Balkan prolaz

Krugovi

Ni nakon ponovljenih izbora na glasačkim mjestima u sjevernom dijelu Mitrovice, na kojima je 3. studenoga došlo do incidenata zbog koji su izbori u tom dijelu Kosova poništeni, nije riješeno pitanje izbora gradonačelnika. Tako će se za tu funkciju u drugom krugu, zakazanom za 1. prosinca, nadmetati Oliver Ivanović iz Građanske inicijative Srbija, demokratija, pravda i kandidat Građanske inicijative Srpska Krstimir Pantić, potvrdila je Centralna izborna komisija Kosova objavljujući preliminarne rezultate ponovljenih lokalnih izbora u sjevernoj Mitrovici. “Unaprijed se radujem što ćemo čuti tačne preliminarne rezultate i ovo je bitan dan za korak naprijed Srbije i Kosova”, izjavila je Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton, javlja Al Jazeera. Vojnici KFOR-a, dužnosnici EULEX-a i kosovske policije, pojedini s neprobojnim prslucima i oružjem, bili su raspoređeni na svim biračkim mjestima kako bi se spriječilo ponavljanje incidenata od 3. studenoga, kada su protivnici izbora i kosovske neovisnosti zastrašivali birače i napadom na tri biračka mjesta prekinuli glasanje. Agencije prenose i kako su rezultati lokalnih izbora istovremeno preduvjet da se formira zajednica srpskih opština kao dio Briselskog sporazuma. Al Jazira javlja i da se još uvijek ne zna hoće li biti ponavljanja izbora u općini Zvečan, nakon što je Panel za žalbe usvojio primjedbe na regularnost na tri biračka mjesta. (Šire o izborima i stanju na Kosovu možete pročitati u intervjuu s Radom Trajković na str. 22).

Povjerenje

Parlament Slovenije izglasao je povjerenje aktualnoj premijerki Alenki Bratušek te je donio Zakon o izvršavanju proračuna za naredne dvije godine, čime je Slovenija dobila platformu za rješenje problematičnog bankarskog sistema bez pomoći sa strane. Premijerka je nakon glasovanja u parlamentu obećala da će do druge polovine naredne godine slovenska privreda biti “na putu oporavka”, da će “broj nezaposlenih biti umanjen” i da će “građani osjetiti pozitivne efekte rada vlade”. Novousvojeni amandmani na Zakon o proračunu, javlja France Presse, predviđaju povećanje poreza, posebno na nekretnine, što je pokušaj konsolidacije državnoga proračuna. Pored toga, zakon smanjuje izdatke za sufinanciranje općinskih investicija, otklanja valorizaciju penzija i socijalnih transfera te određuje obavezu smanjenja broja zaposlenih u javnom sektoru. Agencije prenose i kako zakon određuje dozvoljeno zaduživanje, prema kojem će se država u idućoj godini moći zadužiti 4,9 milijardi eura, a u 2015. godini 2,7 milijardi eura, a produžava se i važnost nedavno usvojene povećane stope poreza na dodanu vrijednost do kraja 2015. godine.

Oslobođeni

Sud Bosne i Hercegovine oslobodio je deset ratnih zločinaca, oglasivši da “nema zakonskog osnova za dalje izdržavanje kazne”, i to nakon što je Ustavni sud BiH ukinuo drugostupanjske presude državnoga suda. Svi su bili osuđeni nakon retroaktivne primjene Krivičnog zakona BiH, a ne SFRJ. Europski sud za ljudska prava ranije je u predmetima “Maktouf” i “Damjanović” presudio da to predstavlja povredu prava optuženih. Pravni stručnjaci procjenjuju da bi oko 40 ranije donesenih presuda moglo biti dovedeno u pitanje. Predstavnici udruženja žrtava rata iz BiH tražili su od sudaca Ustavnog suda da podnesu ostavke, tvrdeći da su, nakon ovih presuda, postali dvostruke žrtve, jer se među oslobođenim zločincima nalaze i osuđenici za najteže kaznena djela, uključujući i genocid. Također, svima kojima se ubuduće bude sudilo za ova djela, kazna će biti drastično manja. Posljedice ovakve odluke Ustavnog suda BiH još uvijek su nesagledive jer će, smatraju pravnici, voditi ka odustajanju svjedoka, a naknade će biti isplaćivane ne žrtvama nego zločincima, koji su do sada u zatvorima odležali “duže nego što su trebali”.

Preispitivanje

Oporba u Crnoj Gori zajednički je najavila kako će utvrditi vlastitu odgovornost za poraz na lokalnim izborima na Cetinju, održanim prošloga mjeseca, javlja Beta. Izbori, koji su u javnosti dobili neuobičajeno mnogo pažnje za jedne lokalne izbore, donijeli su težak poraz oporbi, jer je vladajući DPS osvojio apsolutnu vlast na Cetinju i u Mojkovcu, dok je udruženoj oporbi u novoosnovanoj općini Petnjica većina u lokalnoj samoupravi izmaknula za samo jedan mandat. Analitičari navode da je najveći gubitnik lokalnih izbora u tri općine Pozitivna crna Gora (PCG), koja je zabilježila pad od oko 40 posto u odnosu na izborni rezultat na parlamentarnim izborima 2012. godine. Beta podsjeća kako je u posljednje vrijeme SDP više puta iznosio stavove koji su upućivali na njegove mnogo veće političke ambicije, što je možda podrazumijevalo čak i raskid koalicije s DPS-om i neku vrstu saveza sa oporbom. Međutim, ishod cetinjskih lokalnih izbora sada može promijeniti politički kontekst u Crnoj Gori, tako da je već sada izvjesno da od ljetos najavljivanih izvanrednih izbora neće biti ništa.

Uprava

Beograd je dobio privremenu upravu nakon što je u rujnu, na inicijativu SNS-a i DSS-a, smijenjen dotadašnji gradonačelnik Dragan Đilas. Pošto u prvih 30 dana od Đilasove smjene nije izabran novi gradonačelnik, gradom će od sada upravljati peteročlano vijeće. Vlada Srbije donijela je odluku o raspuštanju Skupštine grada Beograda i formiranju vijeća, koje će obavljati tekuće poslove. Predsjednik Vijeća je Siniša Mali, a osim njega u ovo tijelo su imenovani Nebojša Čović, Andreja Mladenović, Nikola Nikodijević i Tatjana Pašić, javlja Tanjug. Potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je na konferenciji za novinare kako su Mali i Čović prijedlog SNS-a, Tatjana Pašić DS-a, Mladenović DSS-a, a Nikodijević SPS-a. Novoformirana privremena uprava trebala bi raditi dva mjeseca, nakon čega će biti raspisani izbori, a to bi trebao uraditi predsjednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović.