Balkan prolaz

Izlaz

Nakon sastanka bosanskohercegovačke delegacije u Bruxellesu sa europskim zvaničnicima odškrinuta su vrata za konačno rješenje maratonskog slučaja, u bh. javnosti poznatog kao “Slučaj Sejdić – Finci”. Predstavnici bh. vlasti su na sastanak sa europskim komesarom za proširenje Štefanom Füleom otišli tragično nepripremljeni, bez ijednog zajedničkog imenitelja o rješenju spomenutog slučaja, koji bi morao podrazumijevati izmjenu Ustava BiH, na osnovu koje bi se i pripadnicima nacionalnih manjina (“ostalih”) omogućilo kandidiranje na izborima za najviše državne funkcije – za Predsjedništvo BiH i Dom naroda. No sastanak sa Füleom rezultirao je potpisanom zajedničkom izjavom o principima za provođenje presude Europskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić i Finci protiv BiH te je zakazan novi sastanak u Bruxellesu, koji bi trebao biti održan iduće sedmice. Kako prenose novinske agencije, u prijedlogu briselskog dogovora stoji i kako će Predsjedništvo BiH imati dva člana iz Federacije BiH i jednog iz Republike Srpske, ali prema izbornom modelu koji tek treba biti usaglašen. Bosna i Hercegovina je ovim malim korakom naprijed za dlaku izbjegla uvođenje sankcija, poput uskraćivanja IPA fondova. “Dozvolite da ne spekuliram šta će se dogoditi nakon 10. oktobra. Dao sam na znanje političarima da je 16. oktobar datum kada se očekuje da će Evropska komisija prihvatiti ovogodišnji izvještaj o napretku i ja se zaista nadam da će rad biti baziran na principima koji su danas dogovoreni, kako bi omogućio da izvještaj o Bosni i Hercegovini bude pozitivan. Izvještaj koji će konačno riješiti slučaj Sejdić – Finci i otvoriti put BiH za aplikaciju članstva u Evropskoj uniji”, izjavio je Štefan Füle nakon sastanka sa delegacijom iz BiH, čiji članovi ni ovoga puta nisu propustili priliku da se usred sastanka sa komesarom EU-a za proširenje – posvađaju.

Jovanka

Stanje u kojem je Jovanka, udovica Josipa Broza Tita, i dalje je kritično, prenose beogradski mediji, dok se Vlada Srbije već bavi pitanjem njene sahrane. Potpredsjednik Vlade Rasim Ljajić izjavio je da Vlada Srbije još nije donijela odluku hoće li Jovanki Broz biti ispunjena želja da bude sahranjena pored Tita u Kući cvijeća. “Postoje određeni formalni i tehnički problemi koje trenutno nastojimo da riješimo. Vjerujem da će odluka biti donesena najkasnije sljedeće sedmice”, rekao je Ljajić. Beogradski “Blic” piše kako je problem oko sahrane zakonski, s obzirom na to da je Kuća cvijeća dio Muzeja istorije Jugoslavije i da se radi “o predsjedničkoj, a ne porodičnoj grobnici u kojoj postoji samo jedno grobno mjesto”. “Večernje novosti” pak pišu da su pravne službe Vlade Srbije, do kojih je prije dva dana stigla želja Jovanke Broz, utvrdile da ne postoji nikakva striktna zabrana da u Kući cvijeća bude još neko sahranjen. Iz Muzeja istorije Jugoslavije je stigla obavijest kako bi u tom slučaju najveći problem bio pomjeranje teške nadgrobne mermerne ploče, a premijer Srbije Ivica Dačić iznio je procjenu da bi taj zahvat mogao koštati i do pola milijuna eura. “Prenijeli su mi da je njena posljednja želja da bude sahranjena pored Tita. Vidjećemo da li je to moguće, razmotrićemo sve opcije i pronaći najbolje rješenje”, rekao je Dačić.

Trajkovski

Nova istraga o smrti makedonskog predsjednika Borisa Trajkovskog, koji je 2004. poginuo u Bosni i Hercegovini prilikom pada predsjedničkog aviona, a koja je ponovno pokrenuta na zahtjev Makedonije, sada se kreće u smjeru utvrđivanja odgovornosti makedonskih institucija za pad aviona. Avion makedonske vlade, u kojem su bili predsjednik Trajkovski, njegovi savjetnici Dimka Ilkova-Bošković, Risto Blaževski i Anita Lozanovska, radnik makedonskog MVP-a Mile Krstevski, članovi osiguranja Boris Velinov i Ace Velinovski, kao i piloti Marko Markovski i Branko Ivanovski, pao je 26. februara 2004. u selu Rotimlju kraj Mostara. “Cilj nam je da analiziramo sistemske probleme, eventualno glavne uzroke udesa, odnosno da utvrdimo da li je sve rađeno po zakonu ili ne”, rekao je glavni istražitelj u ovom slučaju Omer Kulić, navodeći da će uskoro biti organiziran i simulirani let od Skoplja do područja Mostara, istim tipom aviona kao onaj u kome je poginuo makedonski predsjednik. Podsjetimo da je Povjerenstvo za ispitivanje uzroka nesreće, koje je ranije formiralo Vijeće ministara BiH, zaključilo je da je uzrok pada aviona bila “proceduralna greška pilotske ekipe u fazi slijetanja na mostarski aerodrom, koja je dovela do toga da avion udari u brdo”.

Agrobanka

Tužiteljstvo za organizovani kriminal Srbije podiglo je u slučaju Agrobanka optužnicu protiv bivšeg predsjednika Saveza vojvođanskih Mađara Jožefa Kase, bivšeg ravnatelja subotičke filijale Agrobanke, u vezi sa zlouporabama prilikom odobravanja kredita u Agrobanci većem broju privatnih preduzeća sa sjedištem u Beogradu, Vučju, Guči i Subotici. Kako je saopćeno iz tog tužiteljstva, optužnica je podignuta protiv odgovornih lica u Agrobanci Dušana Antonića, Slavoljuba Korićanca, Bojana Zarića, Bobana Labovića, Vehba Papića, Velibora Lukića, Bojana Simonovića, Branislava Pešića, Jožefa Kase i Zorana Maleševića. Pored navedenih lica, optužnica obuhvata i Stevana Alavanju, Predraga Vučkovića, Milenka Surudžića i Peđu Mališanovića, a svi su optuženi da su od 2005. do kraja 2011. godine izvršili produžena krivična djela zlouporabe položaja, čime su oštetili Agrobanku za blizu 60 milijuna eura.