbori, makar bili pokradeni, pokazuju da su promjene u Crnoj Gori neminovne”, rekao je Lekić za “Vijesti”.

Jovanka 

Još uvijek nema pouzdanih informacija o zdravstvenom stanju Jovanke Broz, iako su glasine iz Kliničkog centra Srbije išle dotle da je udovica nekadašnjeg predsjednika Jugoslavije Josipa Broza Tita navodno – umrla. Prema šturim informacijama do kojih se moglo doći, Jovanka Broz je prošlog petka primljena u beogradski Urgentni centar u, kako je navedeno, “veoma lošem zdravstvenom stanju”. Beogradski mediji navode da je riječ o raku kože, ali ni te informacije nisu potvrđene. RTS je objavio saopćenje Kliničkog centra, u kojem se navodi da je došlo “do blagog poboljšanja svijesti udovice bivšeg predsednika SFRJ Jovanke Broz”, ali i da je ona “i dalje hemodinamski nestabilna”. Direktor Urgentnog centra Zlatibor Lončar rekao je novinarima da prve analize ukazuju na početak sepse. “Riječ je o veoma zapuštenom stanju”, rekao je Lončar. “Pacijentica je u Urgentni centar stigla polusvjesna i sa izuzetno lošom krvnom slikom, problemima sa mokrenjem, ranama od ležanja i ranom nepoznatog porijekla na grudnom košu.” RTS prenosi da je Jovanka Broz u Urgentni centar došla u pratnji dva rođaka, a prema njihovim riječima, ona je prethodnih dana odbijala da je odvedu kod ljekara, pa je u tu ustanovu dovedena tek kada nije bila u stanju da se tome usprotivi.

Pregovori

Nova runda pregovora između premijera Srbije i Kosova u Bruxellesu završila je bez nekog značajnijeg postignuća, a nastavak razgovora bit će održan 8. rujna. Visoka predstavnica EU-a Catherine Ashton je, unatoč tome, bila optimistična nakon razgovora Ivice Dačića i Hašima Tačija, uglavnom jer su sugovornici “iskazali posvećenost uspješnom održavanju lokalnih izbora na Kosovu”. Dačić je prije početka dijaloga izjavio kako će Srbi bojkotirati izbore ako na listićima budu oznake kosovske države, dok je Tači tvrdio da o tome odlučuje Centralna izborna komisija u Prištini. Također, tokom razgovora nije postignut dogovor u vezi s pitanjima telekomunikacija i energetike, odnosno o pozivnom broju za Kosovo i sistemu upravljanja za prijenos električne energije koji se nalazi na sjeveru Kosova.