Pobedonosno bekstvo države

U sumrak, 27. septembra gotovo sve je bilo spremno: u parku Manjež bina je već bila postavljena, mediji su svoj deo zadatka obavili i nagovestili da će Parade ponosa u Beogradu biti i da će svi najavljeni skupovi fašista, klerofašista, desničara ili kako vam već milo da ih zovete, biti zabranjeni. Policija, sa zadatkom da brani park, okružila je Manjež u vidljiva tri prstena i jedino se čekalo zasedanje famoznog Biroa za koordinaciju službi bezbednosti. Nakon skoro četiri sata zasedanja, odlučeno je – sutradan Parade ipak neće biti. I nije je bilo. Barem ne sutradan.

Već treću godinu zaredom Vlada Srbije ili neki od državnih organa zabranjuju održavanje Parade ponosa. Već treću godinu zaredom razlozi su isti – bezbednosni.

– Najvažnije su bezbednost i sigurnost građana i onih koji bi učestvovali na Prajdu i onih koji su protiv, kao i policije. Niko ne treba da dovodi u pitanje političko opredeljenje zemlje da se poštuju prava svih građana, ali važnija od toga je njihova bezbednost, zbog čega je Biro i odlučio da Parada ponosa ne bude održana. Razmatralo se da li taj skup može da se održi bez posledica, procene su bile da ne može i zato je doneta odluka bez ikakvih političkih konotacija. Procene su pokazale da bi javni red i mir bili ozbiljno ugroženi. Niko nije kapitulirao pred huliganima, ali još nije došlo vreme za održavanje Parade. Najvažnije je da svi budemo bezbedni – obrazložio je ovakvu odluku premijer Srbije Ivica Dačić.

Dve su slike pratile tu odluku. Jedna u organizaciji tzv. porodičnih ljudi, odnosno klerofašističke organizacije Dveri, čiji su sledbenici u vreme zasedanja Biroa, par stotina metara od zgrade Vlade, otvoreno pozvali istomišljenike da izađu na ulice i blokiraju put dok Biro ne donese za njih jedinu ispravnu odluku – zabranu. Druga se slika pojavila koji sat nakon zabrane: LGBT aktivisti odlučili su da naprave korak dalje u odnosu na prošle godine i na odluku Biroa reagovali protestnom šetnjom sa svojim prijateljima od Vlade do Skupštine Srbije. Nekoliko stotina učesnika protestne šetnje, koji su pozivani SMS-om, uputilo je jasnu poruku da nisu oni ti koje treba da se sklanja sa ulica jer ne predstavljaju oni opasnost i jer nijedna zabrana ne može biti veća od želje za slobodom. Upravo se taj pojam slobode izgubio u halabuci oko toga da li je država ponovno popustila huliganima i koliko će zabrana Parade uticati na brzinu evrointegracija.

Jelko Kacin, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, smatra da je odluka o zabrani poražavajuća jer “vladavina prava nije prošla vidljiv test”.

– Odluka Vlade nije od pomoći. Rekao bih da se rekonstruisana Vlada veoma brzo uhodala i pokazala da je sposobna govoriti jednim jezikom. Poruke Vlade koje su upućene govore o tome da institucije države Srbije ne rade svoj posao. To je za mene poražavajuće. Umesto aktivnog menjanja dela srpske javnosti i svesnog, aktivnog političkog otvaranja polja slobode i tolerancije, Vlada se opredelila da opravdanje za odluku traži u bezbednosnim službama. To nećete videti nigde u EU-u. Imam dojam da je Srbija ponovno u intenzivnoj predizbornoj kampanji, a to usporava reforme institucija i društva. Još jedna godina ide unepovrat. Zabrana deluje ponižavajuće i u svetlu tek otpočetog skrininga za Poglavlje 23, koje se odnosi na vladavinu prava. Pravo na javno okupljanje nije omogućeno građanima i tako Srbija nije prošla vidljiv test nezavisnosti institucija. Lideri Srbije nisu primenili punu posvećenost vladavini prava. Ne radi se samo o Prajdu, o odnosu prema LGBT populaciji. To je kriva poruka, u krivo vreme, na krivom mestu. Propuštena je jedinstvena šansa za promocijom kao motora i promotora ljudskih i manjinskih prava na čitavom Zapadnom Balkanu – rekao je Kacin.

Jedna je nelogičnost Kacinu posebno upala u oči, a to je činjenica da odluku o zabrani nije donela Vlada Srbije, kao prethodnih godina, nego Biro za koordinaciju službi bezbednosti, koji čine premijer i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, direktor policije, šefovi bezbednosnih službi, tužilaštva…

“Srbija se nije povukla pred huliganima”, jednoglasno su nakon odluke pojali i Dačić i Vučić. Samo, kažu, još nije vreme za Paradu. To su potkrepili brojnim navodima o huliganima, desničarima i svima koji su na razne kreativne načine pripremali desant na Paradu i grad: pčele, molotovljevi kokteli… policija je, navodno, imala saznanja i da su na učesnike planirani napadi solnom kiselinom. Hapšen, naravno, nije niko, niti će biti. Već smo u više navrata dokazivali da između tzv. države i tzv. huligana treba da se stavi znak jednakosti; ako to znamo, onda država zaista nije ustuknula pred huliganima.

