Balkan prolaz

Popis

Ni prosta statistička operacija kakva je popis stanovništva, koju je obvezna sprovesti svaka država, za Bosnu i Hercegovinu nije jednostavna. Popis stanovništva u toj zemlji, prvi put nakon 1991, počet će 1. listopada i trajat će 15 dana. Cilj popisa je, kako navodi Agencija za statistiku BiH, da se ustanovi broj stanovnika za cijelu BiH, kao i po svim teritorijalnim razinama – naseljima, općinama, gradovima, kantonima i entitetima, njihova demografska, etnička, obrazovna, ekonomska, migracijska i druga obilježja, broj domaćinstava, obitelji i njihove karakteristike te podaci o stambenom fondu i njegovim karakteristikama. Građani BiH imat će priliku da se o državljanstvu, etničkoj pripadnosti, religiji i materinjem jeziku izjasne kako žele, a upravo je to pitanje prouzročilo najveći broj javnih rasprava, polemika, neprimjerenih kampanja, pa čak i pozive na odgodu popisa. Pored toga što ovim Bosna i Hercegovina ispunjava jedan od osnovnih uvjeta EU-a, rezultati popisa će napokon dati realnu socio-demografsko-ekonomsku sliku države, a bez te baze podataka nemoguće je u budućnosti izraditi razvojnu ili bilo kakvu drugu strategiju. Ipak, pitanju nacionalnog i vjerskog izjašnjavanja u toku kampanje za popis stanovništva pridavalo se daleko najviše pažnje i značaja.

Master

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) u akciji kodnog naziva “Master” uhitili su devet osoba, među kojima pet službenika Regionalnog ureda Uprave za indirektno oporezivanje BiH i šefove carinskih ispostava u Tuzli i Bijeljini, zbog porezne utaje, carinske prevare i pranja novca. Uhićeni su, prema saopćenjima SIPA-e, djelovali kao organizirana kriminalna grupa, koju je predvodio nedavno zatvoreni Sedinet Karić Sido. Uhapšeni su Nermin Klopić, šef Carinske ispostave Uprave za indirektno oporezivanje BiH u Tuzli, Ahmed Šerifović, šef Carinske ispostave Bijeljina, Ljubisav Vidaković, zamjenik šefa Carinske ispostave Tuzla, Mugdim Subašić i Bahrudin Sinanović, obojica službenici Carinske ispostave Tuzla, i to zbog sumnje da su primali mito od Karića i njegovih saučesnika. “Osumnjičeni su da su za novac ili određenu materijalnu korist dopuštali ulazak odnosno carinjenje kamiona i tegljača bez ikakve kontrole i otvaranja tih vozila. Dakle, kamioni tegljači u velikom broju su prolazili carinu bez ikakve kontrole”, izjavio je povodom ove akcije glasnogovornik Tužiteljstva BiH Boris Grubešić. SIPA je zvanično saopćila da je riječ o dobro organiziranom dugogodišnjem kriminalnom procesu, u kojem je nanesena višemilijunska šteta proračunu BiH. Federalna televizija je objavila da su osumnjičeni carinski službenici vrijednost robe, koju je uvozio Karić, umanjivali čak i do deset puta u odnosu na stvarnu vrijednost.

Suočavanje 

Alternativni klub iz Trebinja saopćio je kako je njihove aktiviste u tom gradu verbalno i uz fizičku prijetnju napao gradonačelnik Slavko Vučurević, koji nije htio da im da odobrenje za izgradnju spomen-obilježja Srđanu Aleksiću, pripadniku Vojske Republike Srpske koji je 1993. životom platio spašavanje sugrađanina bošnjačke nacionalnosti. Spomenuta nevladina organizacija ranije je već ugovorila radove na postavljanju spomen-obilježja, ali su se njeni aktivisti suočili sa načelnikovim prijetnjama. “Pozivamo u pomoć sve one koji cijene lik i djelo Srđana Aleksića da izvrše pritisak na trebinjskog gradonačelnika, kako bi smo polovinom oktobra u tom gradu imali prvo spomen-obilježje Srđanu Aleksiću”, navodi se u saopćenju Alternativnog kluba, u kojem je još poručeno da oni “više ne mogu i neće da čekaju” postavljanje tog obilježja.

Smjena

Dragan Đilas, predsjednik Demokratske stranke, više nije gradonačelnik Beograda. Tako je odlučila Skupština grada Beograda tajnim glasovanjem. Kako prenose srpske novinske agencije, zahtjev za smjenu dosadašnjeg gradonačelnika podnijeli su zastupnici naprednjaka (SNS) i Demokratske stranke Srbije (DSS), a većinu glasova su osigurali zastupnici SNS-a vicepremijera Aleksandra Vučića, socijalisti (SPS) premijera Ivice Dačića i njihovi koalicijski partneri – Jedinstvena Srbija (JS) i stranka umirovljenika PUPS te oporbeni DSS Vojislava Koštunice. Đilas je na sve to rekao da njegova smjena nema veze s postignutim rezultatima gradske vlasti, već da je na sceni politički odgovor koji pokazuje da zemlja “polako klizi u diktaturu i jednostranački sustav”. Njegovi protivnici pak tvrde kako on “više nema povjerenje Beograđana”, optužujući ga da “u Beogradu vladaju ekipe, a ne institucije”. Đilasova smjena istodobno je i kraj gradske vlade, a novog gradonačelnika bi aktualna Skupština morala imenovati za 30 dana. Ukoliko se to ne dogodi, bit će imenovana privremena dvomjesečna uprava, nakon čega bi trebali biti raspisani novi izbori. Koincidentno, smjena Đilasa desila se u sedmici uoči održavanja beogradske Parade ponosa, koja je zakazana za subotu, 28. rujna.

Mesari 

Novosadski mesarski magnat Petar Matijević uhićen je zajedno sa još nekoliko osoba, među kojima su i dužnosnik oporbene Demokratske stranke (DS) Borislav Novaković i mjesni poduzetnik Vojislav Gajić, zbog zloporabe kojima je Srbiji nanesena šteta milijunske vrijednosti. Regionalne agencije prenose navode srpskih medija, prema kojima će protiv Matijevića, Novakovića i Gajića policija podnijeti kaznene prijave zbog zloupotrebe teške četiri milijuna eura zbog nezakonitosti u dodjeli građevinskog zemljišta za novosadski hotel “Holiday Inn”. Do zaključenja ovog broja “Novosti” nije bilo službenih potvrda o ovom uhićenju. Mediji, poput beogradskog “Blica”, i ranije su iznosili saznanja o ovom slučaju. Neslužbeno, Zavod za izgradnju grada je sklopio ugovor s poduzećem Matijević o dodjeli pozamašne parcele za izgradnju tržnog centra, dok je ta tvrtka aneksom ugovora prenijela pravo zakupa na Aleksandar gradnju, koja je na tom prostoru izgradila “Holiday Inn”.