Intrigator

Inicijativa građanskih udruženja “Za Hrvatsku svih nas” obilježila je Međunarodni dan tolerancije, 16. novembra, akcijom “Šetnja sjećanja – za budućnost Vukovara”, postavljajući dvopismene ploče u Ulici grada Vukovara u Zagrebu. Pločama s natpisima “Ulica sjećanja na žrtve Vukovara”, “Ulica mira”, “Ulica suradnje”, “Ulica uvažavanja” i “Ulica budućnosti Vukovara” te buketima bijelih ruža i bijelim svijećama odana je počast svim stradalima u Vukovaru prije, za vrijeme i nakon borbi u gradu 1991. godine, za razliku od svih komemoracija vezanih uz Vukovar koje se bave odavanjem počasti samo “svojima”.

Iako su mediji shvatili poruku mira i izvijestili o događaju, neki spontano organizirani pojedinci to nisu bili u stanju. Još dok je akcija trajala, u blizini zgrade njemačke ambasade pojavila su se dva agresivna muškarca i tražila od učesnika akcije da se legitimiraju i pokažu dozvolu za akciju, istovremeno zabranjujući novinarima da snimaju njihov ispad. Jedan od njih prijetio je da će “sada zvati Karamarka“, a nakon dokazivanja da je skup prijavljen, o čemu svjedoče i policajci koji su osiguravali događaj i flegmatično promatrali verbalne eskapade nasrtljivaca i nastojanja Zorana Pusića, jednog od organizatora događaja, da smiri stvar, priča je završila.

Barem se tako mislilo. Kolona je krenula dalje, ostavivši mladiće koji nisu ni legitimirani da mobitelom podnesu raport svojim pretpostavljenima, Karamarku ili nekom drugom, i završila akciju kod dvorane “Vatroslav Lisinski”. No vraćajući se trasom akcije, Pusić je samo mogao konstatirati da su ploče nestale, a da su ruže i svijeće uništene i zgažene. Jedna je žena rekla da je vidjela neke muškarce koji su nosili ploče.

Jedan od dvojice “spontano organiziranih”, Krunoslav Jukić, s ponosom je izjavio da je on skinuo ploče koje su, po njemu, postavljene nezakonito, iako su nadležne vlasti dale odobrenje za akciju. “Ne razumijem kako su policajci dopustili da se na stup ispred njemačkog veleposlanstva, ali i po cijeloj ulici, stave table s ćiriličnim natpisima”, rekao je medijima Jukić, koji je predstavljen kao Vukovarac, iako poodavno živi u Zagrebu i to, prema Pusićevoj izjavi, u stanu iz kojeg su 1991. nasilno istjerani dotadašnji stanari.

Na sličan način ponijeli su se i Jukićevi kolege iz zagrebačkog HDZ-a, koji su akciju građanskih udruženja nazvali provokacijom. “Dana 16. studenog 2013. na sveti dan kada obilježavamo godišnjicu oslobađajuće haške presude našim generalima i kada se s pijetetom pripremamo za odavanje počasti herojskom gradu Vukovaru, u Zagrebu se događa ciljana i namjerna provokacija kojoj je cilj omalovažiti sve vrijednosti proizašle iz Domovinskog rata”, govoraše zagrebački HDZ-ovci, koji su postavljanje dvopismenih tabli ocijenili kao “organiziranu i orkestriranu kampanju izazivanja rasta tenzija i sukoba”.

Eugen Jakovčić iz Documente zadovoljan je akcijom, iako su ploče skinute u roku odmah, pojedinci su si uzeli pravo da tumače zakon, a stranke da se nabacuju uvredama.

– Postigli smo najvažnije, poslali smo poruku mira i nenasilja i odali počast žrtvama – rekao je Jakovčić.

A skinute i razbijene ploče iz Ulice grada Vukovara tako prave društvo spomen-ploči o egzodusu Srba iz Knina i drugim spomen-obilježjima, pa i dvopismenim tablama koje su se na ovaj ili onaj način našle na udaru “domoljuba”.

Nenad Jovanović

  •  

Kratko & jasno

Hrvoje Cirkvenec, vjerski analitičar

Vjernike smatraju ovcama

Biskupi šalju upute vjernicima da što manje misle svojom glavom

Kako komentirate to što je Hrvatska biskupska konferencija pozvala sve vjernike da iziđu na referendum i glasaju za to da se u Ustav unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca?

Ništa čudno, s obzirom na to da iza inicijative “U ime obitelji” stoje zapravo Katolička crkva i politička radikalna desnica koja do sada, kada se god kandidirala na izborima, nije prošla prag.

Koliko je prihvatljivo da Crkva tako djeluje?

