Rabljena sedmica

Ćirilica

Nakon prošlotjednog vukovarskog sastanka premijera Zorana Milanovića s članovima Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, iz tog su grada povučeni policajci koji su osiguravali ćirilično-latinične ploče na nekim državnim i javnim ustanovama, što je ubrzo rezultiralo nasilnim skidanjem dviju tabli. Dvopismene ploče sad će biti postavljane na visini od tri i pol metra, pa će HDZ-ovi revolucionari morati smišljati nove načine za efikasno kršenje zakona. Unatoč tome, izgleda da će se Milanović u ponedjeljak opet sastati sa stožerlijama, ovoga puta u Zagrebu, i nešto manje masovno. Već se sad može prognozirati da će šefovi Stožera taj susret proglasiti potpuno neuspješnim, e da bi krenula završna faza zaoštravanja i dizanja tenzija uoči vukovarske godišnjice 18. studenoga. Također, već je sad izvjesno da će se na antićiriličnoj temi inzistirati i poslije tog datuma, jer se najavljuje peticija kojom bi se tražilo raspisivanje referenduma o Vukovaru kao gradu posebnog pijeteta, to jest gradu u kojem nema mjesta za Srbe i zakone koji vrijede u ostatku zemlje.

U tom smislu, nije zgorega znati da borbu protiv ćirilice u Hrvatskoj nisu izmislili Tomislav Josić i njegovi kompanjoni iz vukovarskog Stožera. O toj tradiciji govori i dokument koji objavljujemo na naslovnoj stranici: štampan je 25. travnja 1941. u Narodnim novinama u Zagrebu. Nije ga potrebno dodatno komentirati.

Deficit 

Ministar financija Slavko Linić objavio je da će Hrvatska početkom iduće godine ući u europsku proceduru smanjivanja prekomjernog deficita – proceduru koju su dosad prošle gotovo sve članice EU-a i trenutno se primjenjuje na 16 država – a stvar je pregovora s europskim ministrima financija koliki će rok dobiti Hrvatska za svođenje proračunskog deficita ispod propisanih tri posto BDP-a te za smanjivanje javnog duga ispod razine od 60 posto BDP-a. Prema Eurostatovoj metodologiji, hrvatski deficit premašio je pet posto, dok bi javni dug u idućoj godini mogao preskočiti limit od 60 posto. Europska unija Hrvatskoj će odrediti rok – govori se o dvije ili tri godine – u kojem se mora financijski konsolidirati, ali neće diktirati mjere za realizaciju tog zadatka. To je prepušteno Vladi, pa ministar Linić najavljuje još oštrije rezove i štednju, ne bježeći ni od mogućnosti povećanja PDV-a sa 25 na 27 posto. “Očito ćemo se morati pozabaviti brojem zaposlenih u javnim službama te spuštanjem svih mogućih rashoda u tim službama, što smo i predvidjeli u ovim mjerama”, rekao je Linić, ponavljajući da u mirovine neće dirati, jer su ionako nedovoljne za iole dostojanstven život.

Uza sav respekt prema složenosti državne financijske situacije, povećanje PDV-a na 27 posto, čime bi se Hrvatska izjednačila s Mađarskom na neslavnom vrhu Unije, značilo bi ekonomsku i političku kapitulaciju Milanovićeve Vlade, bez obzira na mrak koji se emitira iz najveće opozicijske stranke. Bilo bi to praktično priznanje nemoći da se iz krize iziđe mimo daljnjeg posezanja u džepove najširih slojeva stanovništva.

Sabo

USKOK je podigao optužnicu protiv Željka Sabe, vukovarskog gradonačelnika i saborskog zastupnika iz SDP-ovih redova. Tereti ga se da je novcem i funkcijama pokušao podmititi opozicijske gradske vijećnike Mariju Budimir i Radivoja Đurića, a smisao pokušaja podmićivanja bio je u tome da Sabin SDP stekne većinu u Gradskom vijeću. “Razgovarao sam s odvjetnicima i pravnim stručnjacima, i zato mi je čudno da se protiv nekoga tko je tajno i protuzakonito sniman podiže optužnica, dok se osoba koja je to učinila ne procesuira (Marija Budimir, op. a.). Mogu samo poručiti da ću na sjednici Sabora, kada se bude glasovalo o skidanju moga imuniteta, i sam dići ruku za to, ali i da od sada započinje pravna bitka tijekom koje ću dokazati svoju nevinost”, izjavio je Sabo.

Francuska 

Francuski predsjednik Francois Hollande prosvjedovao je svome američkom kolegi Baracku Obami zbog otkrića da je američka obavještajna služba NSA od prosinca prošle godine do siječnja 2013. nadzirala desetke milijuna elektroničkih komunikacija francuskih građana, među kojima su bili i poslovni ljudi i političari. Otkriće je objavio “Le Monde”, a članak se bazira na podacima čiji je izvor Edward Snowden, najpoznatiji obavještajni zviždač na svijetu. Obama je “zabrinutom” Hollandeu poručio da su Sjedinjene Države započele “procjenjivati metode prikupljanja podataka”, s ciljem da se uspostavi ravnoteža između “sigurnosnih interesa američkih građana i privatnosti ljudi”. Sličnu bi stvar, međutim, svojim građanima morao kazati i sam Hollande, jer je isti “Le Monde” ranije dokumentirano pisao da i francuske vlasti poduzimaju masovno prikupljanje podataka o Francuzima koristeći se nadzorom privatnih elektroničkih komunikacija.