Intrigator

Portal Net.hr ukinuo komentare ispod tekstova zbog govora mržnje

No comment!

Poruke mržnje, omalovažavanja i međusobnih obračuna u komentarima čitatelja mogle su se ponajviše vidjeti ispod tekstova o manjinama, ali i u povodu smrti neke javne osobe, kaže Tomislava Sila, glavna urednica Neta

Zbog govora mržnje, zadrtih i diskriminirajućih stavova dijela čitatelja uperenih prema pojedincima i skupinama, internetski portal Net.hr početkom tjedna ukinuo je komentare ispod svojih tekstova. Kao jedan od najvećih portala, Net.hr prvi se odlučio na takav radikalan potez.

– Jako dugo smo razmišljali prije donošenja odluke. Do prošle godine, čitatelji su ispod tekstova mogli bez logiranja ostavljati komentare, nakon čega smo uveli praksu da se oni koji komentiraju moraju ulogirati preko Facebooka. Ni to se nije pokazalo uspješnim zbog otvaranja raznih anonimnih korisničkih profila koji služe kao poligoni mržnje. Primjerice, ako objavimo članak o radu HRT-a, diskusija krene u smjeru rasističkih komentara na račun Roma iz Međimurja. Poruke mržnje, omalovažavanja i međusobnih obračuna u komentarima čitatelja mogle su se ponajviše vidjeti ispod tekstova o manjinama, ali i u povodu smrti neke javne osobe – kaže za “Novosti” Tomislava Sila, glavna urednica Neta.

Tako su u povodu nedavne smrti glumice Dolores Lambaše u javnost isplivali netolerantnost, nagomilane frustracije i mržnja čitatelja-komentatora. “Sponzoruša s par minornih uloga u lošim sapunicama”, “Šibenska štraca, sponzoruša”, neki su od blažih komentara koji su se mogli pročitati. Iako ukidanje komentara nije najsretnije rješenje, Tomislava Sila kaže da Net nije u financijskoj poziciji da može osigurati dovoljan broj administratora koji bi nadgledali i brisali sve komentare mržnje.

– Uzmite dvjestotinjak članaka dnevno ispod kojih je prosječno stotinjak komentara, pa pokušajte zbrojiti koliko bismo ljudi trebali zaposliti – kaže urednica i dodaje da su neke slučajeve mržnje znali prijaviti policiji, koja bi onda od njih zatražila IP adresu korisnika s koje dolaze poruke mržnje.

Da bi posla za policiju doista i bilo govore slučajevi sijanja mržnje što se stalno mogu čitati na vodećim internetskim portalima, ali i portalima dnevnih listova. Tako je kolumnist “Večernjeg lista” Marinko Jurasić nedavno u kolumni nespretno branio kolegu Ninu Raspudića o kojem je satirično pisao Ante Tomić. Evidentno potaknuti samim naslovom kolumne “Tomiću, brate, reci da mrziš Hercegovce”, neki od čitatelja-komentatora pozivali su na Tomićev linč. “Metak u kasnim noćnim satima”, napisao je jedan od njih.

Poseban je slučaj problem ćirilice u Vukovaru, a nacionalne manjine i inače su na meti čitatelja-komentatora. Ispod objavljenih tekstova na vodećim medijskim portalima mržnja prema manjinama i njihovim čelnicima eskalira od “običnog” (“smradovi srpski”, “smeće četničko”) do opasnijeg govora mržnje (“jedva čekam da ga sretnem u Vukovaru, jer šajkača se ne skriva tek tako”).

Dragan Grozdanić

  •  

Prokleti Kelti

Dan Svih svetih, odnosno Dan mrtvih, koji stotine hiljada građana Hrvatske koristi za odlazak na groblja svojih najmilijih, dio katoličkih svećenika i biskupa iskoristio je za obračun sa svima koji drugačije misle i osjećaju, od vlade Zorana Milanovića do Kelta. Najmilitantniji je bio pomoćni biskup zagrebački Valentin Pozaić koji je misu za Sisvete u crkvi na zagrebačkom groblju Mirogoj, nominalno posvećenu važnosti porodice i braka, pretvorio u neumjesnu kritiku vladajuće koalicije.

“Čovjek Blaženstava pozvan je da progovori svaki put kad istina postane predmet trgovine, kad dizanje ruku u ime demokracije postaje ritual u prilog zločinačke ideologije trenutačnog režima”, govoraše Pozaić, ističući da umjesto kulture života harači pošast smrti.