Sva ta pitanja skreću pažnju sa suštine ideje Parade, bilo da je reč o Srbiji ili nekoj drugoj zemlji. Sve je to savršeno sažeo Boban Stojanović, aktivista i jedan od organizatora Parade, na završnoj konferenciji za novinare, kojoj su prisustvovali i šef Delegacije EU-a u Srbiji Majkl Devenport, švedska ministarka za saradnju sa EU-om Brigite Olson, Kacin i drugi.

– Kada pričamo o odgovornosti, pričamo o odgovornosti političara, organizatora… Moram da kažem nešto i o odgovornosti međunarodne zajednice. Niste najsjajniji i to znate. Kažete da se negde vrednuju ljudska prava. To je zato šta u nekim društvima postoji razvijena ideja o ljudskim pravima. Mi smo radili dugo da bismo došli do toga da želimo da živimo kao vi, slobodno i mirno. Kada već imate te sastanke i protokole, a ako smo mi ovde malo divlji i nekako nismo kultivisani, mislim da bi bilo lepo da vaše poruke, barem od sada, ne budu o Poglavljima 23 i 24 i pridruživanju EU-u. Ja to nisam. Ja nisam knjiga, ja nisam član 24, ja sam samo čovek koji želi da živi mirno i slobodno – rekao je Stojanović.

– Dakle, vi imate moć da kažete nešto šta može da promeni. Kada prosečan čovek sluša ono šta govorite, to ovde često stvara još veću rezignaciju. Znamo kako ljudi u Srbiji žive. Ako mi kao jedna relativno slaba zajednica ne možemo da dobijemo jednu toplu ljudsku podršku, a to je ono šta nam treba, onda vi treba da promenite način vašeg istupanja. Razumem da postoje okviri u kojima se krećete, ali kada dođemo u poziciju ili ili, onda moramo da zagrizemo. Vama hvala, ali ja sam građanin i aktivista i kao šta mogu da govorim unutar gej zajednice, da trpim kritike, kao šta mogu da govorim o svojoj Vladi, tako mogu da govorim i o vama – zaključio je Boban Stojanović.

  •  

“U šta to, premijeru/ministre, gurate svoje kolege?”

Pozivajući se na intervju u kom je ministar unutrašnjih poslova i premijer Srbije Ivica Dačić rekao da neće učestvovati u Paradi, da gejevi nisu normalni i da on ne mora postati gej da bi se nekome dodvorаvаo, nekoliko dana pre zakazane Parade medijima je pismo uputio Sindikat policije, iste one od koje je premijer tražio da izađe na ulice i da zaštiti “nenormalne”.

“Potencijalno veliki problem bi mogle da budu ove njegove reči izgovorene tik pred održаvаnje Pаrаde, jer bi ih neko mogаo protumаčiti ne sаmo kаo direktаn poziv, već i kаo dozvolu sа nаjvišeg mestа zа obrаčun, pа i fizički, sа ‘nenormаlnim’. Nije pri tome bitno dа li se iko od nаs intimno slаže sа održаvаnjem Pаrаde, bitno je to šta je te reči izgovorio premijer i ministаr unutrаšnjih poslovа jedne zemlje, čovek čijа reč imа drugаčiju težinu nego reč tаmo nekog, nаpisаnа nа nekom forumu ili izgovorenа u nekoj аnketi. Dа li je gospodin premijer/ministаr svestаn dа je On glаvni rukovodilаc nekoliko hiljаdа nаših (i njegovih) kolegа koji će zа dvа dаnа biti zаduženi zа bezbednost učesnikа Pаrаde i ostаlih grаđаnа nа ulicаmа i trgovimа Beogrаdа i dа je svojim izjаvаmа već sаdа ugrozio ne sаmo njihovu već i našu bezbednost. Umesto dа kolegаmа olаkšа posаo, on im gа otežаvа, umesto dа smiruje situaciju, on je dodаtno potpiruje. U štа to, premijeru/ministre, gurаte svoje kolege dok vi pobedonosno utekoste? Premijer/ministаr unutrаšnjih poslovа nemа prаvo nа tаkvo ponаšаnje i nа tаkve izjаve, jer one mogu biti pogubne, jer one mogu znаčiti i desetine ili stotine nepotrebno rаzbijenih glаvа, desetine ili stotine polomljenih ruku i nogu, mogu znаčiti obijene bubrege, а moždа i nečiji nepotrebno izgubljeni život, čаk i kod onih koji su mu podređeni. Lаko je gospodinu premijeru/ministru dа dаje ovаkve izjаve, jer on togа dаna neće izаći nа ulicu ni kаo učesnik Pаrаde ni kаo policаjаc zаdužen zа njihovu bezbednost. Po njegа neće biti nikаkve fizičke opаsnosti. Mi ne želimo dа bilo ko bude povređen nа ulicаmа Beogrаdа togа dаnа, аli posebno smo zаinteresovаni dа nijedаn nаš kolegа ne bude u situaciji dа mu bude ugroženo zdrаvlje i život. Ne želimo, tаkođe, ni dа oni, iz bilo kog rаzlogа, ugroze zdrаvlje i život nekom drugom”, bio je stav Sindikata policije.