Sveti Nadan Gonzaga

Dnevnik, Nova TV

Nitko nije kriv dok mu se pravovremenom sudskom odlukom ne dokaže krivnja, samouvjerenim će tonom Ivana Ivanda, objašnjavajući još jedan višemilijunski marifetluk u HAC-u, koji se nadovezuje na sličnu svinjariju u Hrvatskoj gospodarskoj komori. Da je djevojka pravovremeno pročitala koju pravnu knjigu ne bi se ovako izblamirala, ali dobro, možda se samo zabunila. Pravovremena, pravomoćna, pravosnažna, tko će sve to popamtiti.

Hoće to čovjeka uhvatiti. Živa javljanja jedna su od težih stvari u svijetu TV novinarstva, pa mlada izvjestiteljica ima vremena usavršiti rutinu. Stvar s “pravovremenom” odlukom suštinski, inače, nije tako besmislena kao nomotehnički – Hrvatska je jedna od balkanskih državica u kojima ljudi najbolje žive ne od rada, već od nedostatka dokaza, zastara i sličnih vratolomija. Pravovremenu kaznu ovdje možete dobiti samo za pet kuna viška u blagajni ili neku sličnu trivijalnost. Kapitalni zločini uglavnom idu u zastaru. Tko ne vjeruje, neka pogleda raspravu o promjeni Ustava, kako bi se zastara skinula s ubojstva. A tko ju je uopće tamo stavio? I zašto?

Stella

Koja je najveća prednost “Stelle”, serijaliziranog mjuzikla Jelene Veljače, najvećeg žanrovskog noviteta ove televizijske jeseni? Prije svega, činjenica da bolivudski dizajniranu nanizanku možete gledati uz bilo koji kućanski posao, recimo pranje suđa ili čišćenje stana. “Stella” naime vrvi popularnim evergreenima generacije 35 do 50, uglavnom nastalima u radionicama Tončija Huljića, Rajka Dujmića, Ive Robića itd. Muzički motivi ciljani su tako da zahvate najširi krug publike, pa idu od kavanskog folka do popa, a casting je usmjeren na tzv. region, tako da je za tu priliku pozvan Nebojša Glogovac, koji će krajem godine u “Ravnoj gori” žariti i paliti Srbijom i Slovenijom kao nježni i lirični Draža Mihailović, dok će ostatkom Jugovine haračiti kao nesmiljeni predator u žiriju “Stelle”, premda bi karakterna podjela bila točnija da je obrnuto.

Ako treba izdvojiti lik koji se izdiže iznad natprosječno pristojne televizijske konfekcije, onda je to zacijelo Vanda Winter, mlada glumačka zvijezda koja sjajno pjeva, dobro izgleda i glumi. Nešto kao hrvatska Julie Andrews – bude li imala tu sreću da joj za impresarija naleti kakav domaći Blake Edwards, napravit će, sa svim tim talentima, veliku karijeru, koliko je to u Hrvatskoj moguće.

Pola ure torture

Središnja tema emisije bio je prilog u kojemu se Ivo Banac i Hloverka nesmiljeno iščuđavaju jer u ovom društvu nije bilo obračuna s komunističkom prošlošću. Šokantno, potresno, kataraktično. Drugari, naime, imaju kataraktu – pomućenje očne mrene. Hloverka Novak Srzić – inspiratorica zaziva moralne renesanse – abonirana junakinja crnih kronika, bivša je komunistkinja, dok je Banac, navodno, bivši maoist – to su oni komunisti koji su intelektualce tjerali na rižina polja, što je ideja čija se ljepota tek danas otkriva u svoj svojoj punini. Banac je uopće, kako bi rekao Stjepan Mesić, jedan divan čovjek.

