Kult ličnosti

Ivan Tasovac

Uspješni direktor Beogradske filharmonije novi je ministar kulture Srbije. O tome što bi Tasovac na novoj funkciji trebao učiniti, redatelj Dejan Mijač kaže: “On je uspio od Beogradske filharmonije napraviti ozbiljnu evropsku instituciju kulture, ali kao novi ministar mora prvo rasporediti sposobne i učene ljude na vodeća mjesta u institucijama i prenijeti im svoje tajne upravljanja.” Radoslav Zelenović, direktor Jugoslovenske kinoteke, smatra da je “povećanje budžeta za kulturu osnovni preduvjet za postojanje stvaralačkog ambijenta u umjetničkim institucijama”, dok teoretičarka kulture Milena Dragićević Šešić vjeruje da bi Tasovac prvo morao okupiti sve vodeće ljude institucija kulture u Srbiji i zajedno s njima napraviti presjek stanja u kojima se one nalaze.

Zrinka Cvitešić

Kazališna i filmska glumica iz Zagreba, proglašena je najboljom debitanticom londonskog West Enda za ovu godinu. Nagradu je osvojila zbog uloge u londonskoj produkciji brodvejskog mjuzikla “Once” u kojoj glumi glazbeno nadarenu češku imigranticu koja zajedno sa svojim partnerom svira po ulicama Dublina. Mjuzikl se temelji na istoimenom filmu Johna Carneyja, a Zrinka je ulogu dobila na audiciji. O nagradi je izjavila: “Dolazak iz male države u jedan od gradova s najizraženijom kazališnom kulturom i brojnim pozornicama bio je velik korak za mene jer nisam imala već privrženu publiku. Nitko me nije znao. Hvala West Endu, hvala kolegama i prijateljima i ponajprije hvala publici koja je učinila da se osjećam kao da pripadam ovdje.”

Alfonso Cuaron 

Meksički filmski redatelj, autor je filma “Gravity” koji je otvorio najstariji filmski festival na svijetu, 70. po redu venecijansku Mostru. Bit će prikazana 53 filma, od toga 20 u službenoj konkurenciji. Uz filmove starih majstora kao što su “Philomena” Stephena Frearsa, “The Zero Theorem” Terryja Gilliama, u kojem Christoph Waltz igra kompjutorskog hakera u potrazi za smislom života, i “Kaze Tachinu” Hayaoa Miyazakija, u konkurenciji za Zlatnog lava također su i dokumentarni filmovi, primjerice “The Unknow Know” Errola Morrisa, u kojem ovaj redatelj intervjuira bivšeg američkog ministra obrane Donalda Rumsfelda nakon što je ovaj otišao u mirovinu, i “Sacro GRA” Gianfranca Rosija, socijalna studija snimljena na periferiji Rima.

Andrej Mitrović 

Jedan od najpoznatijih i najuglednijih jugoslavenskih i srpskih historičara preminuo je u Beogradu u 77. godini. Mitrović je bio dugogodišnji profesor Univerziteta u Beogradu, dopisni član Srpske akademije nauka i umetnosti, član Crnogorske akademije nauka i umjetnosti i dobitnik mnogobrojnih nagrada: Oktobarske nagrade Beograda, Herderove nagrade za doprinos historiografiji, medalje “Konstantin Jireček” Društva za Jugoistočnu Evropu iz Münchena, medalje Srpske književne zadruge i plakete Kolarčevog narodnog univerziteta. Profesionalno područje Mitrovićevog rada bila je suvremena historija Srbije i Jugoslavije, o čemu govore knjige “Jugoslavija na Konferenciji mira u Parizu” i “Vreme netrpeljivih”, ali i područja kulture i umjetnosti, o čemu svjedoče knjiga “Angažovano i lepo: umetnost u razdoblju svetskih ratova 1914. – 1945.” i ogled o Thomasu Mannu.

Maša Drndić

Mlada filmska redateljica iz Rijeke i kći renomirane književnice Daše Drndić autorica je filma “Polazište za čekanje: različita lica Žabice”, dokumentarca o autobusnoj stanici Žabica u Rijeci, koji je na upravo završenom Arkipel festivalu u Džakarti dobio nagradu za poseban doprinos festivalu. Nagrada “D. A. Peransi” dodjeljuje se istaknutom filmu mladog redatelja koji pridonosi festivalu potičući ideje o društvenim pitanjima u dokumentarnoj i eksperimentalnoj formi. U obrazloženju nagrade piše da je “Polazište za čekanje” poetičan film koji u crno-bijeloj tehnici na začudan i izravan način slika šarenilo svakodnevice i razmatra pitanja identiteta u odnosu na promjene nastale pripremama za ulazak Hrvatske u Evropsku uniju. “Još uvijek ne znam što mi nagrada donosi kao autoru, ali iz obrazloženja se vidi da su žiriju bile važne one stvari u filmu koje sam željela kao redatelj apostrofirati i to je za mene veliki kompliment”, rekla je Maša Drndić.

Srdan Golubović 

Autor je vrlo hvaljenog filma “Krugovi” koji je stručni odbor Akademije filmske umetnosti i nauke iz Beograda odabrao kao kandidata Srbije za nagradu Oscar u kategoriji najboljeg dugometražnog igranog filma na stranom jeziku. U glasanju je učestvovalo 14 članova komisije: “Krugovi” su dobili devet, a film “Smrt čoveka na Balkanu” Miroslava Momčilovića pet glasova. U konkurenciji su još bili filmovi “Led” Jelene Bajić-Jočić, “Mamaroš” Momčila Mrdakovića, “Odumiranje” Miloša Pušića i “Falsifikator” Gorana Markovića. Za film “Krugovi” scenarij su napisali Srđan Koljević i Melina Pota Koljević, dok glumačku ekipu čine Aleksandar Berček, Leon Lučev, Nebojša Glogovac, Hristina Popović, Nikola Rakočević, Boris Isaković, Vuk Kostić i drugi.