“Od lani u Hrvatskoj je nestalo 209 razreda ili 5.240 učenika. Jesu li to blaženstva, blagoslov, sreća i budućnost Hrvatske?” upitao je biskup koji bi, a na to su ga podsjetile pojedine nevladine organizacije, političari i mediji, odgovor morao potražiti u onima koji su upravljali Hrvatskom najveći dio njene nezavisnosti i koji su zaslužni za opljačkanu i opustošenu zemlju.

No na njihov račun, valjda zbog ideološke bliskosti, Crkva u Hrvata, osim nemušte fraze kardinala Josipa Bozanića o “grijehu struktura”, nije rekla ni riječi. A to je mnogo manje nego što koristi u obračunu s Milanovićevom vladom i strankama koje je podržavaju.

I dok se Pozaić bavio sadašnjošću, Zvjezdan Linić otišao je u prošlost, ne u vrijeme ustaša i partizana, nego u vrijeme Kelta. Pater Linić pozabavio se živopisnim opisima Noći vještica kao “poganskog krvavog obreda kad su druidi ubijali malu djecu i prinosili ih kao žrtve svom bogu mrtvih”. “Ukoliko jedna obitelj ne bi sama dobrovoljno druidima predala svoje djetešce, oni bi ubijali ostale članove obitelji”, rekao je Linić, kopirajući tako brojne lažne priče o “nekima drugima” koji su jeli malu djecu, a koje su često znale završiti stvarnim masakrima i genocidima nad tim drugima.

Nenad Jovanović

  •  

Kratko & jasno

Nikola Vuljanić, eurozastupnik laburista

Ovaj referendum je opasan

Očekujem stav Europske komisije, jer se radi o situaciji da većina odlučuje o ustavnom ograničavanju budućih prava manjine. To je vrlo opasan potez i u sljedećem koraku može se izroditi u nešto što nitko normalan ne želi 

Zašto ste se obratili Europskoj komisiji u vezi ustavnosti referenduma koji se odnosi na prava seksualnih manjina?

Zatražio sam mišljenje Komisije o ustavnosti referenduma. No ustavnost ne ocjenjuje Komisija nego hrvatski Ustavni sud. Važno je držati se procedure, jer ona nije ukras demokracije nego njena suština. Očekujem stav Komisije, jer se radi o situaciji da većina odlučuje o ustavnom ograničavanju budućih prava manjine. To je vrlo opasan potez i u sljedećem koraku može se izroditi u nešto što nitko normalan ne želi. Osobno nisam pripadnik nijedne manjine u Hrvatskoj (osim možda manjine budala koje zanima pravednost i pravda), ali mislim da se ovdje radi o pitanju koje je važno svim građanima Hrvatske: može li većina ograničiti prava manjine?

Što mislite o inicijativi LGTB aktivista koji su uputili zahtjev zastupnicima Sabora za pokretanje postupka ocjene ustavnosti referendumskog pitanja?

Sabor bi trebao zatražiti od Ustavnog suda ocjenu ustavnosti pitanja. U tom kontekstu, pisma zastupnicima su legitimna i opravdana i ne vidim nijedan razlog zašto ih građani ne bi slali. Konačno, građani biraju te zastupnike i imaju pravo i obvezu reći im što misle o njihovom radu i što od njih očekuju.

Zašto laburisti ne predaju Ustavnom sudu referendumsko pitanje na ocjenu? Mislite li da će SDP i Vlada pozivati građane da izađu na referendum?

Zahtjev za ocjenu ustavnosti, na koji je Ustavni sud obvezan odmah odgovoriti, može dati samo Sabor, odnosno dovoljan broj saborskih zastupnika, koji laburisti nemaju. Pretpostavljam da će i vladajući i HDZ pozivati građane da izađu na referendum. Građani trebaju izići na ovaj referendum i reći što misle, prvenstveno radi sebe i svoje djece, jer tu se određuje karakter zemlje u kojoj ćemo živjeti.

Koliko je inicijativa “U ime obitelji” u izravnom sukobu s najvišim vrednotama Ustava?

U sukobu je i s temeljnim civilizacijskim dostignućima, upravo s onim zbog čega smo se željeli pridružiti EU-u. Nažalost, naš Ustav je napisan felerično i u njemu nema popisa tema o kojima građani ne mogu odlučivati referendumom. To je krivo i to treba ispraviti.

