Osveta Keniji

Na dan završetka ovog teksta, u srijedu, još nije bio poznat konačan broj žrtava četverodnevne terorističke akcije u glavnom kenijskom gradu Nairobiju jer su, uz dotad izvučena tijela 61 civila, pet terorista i šest pripadnika sigurnosnih snaga, još uvijek raščišćavana tri urušena kata trgovačkog centra Westgate, a stručnjaci tražili eksplozivne naprave koje su postavili teroristi. Među ubijenima zasad su identificirani i stranci iz Velike Britanije, Francuske, Kanade, Australije, Indije, Perua, Kine i Južnoafričke Republike, poginuli su i nećak kenijskog predsjednika Uhurua Kenyatte i njegova zaručnica, pjesnik i diplomat iz Gane Kofi Awoonor, te djelatnici Ujedinjenih naroda i Fondacije Clinton.

Kenijska vlada objavila je i da je uhapsila 11 počinitelja, pripadnika somalske militantne skupine Al Šabab, a sama skupina na svom je Twitter profilu objavila da se u redovima napadača nalaze tri Amerikanca te po jedan Kenijac, Kanađanin, Finac i Britanac. Među ubijenim napadačima navodno je i jedna tražena teroristkinja, Britanka Samantha Lewthwaite. Ukoliko se tvrdnje o prisustvu stranaca među žrtvama i počiniteljima pokažu točnima, mogle bi biti potvrđene teorije nekih stručnjaka da je preuzimanje međunarodnog karaktera napada smišljena strategija Al Šababa, skupine koja je još lani proglašena bespovratno oslabljenom zbog teških gubitaka koje su joj u Somaliji nanijele snage Afričke unije (AU), među kojima i kenijske.

Kenijska vojska, pod kišobranom Afričke unije i s podrškom SAD-a, u Somaliju je, naime, upala krajem 2011. godine kako bi iz jugoistočnog dijela zemlje istjerala Al Šabab, skupinu koja ne priznaje somalsku vladu i u dijelovima zemlje koje kontrolira brutalno provodi šerijatsko pravo, ne prežući ni od kamenovanja i odsijecanja ruku. Otad su se u Keniji učestalo događali manji teroristički napadi, uglavnom na autobuse ili crkve, ali nikad na mjesta koja pohode zapadnjaci. Budući da je Kenija kao najstabilnija država regije i ključni saveznik SAD-a postala sjedište brojnih međunarodnih organizacija i kompanija, a turizam joj je drugi najveći izvor prihoda, druga skupina stručnjaka tvrdi da cilj Al Šababa ipak nije bio internacionalizacija pokreta i borbe, već nanošenje štete samoj Keniji kako bi se njezina vojska povukla iz Somalije.

Koja god teorija bila točna, meta napada bili su stranci, a simboliku trgovačkog centra Westgate opisao je šef afričkog dopisništva “Washington Posta” Sudarsan Raghavan: “Westgate centar bio je oaza u Nairobiju. Bio je elitno mjesto na kojemu ste se mogli počastiti slasnim brunchem na terasi ArtCaffea natkrivenoj baldahinom ili izuzetnim sušijem u Onamiju, japanskom restoranu koji se može nositi s bilo kojim u New Yorku ili Washingtonu… Gotovo svatko iz naše društvene mreže ima prijatelje ili rođake zarobljene u centru.” Al Jazeera intervjuirala je pak glasnogovornika Al Šababa koji je na pitanje zašto su odabrali Westgate odgovorio: “To je mjesto gdje turisti kupuju, a diplomati se okupljaju. To je mjesto na kojemu se opuštaju i uživaju oni koji u Keniji donose odluke, mjesto s američkim i židovskim dućanima.”

Skupina Al Šabab nastala je 2006. godine kao ogranak Unije islamskih sudova, političkog rivala prijelazne federalne vlade uspostavljene nakon svrgavanja vojne diktature Siada Barrea 1991. Iz glavnog grada Mogadišua istjerali su klanove koje je podržavao SAD, no 2011. su iz prijestolnice izgnani intervencijom vojske Etiopije. Kratkotrajnu konsolidaciju prekinula je nova intervencija AU-a, zahvaljujući kojoj su istjerani i iz lučkog grada Kismaya, iz čijih su se poslova s transportom financirali.

Nakon intervencije Al Šabab se povukao iz gradova, a prošle godine objavio je da se povezuje s Al Kaidom i regionalnim terorističkim skupinama. Godinu ranije zabranio je ulazak humanitarne pomoći poslane u Somaliju zbog katastrofalne suše i gladi, što je, uz rušenje svetišta rasprostranjene sekte sufija, dovelo do pada podrške ovoj skupini. Prema izvještaju UN-ove grupe za nadzor Somalije i Eritreje, skupina je tijekom ljeta proživjela teške frakcijske borbe u kojima je bivše vodstvo smijenjeno, a novi vođa postao je sjevernjak Ahmed Abdi Godane, čije vodstvo, navodno, osporavaju borci s juga. Uz intervencije Afričke unije, SAD, prema pisanju tamošnjih medija, u Somaliji već godinama vodi “tajni rat”, pa je u susjednom Džibutiju izgrađena velika baza za borbene avione i bespilotne letjelice s najmanje 2000 ljudi. Američka vojska vodi kamp za trening vojske Ugande, a u Nairobiju se nalazi jedna od najvećih CIA-inih stanica u Africi.

Zbog svega toga Centar za borbu protiv terorizma američkog West Pointa lani je Al Šabab proglasio “oslabljenom bandom pobunjenika koja je prestala biti realna politička alternativa somalskoj vladi”. No UN-ova grupa za nadzor tvrdi da se oko pet tisuća Al Šababovih boraca uslijed frakcijskih borbi radikaliziralo, da im se pridružilo dosta stranaca, među kojima i nekoliko desetaka Amerikanaca, a podrška u ljudstvu i financijama počela im je stizati i iz Kenije, države koja je inače većinski kršćanska, ali u njoj živi gotovo 600 tisuća somalskih izbjeglica. Nakon regrupiranja izveli su stotine manjih napada, u lipnju su napali UN-ovu bazu u Mogadišuu, no napad u Nairobiju usporediv je samo s onim u Ugandi – državi koja je također sudjelovala u intervenciji Afričke unije u Somaliji – za vrijeme Svjetskog nogometnog prvenstva 2010., kada je ubijeno 76 ljudi.

Iz zapadnih obavještajnih krugova procurilo je i da se centar Westgate već barem godinu dana spominje kao moguća meta terorističkog napada, kao i da su kenijske službe bile upoznate s namjerama o napadu, praktički već od upada kenijske vojske u Somaliju 2011. “Dugo smo vodili rat protiv Kenijaca u našoj zemlji, a sada je vrijeme da bojište prebacimo u vašu”, napisao je Al Šabab na Twitteru u vrijeme napada, pa većina stručnjaka smatra da je napad u Nairobiju ipak motiviran isključivo sudjelovanjem Kenije u intervenciji u Somaliji.