Balkan prolaz

Šok

Nisam htio pobjeći, ali sam bio u šoku – riječi su Aleksandra, sina vlasnika Pinka Željka Mitrovića, kojima je pojasnio zašto je pobjegao nakon što je svojim skupocjenim vozilom pregazio i usmrtio učenicu 14. Beogradske gimnazije Andreu Bojanić sredinom srpnja. Odlukom Apelacionog suda u Beogradu, Mitroviću mlađem ukinut je pritvor te je odmah pušten na slobodu, objavili su srpski mediji. Nakon što je ubio nesretnu djevojku, Mitrović se odvezao sa mjesta nesreće, a policiji se javio dva sata nakon toga. Glasnogovornica Apelacionog suda Mirjana Piljić rekla je agenciji Beta kako je sud ocijenio da su osnovane žalbe Mitrovićevih advokata koji su ukazivali da “nema osobitih okolnosti da će okrivljeni ometati postupak utjecanjem, između ostalog, i na nesaslušane svedoke”. “Kako po nalaženju Apelacionog suda ne postoje okolnosti koje kao osobite ukazuju na konkretnu opasnost da okrivljeni ometa nesmetano vođenje postupka utjecanjem na svjedoke, to ne stoji ni zakonski osnov za zadržavanje okrivljenog u pritvoru zbog navedenog”, navedeno je u obrazloženju odluke tog suda, u kojoj se također tvrdi kako ne postoji ni zakonska osnova za zadržavanje okrivljenog “zbog postojanja posebno teških okolnosti krivičnog djela”.

Pretučeni

Novinske agencije iz Srbije objavile su kako je pet Srba iz sela Gojbulje u opštini Vučitrn primljeno u bolnicu u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, nakon što ih je, kako su ustvrdili, pretukla veća grupa Albanaca iz susjednih Miroča. Prema istim izvorima, incident se dogodio u Gojbulji, gdje živi oko 60 srpskih porodica u potpunom albanskom okruženju. Milan Jovanović, jedan od povrijeđenih, ispričao je kako se sve dogodilo dok je sa nekolicinom sunarodnjaka brao jabuke. Tada ih je, kako Jovanović tvrdi, raznim tvrdim predmetima napala veća grupa Albanaca iz susjednog sela Miroča, a sa njim su povrijeđeni i Jovan Jovanović, Mirko Tomašević, Aleksandar Berić i Branimir Žarković. Policija Kosova nije se oglasila povodom incidenta.

Keljmendijevi

Osnovni sud u Prištini potvrdio je odluku kojom je Naseru Keljmendiju, trgovcu drogom naveliko, ponovno produžen pritvor na još tri mjeseca, nakon što je već odležao četiri mjeseca u okviru istrage koju Specijalno tužiteljstvo Kosova vodi protiv njega za niz krivičnih prekršaja, koji obuhvataju organizovani kriminal i ubojstvo, za šta je optužen u Bosni i Hercegovini. Podsjetimo, Keljmendi je nakon dužeg perioda skrivanja uhapšen početkom svibnja ove godine na Kosovu. Istodobno, članovima njegove obitelji je zabranjen boravak u Crnoj Gori jer, kako su navele tamošnje vlasti, “predstavljaju opasnost po nacionalnu sigurnost”. Na spisku nepoželjnih za ulazak u Crnu Goru nalaze se Keljmendijevi sinovi Elvis (31), Besnik (29) i Liridon (26), njegov polubrat Bećir i rođak Redžep. Kako prenosi SRNA, skoro svi članovi porodice Keljmendi nalaze se na tjeralicama zemalja u regiji, pa je shodno sigurnosnoj procjeni donesena odluka o zabrani njihovog boravka u Crnoj Gori, javili su crnogorski mediji, jer je riječ o članovima narkoklana koji su predmet interesovanja Europola, ali i Tužiteljstva BiH. Keljmendi senior je u Interpolovoj tjeralici označen kao jedan od najopasnijih narkodilera na Balkanu, a u pritvoru će, prema najnovijoj odluci Suda u Prištini, biti do 7. siječnja iduće godine.

Mišković

Marko, sin srpskog tajkuna Miroslava Miškovića, više neće biti u kućnom pritvoru: on mu je ukinut uz garanciju od 3,3 miliona eura, nakon što je pred specijalnim sudom u Beogradu obećao da se neće skrivati i bježati te nakon što je položio jamčevinu u traženom iznosu. Istom odlukom ukinut mu je i elektronski nadzor, a on je zauzvrat obećao da će se ubuduće odazvati svim pozivima suda. Ipak, zabranjeno mu je da napušta Srbiju i oduzeta mu je putovnica, te će se jednom mjesečno morati javljati policiji. Kako smo ranije pisali, sin vlasnika Delta holdinga, jedne od pet najvećih tvrtki u Srbiji, uhićen je zajedno s ocem i još osam osoba u decembru 2012. u okviru istrage o privatizaciji cestovnih poduzeća kojima je, po optužnici, učinjena šteta od oko 154 miliona eura, a državnom budžetu Srbije za 4,3 miliona eura. Miroslav Mišković je ovoga ljeta, nakon garancija od 12 milijuna eura, rekordnih u srpskom pravosuđu, pušten na slobodu iz pritvora u kojem je bio od prosinca prošle godine. Kako navode tamošnji mediji, pripremno ročište u procesu protiv Miškovića, njegovog sina i ostalih optuženih trebalo bi početi idućeg tjedna.

Pride

Prema odluci crnogorske policije, stekli su se svi uvjeti potrebni za održavanje Parade ponosa u toj zemlji, koja je zakazana za 20. listopada, a policija će, prema istoj odluci, pristupiti sigurnosnim pripremama za taj događaj. Podgorički mediji javljaju da je formiran i poseban Operativni stožer, zadužen da prva gay parada u Podgorici prođe sigurno. Agencija Tanjug prenosi kako ruta kretanja povorke još nije određena i kako će ta informacija biti čuvana u tajnosti “iz sigurnosnih razloga”. Isti izvor navodi kako će u svrhu osiguravanja povorke biti angažirani kompletni sastavi Specijalne antiterorističke jedinice, Posebne jedinice, svi interventni vodovi i drugi uniformirani policajci i inspektori u civilu. Prva Parada ponosa u Crnoj Gori održana je 24. srpnja u Budvi, a izrodila se u mahniti sukob policije sa protivnicima povorke, uz velik broj povrijeđenih i privedenih. Crnogorska agencija MINA nedavno je objavila kako je prvi deklarirani homoseksualac u Crnoj Gori i doskorašnji direktor LGBT Foruma progres Zdravko Cimbaljević podnio ostavku u toj organizaciji, zbog “svakodnevnih prijetnji koje više nije mogao podnijeti”.