Kult ličnosti

Željko Zorica Šiš

Multimedijalni umjetnik i civilni aktivist, umro je u Zagrebu u 57. godini. Bio je član kultne kazališne grupe Kugla glumište iz 1970-ih i jedan od autora njihovih najboljih predstava, koje su ovu trupu proslavile i izvan granica Jugoslavije. Bio je performer, redatelj i dramaturg, scenograf i kostimograf, ali za njegov umjetnički opus važni su i strip, primijenjena grafika i instalacije. Suptilno reagiranje na trenutak bio je dominantni moto Zoričinog stvaranja, pa su njegovi radovi izravno progovarali ili ukazivali na društvene probleme i traume. Jedan od njegovih posljednjih radova bio je performans pod nazivom “Alternativna proslava ulaska RH u EU” na ovogodišnjem Eurokazu, u kojem se Zorica na iznimno kreativan način poigrao  političkim frazama i ceremonijalnom pompoznošću hrvatske i evropske tradicije. Društveno angažirani bili su i radovi poput instalacija s hranom, slikovnica s Bembom koje djecu upozoravaju na opasnost od mina, inscenacija opere “Carmen” sa stanovnicima Doma za starije i nemoćne, postavljanje ploča Hansu Christianu Zabludovskom koje slave podjednako umjetnost koliko i ljubav…

Željko Zorica zaista je bio umjetnik s milijun ideja, koje je nepretenciozno prezentirao publici. Ustrajnost, maštovitost i ljudski pristup ne samo prema ljudima nego i stvarima, ostat će trajne vrijednosti koje ćemo pamtiti sjećajući se plemenitog umjetnika Željka Zorice Šiša.

Maja Vukadinović 

Teoretičarka kulture, autorica je knjige “Zvezde supermarket kulture: medijska slava u potrošačkom društvu”, koja je bila povod za seriju razgovora “Klio rijaliti šou” koju je ovih dana organizirala izdavačka kuća Klio u Beogradu. Knjiga sugerira da “status medijske zvijezde, makar i kratkotrajan, predstavlja ključni parametar uspjeha u Srbiji u prvoj deceniji 21. vijeka”, a razgovori na tu temu htjeli su istražiti kome se divi publika u reality programima, tko su zvijezde potrošačkog društva, kako tabloidi utječu na kreiranje ukusa i tko su uzori publike u Srbiji. Učesnici u razgovorima bili su Ana Martinoli, profesorica na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, Neda Todorović s Fakulteta političkih nauka, teoretičarka kulture Milena Dragićević Šešić, predsjednik udruženja Kreativna Srbija Nebojša Bradić i drugi.

Petar Božović

Poznati kazališni i filmski glumac priprema se za snimanje novog filma redatelja Miroslava Momčilovića “Smrdljiva bajka” u kojem igra kralja klošara. Pored Božovića, u filmu bi trebali igrati Mirjana Karanović, Emir Hadžihafizbegović i Bogdan Diklić. Film je zapao u financijske probleme o čemu Božović kaže: “Ovaj scenarij je pobijedio na festivalu u Sarajevu, stranci su zainteresirani da ulože pare, a srpsko ministarstvo je diglo ruke od njega. Zamislite koliko je jadno stanje u kulturi kad za ovakav film nema podrške. Gotovo je nevjerojatno da se za vrijeme Miloševića za kulturu izdvajalo šest procenata, kod Kuštunice četiri, sad 0,6. Pa, toliko je meni dozvoljeno alkohola da imam u krvi. Uostalom, mi koji pijemo, dajemo novac za kulturu. Znate li koliko ljudi u Srbiji voli da popije? Da nas ne kradu, kultura bi cvjetala.”

Pjer Križanić

U počast jednom od najznačajnijih jugoslavenskih karikaturista (Glina, 1890. –  Beograd, 1962.), u Beogradu je nedavno otvorena izložba karikatura pod nazivom “Pjer Križanić – hroničar jednog vremena”. Izložba se sastoji od tri cjeline: “Protiv fašizma”, “Jugoslavenski paradoksi” i “Da vam se predstavim”. Prema riječima kustosice Marije Radisavčević, izložene su prvenstveno Križanićeve političke karikature. “Jugoslavenske paradokse karakterizira turbulentan društveno-politički period u zemlji, dok cjelina Protiv fašizma pokazuje Križanićevu dosljednost u borbi protiv fašizma i prati period od uspona totalitarnih režima do kraja Drugog svjetskog rata. U sklopu izložbe bit će prikazan i film “Između dva kralja” iz 1959. godine u režiji Zdravka Velimirovića, a publika će u karikaturama o ekonomskom položaju stanovništva u različitim periodima moći osjetiti aktualnost Križanićevih djela”, kaže kustosica.

Stefan Kaegi

Kazališni redatelj i vođa teatarske grupe Rimini Protokoll autor je predstave “Soba situacije”, vrlo zapažene na nedavno održanom Ruhrskom trijenalu u njemačkom gradu Bochumu. “Soba situacije” naziv je tehnološki opremljene male sobe u Bijeloj kući u Washingtonu, u kojoj se informacije o ratu prenose uživo, pa publika u ovoj predstavi ide od sobe do sobe s tablet-računalima i uživljava se autentične priče ratnih napadača, žrtava ili mirovnih aktivista. “Sa sobama situacije Rimini Protokoll ulazi u novi teritorij, ‘umjetnosti blizine’: bilo nam je važno predstaviti kutke u kojima se oružje ne samo proizvodi, već i koristi”, objašnjava Stefan Kaegi. Predstava gledatelje vodi na svjetska ratišta, kao što su Izrael, Afrika, Južna Amerika, ali i u Schwarzwald, gdje je u malom gradu Oberndorfu tvornica oružja Heckler & Koch, koja izvozi oružje u 80 zemalja, od kojeg svakih 14 minuta negdje u svijetu umire jedan čovjek.