Balkan prolaz

Zločinac

Odmah po puštanju na slobodu, ratni zločinac i bivši lider bosanskih Srba Momčilo Krajišnik prebačen je avionom Vlade Republike Srpske u Banju Luku, odakle ga je, također Vladin, helikopter prebacio na rodne Pale, gdje je o općinskom trošku dočekan na gradskom trgu kao heroj, uz sve počasti, muziku i masno pečenje. Krajišnik je pušten na slobodu nakon odslužene dvije trećine zatvorske kazne, koju je izdržavao u Engleskoj, nakon što ga je Tribunal u Den Haagu osudio na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina nad nesrpskim stanovništvom. On je bio jedan od glavnih aktera rata, kao član ratnog rukovodstva bosanskih Srba i kao neko ko je, zajedno s Radovanom Karadžićem kojem traje suđenje u Hagu za genocid i ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini, osnovao SDS. “Drago mi je da se slikam pored predsjednika našega. Bivšega, a moguće da bude i ubuduće”, kazala je jedna oduševljena Paljanka novinarima Al Jazeere, dok je njen sugrađanin dodao da Krajišnika treba dočekati jer je on, “na kraju krajeva, opet srpski heroj”. Sam Krajišnik je, pomalo zbunjen organizacijom narodnog veselja povodom njegovog povratka iz zatvora, odmah po slijetanju u Banju Luku izjavio da mu nije jasno zbog čega se organizira doček, jer je on “ipak ratni zločinac”. Iako ga formalno-pravno ništa ne sprečava, Krajišnik je rekao da se ubuduće ne namjerava baviti politikom, te da će raditi na benzinskoj pumpi svoje djece na Palama.

Rekonstrukcija

Nova Vlada Srbije održala je svoju prvu sjednicu nakon rekonstrukcije, u kojoj je imenovano 11 novih ministara, među kojima i šest nestranačkih ličnosti. Dugo najavljivane promjene i pregovori rezultirali su 22-članom Vladom, koja će imati 18 umjesto dosadašnjih 17 ministarstava. Imenovano je devet novih ministara, a sa bivšim su otišli i šef Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Nebojša Rodić i ravnatelj Ureda za evropske integracije Milan Pajević. Ivica Dačić zadržao je premijersku i poziciju ministra unutrašnjih poslova, a Aleksandar Vučić bit će dopremijer. Vlada treba da realizira “novu viziju” Srbije, prema riječima Ivice Dačića, “koja se temelji na četiri osnovne pretpostavke: univerzalnom minimumu socijalne zaštite, konsolidovanju javnih finansija, korporatizaciji privrede i smislenoj zakonskoj regulativi”. Istodobno, Vučić je poručio da će rekonstrukcija biti nastavljena, najavljujući smjene državnih tajnika, ravnatelja javnih poduzeća i dugih kadrova, iako to, kako je rekao, “mnogima nije pravo”. Dan uoči objavljivanja rezultata pregovora o rekonstrukciji Vlade Srbije, na snagu je stupio sporazum te zemlje sa EU-om o stabilizaciji i pridruživanju, čime je Srbija praktično dobila status države pridružene Uniji.

Deponija 

Tek što je počela ekshumacija posmrtnih ostataka za koje se smatra da se radi o ubijenim Srbima iz Sarajeva, radovi na gradskoj deponiji su obustavljeni zbog duga države Bosne i Hercegovine, odnosno državnog tužiteljstva te zemlje, prema izvođačima radova u iznosu od oko stotinjak tisuća eura. Milan Mandić, predsjednik Udruženja porodica zarobljenih i nestalih lica Sarajevsko-romanijske regije, tvrdi da je posrijedi opstrukcija Tužiteljstva BiH. “Kako se više primičemo pravim rezultatima, imamo sve više opstrukcija Tužiteljstva BiH, odnosno glavnog tužitelja Gorana Salihovića koji, čini se, ne želi da naredi prekid ekshumacije, već to radi na ovako perfidan način”, rekao je Mandić, napominjući da je od ministra financija i trezora BiH Nikole Špirića dobio informaciju da u proračunu sredstava za ekshumacije ne nedostaje. Ekshumacija na sarajevskoj gradskoj deponiji u Buća Potoku počela je 22. srpnja, kada su tokom probnog kopanja pronađeni skeletni ostaci za koje je dokazano da su ljudskog porijekla.

Listići

Nastavljaju se pripreme za izbore na Kosovu. Kao rezultat pregovora između Prištine i Beograda, Centralna izborna komisija Kosova donijela je odluku da na glasačkim listićima za lokalne izbore bude samo njen logo, što je i potvrdio član CIK-a Bajram Ljatifi. “CIK je usaglasio dizajn glasačkog listića i obrasca u skladu sa zakonom. Biće to logo Centralne izborne komisije, ali koji takođe sadrži logo države. CIK je svojom odlukom odlučio da obrazac glasačkog listića bude u ovoj formi u kakvoj je usvojen danas”, kazao je Ljatifi za Slobodnu Evropu. Rješenje je izazvalo bijes kod radikalnih skupina kosovskih Albanaca, pa je zastupnik pokreta Samoopredjeljenje Adnan Rustemi napustio sjednicu nezadovoljan prijedlogom o izgledu glasačkih listića. On je za televiziju Klan Kosova rekao da je CIK, uvažavajući zahtjeve Srbije o izgledu glasačkih listića, prekršio zakon i ustav i negirao suverenitet Kosova.

Presedan

Danski sudac Frederik Harhoff opozvan je u predmetu koji se pred Tribunalom u Haagu vodi protiv Vojislava Šešelja za ratne zločine, što je u povijesti Tribunala nezapamćen presedan. Švicarski list “Neue Zürcher Zeitung” piše o ovoj odluci Haškog tribunala, donesenoj nakon što je Harhoff u jednom pismu objavljenom u lipnju oštro kritizirao niz oslobađajućih presuda srpskim i hrvatskim oficirima. “Optuženi su oslobođeni jer su kriteriji za ispunjavanje krivičnog djela odjednom pooštreni”, napisao je Harhoff, navodeći da je nova pravila, a time i oslobađajuće presude koje su uslijedile, proveo predsjednik Suda Theodor Meron, koji dolazi iz SAD-a. “Harhoff je izrazio sumnju da se to dogodilo zbog političkog pritiska iz SAD-a i Izraela. Dokaze za to nije predočio”, piše NZZ i zaključuje: “Za Harhoffa samog ovo znači kraj karijere u Tribunalu. Svaki optuženik bi u budućnosti mogao protiv njega uložiti žalbu zbog službeno utvrđene sklonosti ka osuđivanju. Harhoffova pobuna protiv predsjednika suda Merona je time, nimalo neočekivano, propala. U procesu protiv Šešelja sada mora biti pronađena zamjena. To znači da će se ovaj skandalozno dug postupak dalje otegnuti. Ovaj optuženik, jedan loš podstrekač rata, vjerojatno ne i ratni zločinac, nalazi se već deset godina u Hagu, a da presuda nije donesena.” Specijalizirana novinska agencija Sense, koja se bavi praćenjem Haškog tribunala, nedavno je izvijestila kako bi usvajanje Šešeljeva zahtjeva moglo, po svoj prilici, dovesti do ponavljanja suđenja.