Ćosićevo otkrivenje

Bujica

Vladimir, Dugopolje: Osuđeni ubojica i konvertit kod bivšeg deklariranog nacista oplakuju otmičara i samoubojicu. Gdje to ima? U “Bujici”.

Ja: Daj imena.

Vladimir: Zdravko, Božo i Velimir.

Ja: Kakve je zaključke izvelo to učeno društvo? Možda ih je Bujanec pozvao da ispadne najljepši?

Vladimir: Vidio sam Tomca kako otvara usta i samo čuo riječi “Platonova pećina”. Nisam se mogao koncentrirati na sadržaj.

Ja: Mesić je rekao da bi Tomac i Hloverka trebali nastupati pod feredžom. Tako bismo se koncentrirali na sadržaj.

Vladimir: Šteta što Tomac nije u Platonovoj pećini.

Ja: Vaistinu šteta.

RTS, šou Zdravka Mamića

Čovjek načisto srbnuo! Nastup na televiziji Srbije Zdravko Mamić započeo je priznanjem kako “voli srpskog čovjeka”, nastavio izrazima nade da će se “Zvezda vratiti na stare staze slave”, što on “od srca očekuje”. U Srbiji “slavi naše druženje, naše poznanstvo, njeguje relacije”. Iznikao je iz Bad Blue Boysa, zato njeguje “takve veze sa srpskim i beogradskim fudbalom…”

Pažljiviji promatrač Mamićeva lika i djela – u Hrvatskoj on kotira kao gadan i opasan čovjek kojeg milicija drži na oku već duže vrijeme, a kad se to milicija interesirala za dobrog i poštenog čovjeka?! – morao je očekivati da će ovaj priznati kako “obožava Tozovca” ili neku rečenicu završiti na “bre” ili “lele”. Od toga nije bilo ništa, ali čekajte, gdje je Maminjo, nema razočarenja: umjesto toga rekao je da je “Jugoslavija bila najljepša zemlja na svijetu, mogu i argumentirati”. Argumentirati nije bilo potrebno, pa je čovjek iz maksimirske šume nastavio kako je “njegov prvi posao bio u Srbiji, u Zaječaru”, kako je njegov brat Stojko počeo karijeru kao fudbaler Napretka iz Kruševca, te kako je on prvi zagovarao “regionalnu ligu, što bi moglo kad bismo imali sposobne vlasti u svim republikama”. Čuj njega – u republikama. Valjda socijalističkim republikama.

“Vi Srbi”, rekao je, “morate znati da ste u hrvatskoj dobrodošli, strašno dobrodošli, samo dolazite što više, u što većem broju.” Još je ovako polaskao: “Vi Srbi i Bosanci ste nezamjenjivi, kakav vi humor imate, za vas je vrijeme stalo, nitko se ne zna bolje zabavljati i nitko nije gostoljubiviji od vas…”

Ostaje nejasno kako se ni on ni voditelj nisu zapitali “ko nas, bre, zavadi”. To je pitanje visjelo u vazduhu, ali voditelj je mlad momak, nije se sjetio. Kad naraste, samo će mu se kasti. Sve je ostalo na “ja tebi serdaru, ti meni vojvodo”. U prijevodu na normalan jezik: znam ja nas, jebo ti nas, no Zdravko Mamić još je jednom dokazao da je najjači šoumen nakon Ćire i da nema dosade gdje ima njega, a svi su žanrovi dozvoljeni osim dosadnog. Over and out.

Dnevnik, Nova TV

Čovjeku koji je ničim izazvan vratio hrvatskoj državi 480.000 kuna jer je smatrao da mu ne pripadaju, nad rakom je naricao cvijet hrvatskog ološa. Nad otvorenim grobom, tužni zbore, vidjeli smo ožalošćeno lice novinarke koja se jedva spasila zatvora tako što je DORH-u ocinkarila bivšu kolegicu koja je zamračila 22 milijuna kuna; odmah do nje tekle su suze s lica čovjeka i domoljuba koji je zamračio 350.000 kuna koje je Jako Andabak dao za obranu Hrvata u Haagu, negdje u drugom-trećem redu ugledali smo bivšeg doušnika Udbe koji je postao šefom hrvatske službe, pa još jednog bivšeg doušnika koji je postao predsjednik Sabora i uzeo stan veći od nogometnog igrališta u centru Zagreba… Da na sprovodu nije bilo Dražena Budiše, čovjek bi povjerovao da je pokojnik jedini koji tu nije ukrao ništa osim aviona, ali to je bila samo pozajmica, za koju je najozbiljnije mislio platiti naknadu.

