Balkan prolaz

Lapsus

Prevodilački lapsus, slučajan ili namjeran, doveo je do niza diplomatskih turbulencija između Srbije i Turske, nakon što su pojedini srpski mediji objavili kako je Turski premijer Recep Tayyip Erdogan tijekom svojeg gostovanja u Prizrenu izjavio kako je “Kosovo Turska, a Turska Kosovo”. Najprije je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić zamrznuo sudjelovanje na trilateralnim susretima Srbije, Bosne i Hercegovine i Turske, zahtijevajući ispriku Ankare zbog izjave turskog premijera. Erdoganovu navodnu izjavu Nikolić je ocijenio “skandaloznom”, “bezobzirnim rušenjem uspostavljenih dobrih i prijateljskih odnosa”, “revidiranjem prošlosti” i “nepoštovanjem i grubim gaženjem suvereniteta Srbije”. Burno su reagirali i premijer Srbije Ivica Dačić i dopremijer Aleksandar Vučić. Na sve to je odgovorio turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu koji je u, kako mediji navode, u “dužem telefonskom razgovoru sa šefom srpske diplomacije Ivanom Mrkićem” rekao kako je Erdoganova izjava “pogrešno protumačena i istrgnuta iz konteksta”. “Te riječi su izvučene iz konteksta čitavog govora i dat im je smisao koji mi ne želimo”, rekao je Davutoglu za državnu tursku televiziju TRT. Zvanični prevoditelj turskog premijera za južnoslavenske jezike Bekim Muftarević ustvrdio je, piše sarajevski tjednik “Slobodna Bosna”, kako je Erdoganova izjava da je “Kosovo Turska” pogrešno interpretirana, a zabunu je izazvao “krivi prijevod, najprije s turskog na albanski, pa s albanskog na srpski jezik”.

Vulin

Aleksandar Vulin, srpski ministar bez portfelja zadužen za Kosovo, bit će uhićen ako se pojavi na Kosovu, odlučio je Okružni sud u Mitrovici, a javlja prištinski dnevnik “Koha ditore”. Prema pisanju ovog dnevnog lista, nalog za Vulinovo uhićenje izdan je zbog kaznenog djela “neovlaštenog prelaska granice”. Glavni tužitelj u Mitrovici Sućuri Sula rekao je da je, prema dokazima, to bio prvi slučaj Vulinovog ulaska na Kosovo neovlaštenim putem i da su poduzete sve zakonske mjere predviđene u takvim situacijama. Izvor iz Javnog tužilaštva izjavio je za prištinski dnevnik da je nalog za uhićenje Vulina proslijeđen svim policijskim postajama na Kosovu i da Tužilaštvo očekuje da se nalog “provede u trenutku kontakta s osumnjičenim”.

Prioriteti

Svi kratkoročni prioriteti Kosova u oblasti vladavine prava, javne administracije, zaštite manjina i trgovini ispunjeni su, mišljenje je Evropske komisije, pa je uklonjena i posljednja prepreka otvaranju službenih pregovora te zemlje sa EU-om o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SSP). Predviđanja su da će za zaključivanje samog Sporazuma biti potrebne tri do četiri runde pregovora, kojima će predsjedavati glavni pregovarači, visoki zvaničnik Direkcije za proširenje Evropske komisije Joost Korte i kosovska ministrica za evropske integracije Vlora Čitaku. Premijer Kosova Hašim Tači je početak zvaničnih pregovora Kosova o SSP-u ocijenio kao “historijski momenat” koji ujedno, kako je rekao, “označava novo poglavlje između Kosova i Evropske unije”. “Ovaj proces se potpuno uklapa u stratešku viziju naše države da postanemo članicom EU-a i NATO-a. Evropska unija ovim ispunjava svoje obećanje prema Kosovu, pružajući jasnu perspektivu za učlanjene Kosova u EU, čime Kosovo postaje jednakopravno u tom procesu sa svim državama regije”, rekao je Tači, a prenijela Al Jazeera. Očekuje se da će SPP biti potpisan do proljeća 2014., a da će stupiti na snagu do kraja te godine. Komesar za proširenje EU-a Štefan Füle istakao je važnost napretka u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, a mnogi iz toga zaključuju kako je početak pregovora poklon Kosovu zbog Briselskog sporazuma.

Gorjačev

Ilju Gorjačeva, ruskog ultradesničara i, navodno, novinara, poznatog po inicijativi da se Vojislav Šešelj proglasi počasnim građaninom Moskve, Srbija će izručiti njegovoj matičnoj zemlji koja ga, između ostalog, traži i zbog ubojstva. Ministarstvo pravosuđa i državne uprave Srbije donijelo je prošloga četvrtka konačnu odluku, potpisanu rukom ministra Nikole Selakovića, da se vođa ruske desničarske organizacije Ruski obraz izruči Rusiji, piše beogradski tisak, ne navodeći točan datum izručenja “iz sigurnosnih razloga”. Prošlog je mjeseca Žalbeni sud u Beogradu pravomoćno odobrio izručenje Gorjačeva, nakon što je potvrdio rješenje Višeg suda kojim je utvrđeno da su ispunjeni zakonski uvjeti za ekstradiciju. Protiv Gorjačeva se u Rusiji još od ožujka ove godine vodi kazneni postupak zbog, kako je navedeno u optužnici, “organiziranja ekstremističke zajednice, razbojništva, ubojstava i nelegalne kupovine, prijenosa, prodaje ili nošenja oružja i eksploziva te eksplozivnih naprava”. Gorjačev je uhapšen u Beogradu 9. svibnja po Interpolovoj potjernici. Njegova obrana tvrdi da su optužbe protiv njega u Rusiji iskonstruirane iz političkih razloga i da se temelje “samo na tvrdnjama jednog osuđenika na doživotnu robiju kojem je specijalnim mjerama iznuđena izjava”. Prije donošenja odluke o ekstradiciji, srpsko ministarstvo pravosuđa dobilo je garancije od Rusije da nad Gorjačevim neće biti izvršena smrtna kazna.

Mazowiecki

Umro je Tadeusz Mazowiecki. Povijest će ga upamtiti kao prvog postkomunističkog lidera Poljske, a Bosanci i Hercegovci kao prvog čovjeka koji je, u svojstvu specijalnog izaslanika UN-a za ljudska prava na području bivše SFRJ, predočio svjetskoj javnosti podatke o razmjerima pokolja u Bosni i Hercegovini za vrijeme rata devedesetih. Poljski plemić, komunistički politički zatvorenik i disident, postao je prvi premijer Poljske nakon održavanja historijskog Okruglog stola i izbora 1989., koji su doveli do okončanja vladavine komunizma u toj zemlji. Kao premijer služio je do konca 1990., ušavši u pregovore na Okruglom stolu kao predstavnik sindikata Solidarnost. Nakon genocida u Srebrenici, podnio je ostavku na dužnost specijalnog izaslanika UN-a za ljudska prava na području bivše SFRJ, u znak protesta zbog brojnih pogrešaka međunarodne zajednice koje su kumovale genocidu.