Mirna Jasić

  •  

Ministar branitelja Predrag Matić zabrinut za svoj želudac

Problemi s organima

Ministar u Vladi RH je, kao rijetko koji stožeraš ili HDZ-ovac do sada, izravno optužio građane srpske nacionalnosti za nelojalnost Republici Hrvatskoj i kolektivno ih okrivio da skrivaju zločine i zločince

Ministar branitelja Predrag Matić ima sve više organskih problema. Nakon što se prije nešto više od mjesec dana požalio da se u pogledu ćiriličnih tabli u Vukovaru osobno nalazi “između srca i zakona”, ovog je ponedjeljka izrazio zabrinutost za jedan svoj probavni organ, izjavivši za Tportal.hr da ne zna kako bi mu palo na želudac kada bi ugledao tablu na ćirilici na ulazu u Vukovar.

Povod da ga se upita za tu izjavu bio je intervju koji je istog dana osvanuo u “Večernjem listu”, a u kojem je ministar pojasnio da mu ćirilica “na državnim institucijama sasvim sigurno ne bi smetala”, ali bi “osobno imao problem samo sa žutom tablom na ulazu u grad jer još uvijek snažno evocira vukovarsku traumu”. Dodao je da čak ni s tim ne bi imao problem “kada bi kod vukovarskih Srba prepoznao spremnost da se suoče s ratnom prošlošću”.

Evo što to suočavanje, po Matićevom mišljenju, podrazumijeva: “Da napokon počnemo dobivati informacije o mjestima grobnica, o počiniteljima ratnih zločina, o mjestima minskih polja. Ukratko, kada bih prepoznao elementarnu građansku i političku lojalnost Republici Hrvatskoj. Ja, recimo, želim da i Srbi navijaju za hrvatsku nogometnu reprezentaciju. Kada se to dogodi, onda možemo reći da je mirna reintegracija uspjela.”

Ministar u Vladi Republike Hrvatske time je, kao rijetko koji stožeraš ili HDZ-ovac do sada, izravno optužio građane srpske nacionalnosti za nelojalnost Republici Hrvatskoj, čak “elementarnu”. Kolektivno ih je okrivio da skrivaju zločine i zločince, pa dodao i onu najgluplju točku optužnice, da ne navijaju za nekakav nogometni tim za koji on navija, uzgred budi rečeno, zajedno sa stotinama onih koji na utakmicama tog tima uzvikuju “Srbe na vrbe” i “Ubij Srbina”, zbog čega se Matić do sada nije požalio na veće probavne teškoće.

Ima u intervjuu još nekoliko mjesta na kojima se Matić organski snebiva nad sumnjivim postupcima Srba u Hrvatskoj. Primjerice, iznio je da je stajalište Vlade i njegovo osobno od početka bilo “da te ploče idu na državne institucije, a dalje sukladno realitetu, vremenu i kada se steknu uvjeti”, pa onda ukazao na nešto što mu ide na jetra: “Međutim, neki dan je istupio Srđan Milaković, mladi jastreb iz SDSS-a, koji traži potpuno ispunjavanje zakona.”

Milaković je za Matića jastreb jer traži što? “Potpuno ispunjavanje zakona.” A teško da može biti većeg iskaza nelojalnosti prema Republici Hrvatskoj od toga da se traži provođenje njenih zakona. Što se tiče zahtjeva Stožera da u Vukovaru uopće ne bude ćiriličnih natpisa, Matić njih smatra “također apsurdnima”, ali stožerašima ne spočitava nelojalnost Republici Hrvatskoj, jer se lojalnost ionako ne iskazuje poštovanjem ustavnog poretka nego navijanjem, a podrazumijeva se da članovi Stožera navijaju reintegrirano s ministrom.

Ono što za Matića jedino nije apsurdno, to je Vladino i njegovo osobno stajalište da zakon provedu polovično. Doduše, nekome bi se moglo učiniti da je apsurdno i to što je Matić u istom intervjuu u kojem osuđuje zahtjeve za “potpuno ispunjavanje zakona” kazao i ovo: “Bio bih zadnji šljam da sam prisegnuo kako ću štititi zakone, sve dok ne dođe neki zakon koji se meni ne sviđa, pa ga ja ne bih primjenjivao.” No to je apsurdno samo ako se iz Matićevog kondicionala ne povuče ponuđena konzekvenca. Dakle, ili je ministar šljam ili ima problema s još jednim organom, s mozgom.

Nikola Bajto

  •  

Bankari pritišću

Europska bankovna federacija stala je ovih dana u zaštitu svoje članice Hrvatske udruge banaka, upozoravajući Vladu da inzistiranjem na predloženom Zakonu o potrošačkom kreditiranju riskira ozbiljne negativne posljedice za ovdašnju bankarsku industriju i, je li, hrvatsko gospodarstvo u cjelini.