O mrtvima sve najbolje, pa recimo: Zvonko Bušić Hrvatskoj je doista vratio novac koji je utrošila na troškove njegovog odvjetnika u Americi. “Taj odvjetnik došao je na razgovor k meni u zatvor samo dva puta i potrošio 18.000 dolara. Tečaj dolara povećan je, tako da sam državi vratio 480.000 kuna. A imao sam nesporazuma s hrvatskom birokracijom oko načina vraćanja. Nije postojao način na koji se nepotrošeni novac mogao vratiti. Nitko nije znao koliko smo mi potrošili novca. Rekao sam Julienne: Onaj novac koji nije potrošen za ono čemu nije namijenjen, treba vratiti. Deset mjeseci trebalo mi je da vratim taj novac i dobijem potvrdu da sam ga vratio. Čudio mi se čovjek u Ministarstvu financija zašto ga vraćam”, rekao je Bušić za života iz kojega ga je, kako se čini, otjerala upravo spomenuta bratija koju je televizija dala u koroti, bez daljnjih komentara.

HTV 2, Hrvatska – Srbija

Vaš kritičar nije gledao sraz Hrvata i Srba, ali od njega nije mogao pobjeći. Iz malog, pitoresknog Dugopolja dan docnije dolepršalo je interesantno pitanje.

Vladimir, Dugopolje: Jesi skužio u čemu je historijski značaj sinoćnje utakmice? Drago Ćosić je valjda prvi put čuo neumjesna skandiranja.

Ja: Pa kako mu se to dogodilo?

Vladimir: Vikali su “Ubij ustaše!” Kad u Zagrebu viču “Za dom spremni”, to mu nije neumjesno.

Ja: A kako on razlikuje “Za dom spremni” i “Spremte se, spremte”?

Vladimir: Što misliš, što mu je neumjesno u “Ubij ustaše”?

Ja: To je teško pitanje!

Rječnik

Za gledatelje koji teško razumiju Dragu Ćosića evo malog rječnika njegovih termina i značenja, koji je vrlo popularan na hrvatskom webu.

Gospodo draga! – nisam zadovoljan sudačkom odlukom;

Bilo je i vrijeme! – zadovoljan sam sudačkom odlukom;

Pa neće valjda opet?! – prva sudačka pogreška u korist protivnika;

Hoće, hoće! – druga sudačka pogreška u korist protivnika;

O Bože! Atlanta ’92, Brazil ’96, Italija ’02, Srbija ’10, pa zar opet?! O majko moja mila! – treća sudačka pogreška u korist protivničke momčadi;

Dobrodošao poklon – prva sudačka pogreška u korist Hrvatske;

Niste trebali, ha-ha – druga sudačka pogreška u korist Hrvatske;

Sitan previd, ha-ha – treća sudačka pogreška u korist Hrvatske;

Vidi se na snimci da je Domagoj mislio kako je glava protivničkog igrača zapravo lopta. Da, da, start na loptu – izrazito grub prekršaj igrača Hrvatske;

Gospode Bože! Donesite konopce! Ovo je ring, a ne rukometni teren – izrazito grub prekršaj protivničkog igrača;

Da, da, ipak je tu bilo veoma sitnog kontakta. Ostavit ću vama na procjenu, dragi gledatelji – priznajem da je naš igrač zaslužio isključenje;

Pomolimo se da sve bude u redu – hrvatski igrač ostaje ležati;

Ništa mu nije – protivničkog igrača iznose na nosilima;

Rekao sam da neću komentirati suđenje, ali… – Hrvatska je izgubila;

AAAAAAAAAAA #$%&”$##$%&&###$%%&&”& – Hrvatska je pobijedila.