Balkan prolaz

Ne!

“Ne, ne, ne!” uzvikivala je masa demonstranata okupljenih na prosvjedima u Tirani, noseći transparente na kojima je pisalo: “Volim Albaniju koliko premijer voli SAD.” Vijest da postoji mogućnost da se kemijsko oružje iz Sirije demontira u Albaniji izazvala je revolt i masovne demonstracije u glavnome gradu Albanije. Kako ocjenjuje Reuters, ovo je jedna od rijetkih prilika u kojima građani Albanije nisu pokazali lojalnost prema SAD-u. “Albanija pripada Albancima, a ne međunarodnoj zajednici”, kazao je aktivista Aldo Merkoci. “O ovoj stvari može odlučivati samo suvereni narod. Ovdje smo da kažemo ne.” Prosvjede u Tirani organizirala je Alijansa protiv uvoza otpada, a njeni predstavnici su napomenuli da demonstracije nisu antiameričke, nego protiv donošenja kemijskog oružja u ovu zemlju. Premijer Albanije, socijalist Edi Rama koji je prije dva mjeseca došao na vlast, potvrdio je da je razgovarao o mogućnosti demontiranja kemijskog naoružanja iz Sirije u Albaniji, ali je rekao i da još nije donesena nikakva odluka. “Nema sumnje da bih se ja, da nisam na poziciji na kojoj sam, pridružio protestima čim bih čuo da eksperti pripremaju tako apokaliptičan scenario za Albance”, kazao je Rama, “ali iz svog kabineta ja ne vidim taj apokaliptični scenario.”

Pravosuđe 

Prijetnje koje je izrekao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, nakon što je sud u Bijeljini donio presudu po kojoj je nekada profitabilno poduzeće Birač iz Zvornika bilo dužno isplatiti investitorima iz Litvanije 77 milijuna eura, sprovedene su u djelo. Naime, kako smo već na ovom mjestu ranije pisali, nakon izricanja presude Dodik je izjavio kako “sud treba ukinuti”, ocijenivši presudu skandaloznom. Rečeno – učinjeno. U ekspresnom roku sud je promijenio mišljenje, pa je tako prvobitna odluka suspendirana. Transparency International je povlačenje suda pred osionim “vlasnikom” Republike Srpske nazvao “autocenzurom”. Zbog toga, smatraju u TI BiH, “nitko ne želi imati posla s nekim zvučnijim slučajevima koji imaju jako visok ulog”. Istodobno, i u drugom dijelu Bosne i Hercegovine dešava se skoro istovjetan proces učestalih pritisaka na pravosuđe, zbog čega je već reagiralo Udruženje Sudaca BiH, nakon otvorenih pritisaka premijera Federacije BiH Nermina Nikšića u slučajevima u kojima se odlučivalo o legalnosti poteza Vlade tog bosanskohercegovačkog entiteta. Ironično, isprazni međustranački razgovori koji tijekom posljednje četiri godine nisu urodili nikakvim plodom kolokvijalno se nazivaju – reformom pravosuđa.

Ponovno 

Nakon incidenata koji su se prošloga tjedna zbili na tri biračka mjesta u Mitrovici, kada je grupa maskiranih osoba upala u glasačke centre u Sjevernoj Mitrovici i oštetila izborni materijal, glasovanje će biti ponovljeno. Tako je potvrdio za regionalne agencije Nenad Rikalo, član Centralnog izbornog povjerenstva Kosova, koje je konstatiralo da je dostavljeni izborni materijal neupotrebljiv i naložilo ponavljanje izbora u sjevernom dijelu Mitrovice. Kako javlja Anadolija, Rikalo je kazao da se otvaranje kutija sa izbornim materijalom dopremljenim iz općina sa sjevera Kosova nastavlja, te da će CIP odlučivati pojedinačno za svako biračko mjesto. Policija Kosova je i nakon održanih izbora zabilježila nekoliko incidenata, od koji je posljednji bacanje eksplozivne naprave na prostorije Demokratske partije Kosova (DPK) u naselju Bošnjačka mahala u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice. Eksplozija je pričinila materijalnu štetu, ali nije bilo povrijeđenih. Prištinski dnevnik “Koha ditore” piše kako su napadi na birališta na sjeveru Kosova organizirani u Beogradu. “Napad na glasački centar u sjevernoj Mitrovici bio je planiran i stručno organizovan od profesionalaca, iza kojih stoje ilegalne strukture Srbije”, piše prištinski dnevni list.

Kamenovanje

Redakcija podgoričkih “Vijesti” po drugi put je kamenovana u posljednja tri tjedna. Prvi put u tijeku podgoričke Parade ponosa, a drugi uoči prošloga vikenda. Kako ovaj dnevnik prenosi na svojoj internetskoj stranici, trojica napadača sa kapuljačama na glavama najprije su kamenicama zasula ulazna vrata redakcije, a potom velikim kamenom razbila prozor, nakon čega su pobjegla. U vrijeme napada na redakciju u zgradi je bilo desetak novinara, urednika i tehničkog osoblja, ali nitko nije povrijeđen.

Svjedok

Slobodan Stojanović, bivši zaštićeni svjedok Tužiteljstva za ratne zločine Srbije, optužio je spomenutu instituciju da štiti zločince, a policiju da maltretira zaštićene svjedoke, javlja Radio Slobodna Evropa. Ovaj bivši pripadnik Četvrte čete 37. odreda Posebnih jedinica policije Srbije ustvrdio je da Tužiteljstvo, od glavnog tužioca Vladimira Vukčevića do zamjenika Bruna Vekarića i Dragoljuba Stankovića, štiti policajce koji su počinili zločine nad albanskim stanovništvom na Kosovu tijekom 1998. godine. “Lično Vladimir Vukčević i Dragoljub Stanković, da ne pričam o Brunu Vekariću, Dilpariću, to je ta ista ekipa”, rekao je Stojanović, dodajući da danas zaštićene svjedoke čuvaju isti oni koji su činili zločine. “A to su sve kriminalci koji su bili na Kosovu, ubijali, klali albanski narod. E, ti nas ljudi čuvaju u programu zaštite.” Stojanović je vrlo detaljno opisao zločine svojih suboraca, ne izostavljajući ni najgnusnije pojedinosti, poput pravljenja sobnih lampi od ljudskih lobanja. Zamjenik tužitelja Bruno Vekarić rekao je u izjavi sa Slobodnu Evropu da nije isključeno da su se opisani zločini dogodili, ali je isto tako rekao da je Stojanović sam izašao iz programa zaštite svjedoka i da nije htio dati validnu izjavu jer mu “nisu ispunjeni neki lični zahtjevi”. RSE napominje da beogradski Fond za humanitarno pravo u svom izvještaju o suđenjima za ratne zločine spominje maltretiranje svjedoka i isključivanje iz programa zaštite bez obrazloženja.