Tko će otpisati dug Vjeri Solar?

Slobodna Dalmacija odustat će od zahtjeva za ovrhu u iznosu od 14.760 kuna nad Vjerom Solar, koja je izgubila sudski spor u tužbi protiv nekadašnjeg tjednika “Nedjeljna Dalmacija” što je izlazio pod okriljem te kuće. Vjera Solar “Nedjeljnu” je tužila za klevetu zbog izjava koje je 1995. tom listu dao tadašnji načelnik Sisačke policijske uprave Vladimir Milanković, kojemu se, uz Dragu Bošnjaka, od 2011. sudi na osječkom Županijskom sudu za ratne zločine počinjene nad 24 civila ubijena u Sisku i okolici.

Tu je informaciju “Novostima” potvrdio Eugen Jakovčić iz Dokumente, nevladine udruge za suočavanje s prošlošću, koji je više puta razgovarao s Upravom Slobodne Dalmacije, čiji je predsjednik Miroslav Ivić isprva kazao da Vjera Solar mora preuzeti odgovornost vezanu uz podizanje tužbe za klevetu, da bi na koncu, čini se, uvidio da je tužba bila jedini način da očajna majka zaustavi klevetničke napade nakon što je njezina 19-godišnja kći Ljubica ubijena snajperskim metkom u noći sa 16. na 17. rujna 1991.

A što je bilo “neodgovorno postupanje” Vjere Solar u tužbi koju je podnijela? Prema izvještaju Dokumente, koja odavno prati slučaj Solar, tjednik “Feral” u ožujku 1995. piše o okolnostima Ljubičina ubojstva i ubojstvima Srba u Sisku, navodeći kako je djevojka ubijena za policijskog sata te kako postoje indicije da je na nju pucano s prozora obližnje policijske postaje. Vjera Solar opisuje postupanje policije u danima nakon ubojstva, govori o nezainteresiranosti tadašnjih policijskih čelnika za činjenice povezane s ubojstvom njezine kćeri, nestancima civila u ratnom Sisku i razgovoru s tada moćnim Đurom Brodarcem koji ju je, kao njezin sisački susjed, uvjeravao da je Ljubicu ubio njezin dečko Duško Malović.

Nakon “Feralova” teksta, “Nedjeljna Dalmacija” objavljuje razgovor s načelnikom PU Sisak Vladimirom Milankovićem, koji kaže da je Ljubica bila djevojka oficira KOS-a i čovjeka za kojeg imaju podatke da je počinio ratne zločine. Milanković navodi da znaju i to da Malović ima pit bula dresiranog za ubijanje ljudi, kao i da ima podatke da je upravo on ubio Ljubicu jer je, prema svjedočanstvima bivših mu djevojaka, bio nasilna osoba. Takve eksplicitne tvrdnje, bez službenih dokaza koji bi protiv Malovića bili dostavljeni istražnom sucu i tužitelju, bile su razlog zbog kojeg je Vjera Solar, koja je tada negirala da je Malović bio nasilan i da je tukao njezinu kćer, podnijela tužbu protiv “Nedjeljne Dalmacije”. Ona je tada već sama krenula u potragu za istinom o ubojstvu svoje kćeri, a u prosincu 1995. podiže tužbu protiv Republike Hrvatske i Ministarstva unutarnjih poslova, ponukana još dvama tekstovima objavljenima u “Nedjeljnoj Dalmaciji”. Prema tužbi, novinski su napisi bili usmjereni na klevetanje Vjere Solar koja, po njima, neistinito tvrdi da sisačka policija nije izvršila osnovne radnje koje mora obaviti u slučaju ubojstva kako bi prikrila tko su izvršitelji. U tužbi je tražila i odštetu u iznosu od 100 tisuća kuna.

– Vjeri Solar nije bio cilj novac, ona je naprosto htjela zaustaviti daljnje klevete na račun svoje ubijene kćeri. Već je tada imala niz informacija o ubojstvima ostalih sisačkih civila, uglavnom Srba. Tužba za klevetu bila je usmjerena i na širu javnost i odgovorne u institucijama da se u vezi s tim ubojstvima nešto poduzme, kao i na nedopustivo ponašanje policijskih čelnika koji, umjesto poduzimanja istraga, u medijima iznose netočnosti i kleveću obitelji ubijenih – kaže Eugen Jakovčić.

Pošto je godinama bezuspješno pokušavala zainteresirati sisačko Županijsko odvjetništvo i policiju da istraže okolnosti ubojstva njezine kćeri, Vjera Solar je u ožujku 2004. podigla još jednu tužbu protiv države, za naknadu nematerijalne štete radi duševnih boli uzrokovanih smrću kćeri. Zahtjev za odštetu je odbačen, da bi Vjera Solar u travnju 2012. godine Ustavnom sudu podnijela tužbu jer joj je Vrhovni sud odbio reviziju u slučaju plaćanja sudskih troškova državi; naime, iako je taj predmet na Europskom sudu za ljudska prava, Vjera Solar državi mora platiti 8.580 kuna.

I tako, umjesto da dozna istinu o ubijenoj kćeri, što je bila dužnost državnih institucija, ta ista država umirovljenicu sa 2.000 kuna penzije muči već gotovo 23 godine. Kad smo je kontaktirali, Vjera Solar sažela je svu apsurdnost pravosuđa.

– Kako mogu izgubiti sud tužeći za klevetu osobu koja je osumnjičena za ratne zločine i kojoj se danas sudi? – zapitala se Vjera Solar, koja je protiv Milankovića i Bošnjaka svjedočila u rujnu prošle godine.

Kaže nam da je od Ministarstva financija dobila dopis sa šestomjesečnim moratorijem na plaćanje sudskih troškova državi. Prošle i ove godine već su joj oduzeli po 840 kuna, a nedavno joj je umro i suprug.

– Država kao da čeka da svi pokrepamo, pa da više nema posla s nama. Kad je već moje dijete ubijeno, mogla je barem spriječiti ubijanje drugih. Pravosudni sustav ovdje kao da ne postoji: osim što nije riješila ubojstva, država i meni i drugim mojim sugrađanima šalje ovrhe na sudske procese koje smo, nažalost, redom izgubili – kazala nam je s tugom, poručivši da je uza sve zdravstvene probleme još jedino pamet služi.

Jakovčić pak vjeruje da će na kraju ipak netko preuzeti odgovornost za postupanje tadašnjih urednika “Nedjeljne Dalmacije”, koji su “Feralovim” istraživačkim tekstovima o zločinima u Sisku suprotstavili tzv. domoljubni pogled, s jako malo konkretnih činjenica o konkretnim zločinima, ali zato s puno laži i kleveta ne samo o Vjeri Solar, nego i o ostalim obiteljima žrtava ratnih zločina u Sisku 1991. godine.

– Važno bi bilo i da Državno odvjetništvo pozitivno riješi Vjerin zahtjev za otplatu parničnih troškova u predmetu klevete i na taj način demonstrira diskontinuitet s postupanjem policijskih struktura devedesetih – zaključuje Jakovčić.