Ovim putem podsjećamo drugaricu Hloverku na njezinu molbu za prijem u Savez komunista Jugoslavije: “Tijekom školovanja odgojeni smo u duhu marksističkog pogleda na svijet. Povijest naših naroda, dani krvavih borbi za ove današnje mirne i spokojne dane, još su više ulili vjeruj da jedini put, put budućnosti je socijalizam i samoupravljanje. Sigurno da sva današnja dostignuća u tako kratkom vremenu ne bi bila ostvarena bez jedne tako čvrste organizacije kao što je SKJ. Moja želja da postanem njenim članom je ostvarena, nadam se, i duboko u sebi vjerujem da ću pridonijeti njenom daljnjem radu, postati njen vrijedan član i da ću proširiti svoje vidike i životne nazore. Hloverka Novak.”

Josipović u Beogradu, RTL

Predsjednik Ivo Josipović kaže u Beogradu da zna kako će svršiti međusobne tužbe za genocid, ali ne smije reći. Zna se kako. Piši propalo. Zvonko Šeparović nekoliko je puta Franji Tuđmanu predlagao dizanje tužbe za genocid, ali Tuđman se konzultirao s pravnim stručnjacima koji su ocijenili da su šanse za njezino dobivanje jednake nuli. No Tuđman se uskoro razbolio, pa je Šeparović nekako uvalio posao pisanja tužbe – u kojoj stoji da su Srbi u Hrvatskoj sami nad sobom izveli genocid, tzv. autogenocid – mlatipari Davidu Rivkinu. Da stvar nije u zastari, bila bi to idealna istraga za Uskok. Time je Hrvatska za devet milijuna dolara odaslala u Haag priznanje da je ovdje počinjen genocid nad Srbima. Kasnije su milijuni stučeni na popravljanje greške, ali sad je kasno da se kaje. Znamo svi kako će to svršiti, ali znali smo i prije, pa nije pomoglo.

Dnevnik, HTV 

Najupečatljivija scena Dnevnika Stipe Alfiera, koji su inače obojile slike radničkih prosvjeda u Brodosplitu, bio je prizor Nadana Vidoševića. Sa širokim i, kontekstualno govoreći, idiotski izazovnim osmijehom, ovaj čovjek provaljuje tek dosjetku prema kojoj “muž saznaje zadnji”. On je tu sveti Alojzije Gonzaga, svetac zaštitnik muškog djevičanstva. Hrvatska gospodarska komora, jedna od besmislenijih ustanova u povijesti Hrvatske, postala je pod njegovim vodstvom nalik na direkciju za izbor miss universe: sve puno manekenki, novinara, fotografa, posve beskorisno, kao u belle epoque Ive Sanadera. Nadamo se da će se što prije naći na mjestu gdje je osmijeh nešto uži, a zabrinutost nešto dublja.

Dnevnik 3

Tatjana Munižaba u dva kadra, izvrsno, uspoređuje aktivnost saborskih zastupnika. Na raspravi o promjeni Ustava dvorana Sabora je puna, na raspravi o egzistencijalnim problemima prazna. Odmah potom ide prilog o “hapšenju” koje je Josipu Perkoviću priredila Građanska akcija. Dva se transparenta ističu – “Lustracija, detuđmanizacija” i “Josip Perković je otac domovine”. Odmah potom aktivist GO-a kaže kako je Perković osnovao HDZ tako što je frakciju HDZ-a izvan kontrole Udbe (braća Veselica) poslao u Hotel International, dok je Tuđmanu osigurao većinu u Hotelu Panorama. Aktivist je u HDZ upisao i Savku i Tripala, ali njih u inicijativnom odboru HDZ-a nikada nije bilo, to je greška.

Lustracija, koliko god zakašnjela, nešto je što bi istinski pročistilo ovu zemlju. Što bi se sve dogodilo da lustracija pomete Šeksa, oboje Šeparovića, Glavaša (koji će uskoro iz zatvora), Kramarića i niz drugih, znanih i neznanih junaka, doušnika, špicla, agenata, rezidenata i informatora? Valjda će je ipak staviti na dnevni red!