Kult ličnosti

Olga Tokarczuk

Poljska književnica otvorila je 58. Međunarodni beogradski sajam knjiga, koji je od 20. do 27. oktobra održan u glavnom gradu Srbije. Ta “najmasovnija kulturna manifestacija na Balkanu” okupila je 490 izlagača, počasni gost sajma bila je Poljska, a tema u fokusu dječja književnost. Bez obzira na krizu, sajam je bio smisleno organiziran i maštovito postavljen, šarmantna kaotičnost vladala je posvuda, a na mnogim štandovima nije manjkalo novih naslova. Kvalitetni srpski izdavači – Geopoetika, Clio, Rende, Delfi, Arhipelag, XX vek i drugi – bili su u centru pažnje, dok su hrvatski nakladnici nastupili u vrlo skromnom sastavu. Od djela hrvatskih pisaca viđena je knjiga eseja “Europa u sepiji” Dubravke Ugrešić (Fabrika knjiga) i novi roman Rade Jarka “Yu puzzle” (Laguna).

Dubravka Vrgoč

Ravnateljica Zagrebačkog kazališta mladih ponovno je izabrana za predsjednicu Evropske kazališne konvencije na skupštini ETC-a koja je nedavno održana u Zagrebu. Skup se bavio budućnošću evropskog teatra, o čemu Dubravka Vrgoč kaže: “Za kazalište ovo nije blistav trenutak. Zbog recesije i smanjenja sredstava za kulturu neka su kazališta već bila prisiljena zatvoriti svoja vrata. Alarmantni su primjeri iz Nizozemske, gdje je prije dvije godine 40 posto smanjen budžet za teatar, a slično je i u Francuskoj, Britaniji, Portugalu, Italiji… Iako je kriza i kod nas očita, njezine posljedice što se teatra tiče još nisu toliko vidljive, ali upravo iz potrebe da spriječimo još dublju devastaciju evropskog kazališta, koja uz nedostatak sredstava podrazumijeva i sve veći gubitak publike, potrebno je promišljati nove, alternativne oblike funkcioniranja teatra.”

Lou Reed

Legendarni američki rock muzičar umro je u 71. godini. Bio je gitarist, pjevač i glavni tekstopisac grupe The Velvet Underground, koja je bila aktivna između 1964. i 1973. Nakon raspada grupe, Reed je krenuo u solo karijeru, a njegov prvi hit bila je pjesma “Walk On The Wild Side”. Rođen je 1942. u Brooklynu, a tijekom studija počeo se zanimati za glazbu, kada je s Johnom Caleom osnovao bend The Primitives, a kasnije i The Velvet Underground. Reedovi hitovi bili su i “Rock and Roll Heart”, “Perfect Day”, “Satellite of Love”, “Men of Good” i drugi. Posljednji solo album izašao mu je 2007., a četiri godine kasnije objavio je album “Lulu” s bendom Metallica. Lou Reed ostat će zapamćen kao jedan od najcjenjenijih tekstopisaca u svijetu glazbe, koji je utjecao na mnoge glazbenike svoga vremena.

Sonja Vukovic

Mlada njemačka novinarka, autorica je knjige “Moj drugi život” koja govori o Christiane F., nekadašnjoj maloljetnoj narkomanki s berlinskog kolodvora Zoo. Suradnja Sonje i Christiane trajala je preko dvije godine, iz čega je nastala knjiga o ženi koja “više nije htjela biti najpoznatiji njemački junkie“. O Christiani F. Sonja Vukovic kaže: “Ona se povukla iz javnosti jer joj je bilo teško podnijeti to stigmatiziranje kao ‘najpoznatije njemačke ovisnice’. Nju su u stopu pratili svi bulevarski mediji, zanimajući se jedino drogira li se ona ili ne. A onda je 2008. izgubila roditeljsko pravo na svog sina i tada su novinari doslovce logorovali pred njezinom zgradom i fotografirali njezino uplakano lice. Pristala je da napišem knjigu o njoj jer je željela objasniti što osjeća i koliko je patila…”

Marlene Rigler i Gülsen Bal 

Kustosi su umjetničkog projekta “Balkan(s) now”, koji je ovih dana održan u Mestnoj galeriji u Ljubljani. U suradnji sa Open Systemsom iz Beča i Remontom iz Beograda, projekt je pošao od uvjerenja o neophodnosti političkih umjetničkih praksi, kakve postoje u Srbiji, Makedoniji, na Kosovu i u Sloveniji, a koje su zasnovane na samostalnosti, snažnom umrežavanju širom regije i proevropskom kritičkom stavu. Uz performanse i angažirane filmove, održana je i diskusija na temu “Prekogranično umjetničko i institucionalno povezivanje: kontekst nekadašnje Jugoslavije kao model za Evropu”. Na okruglom stolu na temu “Umjetnost i polje političkog: suvremena umjetnička praksa i politizacija civilnog društva” učestvovali su Albert Heta, jedan od osnivača Staciona – centra za suvremenu umjetnost u Prištini, član kolektiva Kooperacija Igor Toševski iz Skoplja, kolektiv IRWIN iz Ljubljane i Lana Zdravković iz tamošnjeg Mirovnog inštituta.

Snježana Pintarić

Ravnateljica je Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, koji je organizirao međunarodnu konferencije evropskih muzeja suvremene umjetnosti na temu “Translocal – reinterpretacija muzeja i njihovih zbirki”. Na skupu koji je okupio predstavnike 30 renomiranih evropskih muzeja, raspravljalo se o vrednovanju muzejskih zbirki u novom vremenu i njihovoj reinterpretaciji u evropskom kontekstu. Predstavljena je i izložba MSU-a “NOarhiv: digitalni arhiv izlagačkih praksi konceptualne i neoavangardne umjetnosti”, dok su u posebnom fokusu bili projekt umrežavanja muzeja na evropskom nivou pod nazivom Kreativna Evropa i traženje drugačijih izvora financiranja u vremenima krize.