Nauk Katoličke crkve je da je brak zajednica muškarca i žene. Riječ je o organizaciji kojoj katekizam zabranjuje diskriminaciju homoseksualaca, ali koja je na terenu, u brojnim državama svijeta, pa tako i u Hrvatskoj, zapravo vrlo homofobna. Katolički svećenici ne smiju se baviti politikom, ali se i na političkim izborima događalo da pozivaju vjernike da glasuju za desnicu. Crkva, nažalost, na društvenom polju nije ništa doli politička organizacija koja prikuplja jeftine poene u sukobu s aktualnom vlašću, a neki od primjera su ćirilica i zdravstveni odgoj, te se zapravo priklanja desnici i daje vjetar u leđa prije svega HDZ-u. No kada je HDZ bio na vlasti, Crkva je pokorno šutjela o krađi i korupciji te je brojne demokršćane čak i pričešćivala u svojim crkvama, dok su oni potkradali hrvatske građane. To dovoljno govori o tome kakvo je vodstvo Katoličke crkve, koje i dalje ima problem s vlastitom ulogom u sekularnom društvu, kakvo je hrvatsko društvo po Ustavu. Zadaci bilo koje religije ne mogu se svesti na politikantstvo i stvaranje napetosti u društvu, već se odnose na ustrajanje na ljubavi prema svim ljudima, pa i onima koji pišu ćirilicom ili koji su gay.

Potpisi za referendum skupljani su i po crkvama, mogu li se očekivati i nove akcije?

Znam da će velika većina svećenika 1. prosinca, na dan referenduma koji pada upravo u nedjelju, s oltara pozivati da se glasa “za”. Reakcije Crkve po tom pitanju pokazuju duboko nepovjerenje prema vjernicima – na neki ih način smatraju ovcama koje bi na referendumu mogle zaokružiti “protiv”. Stoga biskupi šalju upute vjernicima da što manje misle svojom glavom.

Mirna Jasić

  •  

Referendumske inicijative otkrile razvalinu u ustavnom uređenju države

Ustavna recesija

Vitalne konstitucijske funkcije u najmanju ruku atrofiraju, usporavaju se do pred hibernaciju. Referendum se prometnuo u antidemokratsku močugu za udar na manjine, a Ustavni sud drži ovo društvo paralizirajuće za jaja 

Ako nije kriza sve ovo što se posljednjih tjedana i čak mjeseci događa oko Ustava i općenito poretka temeljenog na njemu, onda se radi barem o ustavnoj recesiji. A to hoće reći da vitalne konstitucijske funkcije u najmanju ruku atrofiraju, usporavaju se do pred hibernaciju. Situaciju pritom odlikuje više problematičnih aspekata i nipošto nije jasno na koji će se lijepi način Hrvatska ponijeti s njima u predstojećoj fazi. No jasno je barem to da ovako neće moći dugo, jer država u globalu pokazuje najavne, doduše, ali ozbiljne simptome urušavanja svoje nasušne pravne osnove.

I dobro je što takvo stanje po definiciji ne može potrajati ili bismo u protivnom zacijelo godinama unedogled kukali oko istih jada ustavotvornih i ustavorastvornih. Kao što smo već nekoliko puta primijetili u ovim novinama, Ustavni sud po sebi – ovakav kakav jest, u aktualnom sastavu – više je nego dovoljan problem za jednu zemlju koja se suočava i s nizom drugih gadnih teškoća, da sad spomenemo tek ekonomske i socijalne. Ta nakupina retrogradnih ignoranata s viškom ljute sujete i ambicije, uz kapric kao najveću im kolektivnu strast, drži ovo društvo apsolutno paralizirajuće za jaja.

S druge strane je vlada premijera Zorana Milanovića, kojemu se može zamjeriti svašta, no svejedno nije zaslužio da ga olako stavimo u istu rečenicu s gornjom klikom. Pa evo mu pomno uravnotežen pasus: dok su oni na miru snatrili kako da ga što efektnije zavuku vlasti lijevog centra i najširoj nam zajednici, njega i njegove suludo je zaokupljao notorni Lex Perković, kao i promjena Ustava kojom bi se lakše premostila neprihvatljivost samog tog zakona pred Europskom unijom. A opći interes u pojedinim drugim ustavnim preinakama svakako daleko nadilazi potrebu zaštite jedne okorjele špijunčuge.

Dotad se referendum, instrument unapređenja demokracije, u Hrvatskoj prometnuo – mada to nije samo naša boljka – u antidemokratsku močugu za udar na manjine. Nakon seksualno-orijentacijskih, njom će desničari rado uskoro izdegenečiti i Srbe, po ćirilici. No kad je iskoristivost referenduma trebalo proceduralno izmaknuti od čeljadi aktivne u obrani javnog dobra, kao proljetos u Dubrovniku, Kukuriku koalicija već je bila odradila taj reakcionarni posao, znajući misliti unaprijed. A sad oni, zapravo SDP, puštaju ustašoide da rade što hoće, jer im je ispod časti surađivati s Ustavnim sudom.

