Dosi zaradu nosi

Naslovi poput “Strahote zdravstvenog sustava bez dopunskog osiguranja”, “Najveća akcija u povijesti hrvatskog osiguranja: Dosi.hr mijenja scenu osiguranja u Hrvatskoj”, “HZZO će morati ukinuti dopunsko osiguranje” ili onog najbombastičnijeg “Potpuna istina o propasti HZZO-a: hrvatsko zdravstvo je u kolapsu i opasno je po zdravlje građana”, samo su neki koje je nad tekstovima u proteklih mjesec i pol dana objavio “Jutarnji list”, novine u vlasništvu medijske kompanije Europapress holding (EPH).

Povećani interes uredništva “Jutarnjeg lista” za javno zdravstvo i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje podudara se s agresivnom prodajnom kampanjom koju je nedavno lansirao portal Dosi.hr (Dobra osiguranja), u vlasništvu tog istog EPH-a, a u suradnji s Croatia zdravstvenim osiguranjem na čelu s Damirom Mihanovićem. Glavni urednik “Jutarnjeg lista” Viktor Vresnik u odgovoru na upit “Novosti” o etičnosti guranja svojih usluga uz tekstove kojima se blati državna konkurencija kaže:

– “Jutarnji” već godinama upozorava na neracionalnost i rastrošnost ne samo u HZZO-u nego i u drugim službama, zbog kojih ta tijela nisu u mogućnosti izvršavati funkcije zbog kojih su osnovana. To smo radili i profesionalno i novinski etično.

Međutim, u “Jutarnjem listu”, primjerice uz tekst “Strahote zdravstvenog sustava bez dopunskog osiguranja: da nismo imali dopunsko zdravstveno, liječenje bismo platili tisuće kuna”, stoji okvir koji promovira interese Croatia osiguranja i portala Dosi.hr. “S Croatia iskaznicom nema skupljanja računa i refundacije, pacijent se time ne opterećuje”, piše u tom okviru, u kojem se šefu marketinga Croatia zdravstvenog osiguranja postavlja pitanje o prednosti njihovog dopunskog osiguranja. To je rijetko traljav i upravo neprikriven primjer prikrivenog oglašavanja putem novinarskog teksta.

Riječ je o samo jednom od dva kraka napada na zdravstveni sustav, pri čemu se plašenjem osiguranika i bolesnika pokušava izmusti njihov novac. Već je ranije EPH digital, kojem je na čelu Miran Pavić, sin suvlasnika EPH-a Ninoslava Pavića, pokrenuo internetski servis naručivanja kod liječnika, uz tobožnje novinarske tekstove u kojima se obrađuju nesnosne gužve i višemjesečna čekanja za prijem kod specijalista u javnoj medicinskoj zaštiti; Dodo.hr (Dobri doktori) nudi usluge naručivanja kod privatnih liječnika, no kod njih se zabrinuti pacijent i ranije mogao naručiti bez problema, pod uvjetom da za uslugu plati mimo onoga što pokriva polica obveznog zdravstvenog osiguranja kod HZZO-a.

Pavićev EPH čeka sudski amen prijedloga predstečajne nagodbe, jer je medijski div dužan više od 508 milijuna kuna i zadovoljava uvjete za stečaj. Iz plana restrukturiranja Uprave EPH-a ocrtava se i važnost uspješnosti projekata Dosi.hr i Dodo.hr, jer se očekuje da će EPH-u prihodi od novinskog izdavaštva padati po godišnjoj stopi od pet posto, što se namjerava nadoknaditi spomenutim online zdravstvenim projektima i promocijom Like Croatia. Iako novinari “Jutarnjeg lista” i drugih izdanja EPH-a svako malo pristaju na smanjenja plaća, a kompanija dijeli i otkaze, EPH digital sada zapošljava i prodavatelje osiguranja.

Dok bi se takav pritisak na HZZO još mogao očekivati od privatne tvrtke, Croatia zdravstveno osiguranje u vlasništvu je državnog Croatia osiguranja, pa je poteze Croatia zdravstvenog moguće tumačiti i kao oblik kanibalizma. No vjerojatno je stvar u tome što se očekuje vrlo brza privatizacija Croatia osiguranja, nakon koje bi kupac – trenutačno je najizvjesnije da će to biti slovenski Triglav – mogao prodati djelatnost zdravstvenog osiguranja kojom se ne bavi.

Dio kolača HZZO-a u dopunskom zdravstvenom osiguranju pripremaju se uzeti i druge osiguravateljske kuće, čiji su čelnici, tragom nepotvrđene a potom i od Europske komisije demantirane informacije o tome da će HZZO zbog europskih pravila morati prestati ugovarati police dopunskog osiguranja, putem “Jutarnjeg” poručili da će HZZO morati ukinuti dopunsko osiguranje. Međutim, hrvatsko je zakonodavstvo na području zdravstvenog osiguranja usklađeno s direktivama EU-a i sve osiguravajuće kuće već imaju pristup tržištu dopunskog osiguranja. Dodatnu kritiku privatnih osiguravatelja, da HZZO nije osiguravajuće društvo i da je zbog toga privilegiran, predsjednik uprave Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga Petar-Pierre Matek hladno je komentirao riječima da HZZO ne djeluje kao osiguravajuće društvo i ne potpada pod nadzor Agencije.

Upravo radi usklađivanja s pravilima EU-a, HZZO je morao nakon 1. srpnja ukinuti dohodovni cenzus za police dopunskog zdravstvenog osiguranja, prema kojem su osiguranici viših primanja plaćali police 80 kuna mjesečno, a oni nižih 50 kuna. Nova unificirana cijena iznosi 70 kuna mjesečno, što je HZZO, doznajemo iz samog Zavoda, morao učiniti i na zahtjev Državne revizije. Pitanje je kako će svoj problem dobne diskriminacije riješiti Croatia zdravstveno osiguranje, koje putem servisa Dosi.hr prodaje police po akcijskoj cijeni od 75 kuna mjesečno za sve, a nakon akcije cijenu namjerava određivati i prema dobnom kriteriju.

Naravno, u priči o hrvatskom sustavu zdravstva i zdravstvenog osiguranja nema nevinih. Samo u prošloj godini HZZO je ostvario gubitak veći od 1,2 milijarde kuna koji se podmiruje iz državnog proračuna. Razne vlade još od druge polovice devedesetih ne uspijevaju racionalizirati troškove sustava, od cijena usluga preko preplaćenih lijekova do skandaloznih javnih nabava. No uza sve to, neosnovano širenje panike među ionako zabrinutim bolesnicima – zarad vlastite financijske koristi – zaista je grebanje po dnu medijskog izdavača EPH.