HUB je, inače, tek odnedavno pristupio članstvu EBF-a, a sad imamo priliku vidjeti i zašto. Banke u hrvatskom financijskom sektoru ionako su privatne te strane, pa ovakav lobistički pritisak nije ništa doli najnovija institucionalna ambalaža u zaštiti interesa koji nacionalno gospodarstvo jedne financijaški već opustošene države nastoji i u budućnosti uzurpirati kao svoje lagodno tržišno lovište. Udruga Franak već je ranije uspješno prokazala tvrdnju banaka da će im novi zakon donijeti goleme gubitke, kao tendencioznu zamjenu teza.

Nije riječ o budućim gubicima, dakle, nego o izuzimanju ranijeg enormnog profita koji je bio ubran mimo zakonskog okvira. Zbog toga i takvog kršenja bit će kažnjeni svojevrsnim bolnim rezovima kakvi se, eto, mogu gdjekad provoditi i na račun novčarske oligarhije, čim se za to stekne bar minimalna tzv. politička volja među pretežito nevoljnim demokratskim predstavnicima. Ali reakcije su očekivano burne, a otpor žilav i politikantski raskošan, posve sukladno izuzetnom utjecaju pogođene grupacije. Taktika u nastavku te borbe sadržana je u ponovno isturenom prijedlogu banaka da njihovi predstavnici sudjeluju u izradi novog i, kažu, boljeg prijedloga zakona, gdje bi s druge strane bili i predstavnici potrošača. Baš kao da se čitav taj globalno ideološki zadan odnos ljute egzistencijalne ucjene dade svesti na ravnopravni sporazum ljubaznih trgovaca kreditima i mušičavih konzumenata njihovih financijskih blagodati.

Igor Lasić

  •  

Katran & perje

Tomislav Josić u Dnevniku 3

Povorkom po nosu

Nakon upečatljivog razgovora Kovačić – Josić, čini se da dugo najavljivani, originalni nastavak filmskog hita “Glup i gluplji” braće Farrelly postaje upitan 

Unatoč opakoj konkurenciji na domaćoj “lud-zbunjen” sceni, odavno u javnosti nije bilo toliko zblenutosti kao što se proteklog tjedna potrefilo Tomislavu Josiću. Šef tzv. Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, paravojnog tijela od čijih se ultimatuma čitavoj Hrvatskoj tresu gaće, a Vlada ga uvažava kao legitimnog sugovornika, imao je težak zadatak – objasniti odustajanje od već najavljene, antiprotivne kolone za vukovarski Dan sjećanja.

“Ustrajete li na paralelnom protokolu?” pitao je Josića na HRT-u Siniša Kovačić, tip čiji dnevnici izgledaju gore nego da ih osobno uređuje Milijan Brkić Vaso. Josić je pak sveudilj zamuckujući, ne gledajući nijednog trenutka u kameru, zijevajući uokolo i prodajući zjake, vrteći glavom u smjeru vukovarskog neba i postavljajući sebi teško filozofsko pitanje “majko mila, šta ja ovdje radim”, suptilno izrazio pomiješane osjećaje. Gledateljstvu nije bilo jasno traži li Josić oko sebe idiot-tekst ili se radi o idiotu bez teksta.

“Evo ovako, mogu reći to su bile razne dezinformacije koje su kolale ovih dana u medijima, biće jedna kolona sigurno, al će se pokazat jasna razlika između vukovarske i nevukovarske Hrvatske”, izblebetao je Josić, jadan ne bio. Kovačićeva domoljubna sadomazo tortura nastavljena je pitanjem hoće li stožeraši izraziti negostoljubivost članovima Vlade.

“Mi ćemo bit naravno negostoljubivi, al to ne znači da ćemo doć s nekakvom motikom i letvom… i da ćemo nekoga tuć, pošto vidimo da Vlada i dalje krši Ustav i zakon, mi smo jednostavno prinuđeni da sakupljamo potpise za referendum, biće biće uskoro uskoro i ubrzo ubrzo potpisivanje zahtjeva za referendum”, promucao je Josić, dok je iz aviona bez prozora koji leti na 10.000 metara bilo vidljivo da je u međuvremenu dobio po njuški od Tomislava Karamarka jer se malko zaletio sa svojom antiprotivnom povorkom. Sve su, naime, političke stranke, uključujući HDZ, najavile jedinstvenu paradu na dan pada Vukovara.

Nakon upečatljivog razgovora Kovačić – Josić, čini se da dugo najavljivani, originalni nastavak filmskog hita “Glup i gluplji” braće Farrelly postaje upitan. Ovakav skeč bit će teško nadmašiti čak i najokorjelijim satiričarima.

Petar Glodić