Kult ličnosti

Robert Perišić

Pisac i novinar iz Zagreba, autor je koncepta književnog festivala koji će se pod nazivom LitLink festival ili Književna karika, a u organizaciji Hrvatskog društva pisaca, od 26. do 29. rujna održati u Puli, Rijeci i Zagrebu. Festival teži ne samo obogaćivanju kulturne ponude naših gradova, nego i dugoročnim efektima u plasmanu hrvatske književnosti na strane jezike. Uz predstavljanje stranih i domaćih autora, festival se paralelno usmjerava i na promociju domaće književne scene kod stranih urednika i izdavača. Među američkim gostima treba izdvojiti izdavače Richarda Nasha (Soft Skull Press) i Johna O’Briena (Dalkey Archive Press), a s književne scene stižu Heidi Julavits, Tao Lin te pisci i izdavači iz Kanade, Španjolske i Velike Britanije. Domaću književnost predstavljat će Vedrana Rudan, Neven Ušumović, Bekim Sejranović, Vlado Bulić, Damir Karakaš, Zoran Ferić i drugi.

Vincent van Gogh

Do sada nepoznata slika “Zalazak sunca u Montmajouru” slavnog nizozemskog majstora, nakon dugo godina ležanja u prašini, otkrivena je u privatnom vlasništvu i nedavno predstavljena javnosti u Van Goghovom muzeju u Amsterdamu. Nakon ekstenzivnog proučavanja, potvrđeno je da ju je naslikao Van Goghu na vrhuncu svoje slikarske zrelosti. “Otkriće ovakvih razmjera nije se dogodilo nikada prije u povijesti Van Goghova muzeja. On je jedan od najslavnijih umjetnika na svijetu i uvijek mislimo da smo već sve vidjeli i da već sve znamo, a sada njegovom opusu možemo dodati značajan novi rad”, rekao je direktor muzeja Axel Rüger.

Milorad Popović

Crnogorski književnik, dobitnik je ovogodišnje nagrade “Meša Selimović” za roman “Karnera” u sklopu 13. međunarodnih književnih susreta Cum grano salis u Tuzli. Pored Popovićevog romana, u uži izbor ušli su i “Belladonna” Daše Drndić, “Dugovečnost” Svetislava Basare, “Odlaganje. Parezija” Andreja Nikolaidisa i “Planet Friedman” Josipa Mlakića. Predsjednik žirija Hadžem Hajdarević izjavio je kako žali što se nagrada ne može dijeliti, jer su romani “Karnera” Milorada Popovića i “Belladonna” Daše Drndić podjednako dobri, dok je Popović kazao kako mu je posebno drago što dobiva nagradu grada Tuzle, “koji se u najcrnjim vremenima devedesetih godina prošlog vijeka obranio i sačuvao svoje dostojanstvo”.

Anne Frank

Izložba “Anne Frank – povijest za sadašnjost”, na kojoj će posjetioci upoznati život te židovske djevojčice ubijene u nacističkom logoru, čiji je dnevnik ušao u povijest, bit će otvorena 20. rujna na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, a osim u Zagrebu moći će se razgledati i u Splitu, Osijeku i Rijeci. Na 36 panela posjetitelje će upoznati s pričom o Anne Frank, djevojčici čiji je dnevnik preveden na 67 jezika i prodan u više od 30 milijuna primjeraka. O važnosti ovog dnevnika govori i izjava američkog predsjednika Johna F. Kennedyja kako “od mnoštva onih koji su kroz povijest dizali svoj glas za ljudsko dostojanstvo u doba velike patnje i gubitka, nijedan glas nije prodorniji od glasa Anne Frank”. Ovo je prvo gostovanje te izložbe u Hrvatskoj, koja se na taj način pridružila više od 40 drugih zemalja svijeta koje su je imale priliku ugostiti na svojim jezicima.

Dino Mustafić 

Kazališni redatelj, direktor je međunarodnog kazališnog festivala MESS u Sarajevu koji će se od 28. rujna do 7. listopada održati po 53. put. U izjavi za medije Mustafić kaže: “Ove godine prvi put u svojoj historiji MESS će se zbivati i u Mostaru, jer je lokacija ispod Starog mosta ujedno i semantički prostor priče o postkonfliktnim sredinama u kojima ljudi traže svoje pravo na sreću. Prošle godine su brazilsku predstavu pogledala djeca u Goraždu, Visokom i Sarajevu, što će se i ove godine dogoditi sa predstavom iz Čilea. Vidjet ćemo predstave jednostavnijih scenografija, ali bogatih glumačkim kreacijama i intrigantnim redateljskim postavkama. Bit će ovo festival vrlo intimnih i emotivnih predstava, a mnoge od njih su istraživački i hrabri radovi u pronalaženju scenskog jezika 21 stoljeća.”

Sonja Savić

U počast kultnoj kazališnoj i filmskoj glumici (1961. – 2008.), koja je obilježila epohu umjetničkog bunta u Jugoslaviji i Srbiji 1980-ih i 1990-ih, u Čačku, rodnom gradu Sonje Savić, organizirana je izložba njenih autorskih videoradova, dokumentarno-igranih i eksperimentalnih filmova. Prikazani su muzičko-dokumentarno-igrani film “Filmska akademija Supernaut Belgradeunderground” (1996.), prvi srpski tehno vodvilj “Superreal, superstvarnost” (1997.), zatim “Play” (1997.) s prvim kompjuterskim animacijama, multimedijalni dokumentarno-igrani film “Šarlo te gleda” (2003.) i diplomski rad Sonjine dramsko-plesačke grupe Esenaut, multimedijalni eksperimentalni film “Čekajući Godota”. U sklopu pratećeg programa prikazani su filmovi “Kruh in mleko” (2001.) i “Odgrobadogroba” (2005.) Jana Cvitkoviča te “Jug jugoistok” (2005.) Milutina Petrovića, u kojima je Sonja Savić igrala jednu od glavnih uloga. Izložba obuhvaća i njene odabrane fotografije, predmete, novinske članke i audiozapise.