Uz pravednu reviziju alata direktnodemokratskog korigiranja demokracije, kakvu priželjkujemo i očekujemo, preostaje nam vidjeti što će političari izvesti s ustavnom sudčadi koja se osilila preko svake mjere. Odnosno, s njihovim ovlastima i s mogućnostima promjene Ustava kroz Sabor ili pak izravno od naroda. Čini se da kukurikavci s potonjim kompleksom imaju relativno prihvatljive nakane, a laburisti im nude ljekovit balans – za ustavni redizajn valja okupiti dvotrećinsku parlamentarnu većinu. Ali posla je tu dosta i složen je, te se oko njega ipak može očekivati još raznih peripetija.

Igor Lasić

  •  

Ustašlukom na anarhiste

Opasna nacionalistička histerija koju je radikalna desnica potpomognuta klerom podjarila na protivljenju uvođenju ćirilice u Vukovaru i na zalaganju za referendum po kojem je brak zajednica između muškarca i žene, počela se okretati i na supkulturne skupine. Tako su dan uoči obilježavanja stradanja Vukovara nepoznati počinitelji porazbijali stakla i išarali zidove zadarskog knjižnog kluba “Knjigozemska” u kojem je smješten i Infoshop Iskra, inicijativa za čitaonicu i knjižnicu anarhističke i slobodarske literature. Kažemo nepoznati počinitelji, iako su svojim nedjelom ostavili dobro poznat trag. Zidovi su, naime, išarani ustaškim simbolima i kukastim križevima, iznad kojih su stajali natpisi – Vukovar i Škabrnja.

Tim priglupim činom obistinila su se upozorenja dijela osviještene javnosti da je samo pitanje trenutka kada će rastuća netrpeljivost protiv srpske zajednice (osim razbijanja dvojezičnih ploča diljem zemlje, podsjetimo se i ubačenog eksploziva u prostorije srpske nacionalne manjine u Splitu) i homoseksualaca eskalirati i prema nekom trećem: bili oni Romi, muslimani ili, kao u ovom slučaju, oni koji umjesto mržnje u svojem djelovanju njeguju toleranciju i slobodarske ljevičarske ideje.

“Treći napad do sad. Uvijek isti kukavički pristup, išarani zidovi nacionalističkim porukama, razbijena stakla”, poruka je koju je na svojim interentskim stranicama istaknuo Infoshop Iskra.

Da u Zadru, kojim HDZ politički dominira do te mjere da je unatoč svim aferama za gradonačelnika ponovno izabran Božidar Kalmeta, nije sve u znaku radikalne desnice i iskazivanja netrpeljivosti, pokazao je nedavno Željko Rogić, predsjednik tamošnjeg Općinskog suda, koji je podnio ostavku na mjesto predsjednika gradskog Povjerenstva za provedbu državnog referenduma o braku, navodeći da ne želi sudjelovati u postupku kojim se manjini uskraćuju prava.

S druge strane, poruka Infoshopa Iskra, iz koje se vidi da je riječ već o trećem napadu, pokazuje s kolikom se upornošću nastoje ušutkati oni koji misle drugačije.

Dragan Grozdanić

  •  

Katran & perje

Sportski veteran Andrija Hebrang

Mamuzarijada

Kako bi zabio nekoliko zadnjih krampona u Nadanov lijes, ključni potez odigrao je Andrija Hebrang, nositelj grimiznog pojasa i titule velemajstora u mamuzanju mrtvih konja, kobila, mula i magaraca

Koga je briga za Svjetsko nogometno prvenstvo u Riju i Zimske olimpijske igre u Sočiju, marginalna sportska natjecanja koja slijede dogodine? Pitate li ljude u maloj evropskoj državi Hrvatskoj, reći će vam upravo to, jer mlada članica EU-a po treći je put uzastopno osvojila naslov svjetskog prvaka u mamuzanju mrtvih konja, disciplini koja još nije na olimpijskom programu. Štoviše, svjetska mamuzarska federacija odlučila je Hrvatskoj u trajno vlasništvo dodijeliti platinasto “Mošusno govedo” – počasnu titulu svjetskog prvaka u ovom zdravom i napetom sportu. To se dogodilo nakon što su vodeći dnevnici “Jutarnji” i “Večernji list” maestralno odigrali derbi sezone protiv dojučerašnjeg predsjednika Hrvatske gospodarske komore Nadana Vidoševića, nedavno pritvorenog zbog malverzacija, nemilosrdno gazeći po njegovom ionako beznačajnom liku i djelu. Šampionska titula će zacijelo razveseliti tamošnji narod pogođen petogodišnjom ekonomskom krizom, ali gladan sportskih uspjeha.

Kako bi zabio nekoliko zadnjih krampona u Vidoševićev lijes, ključni potez u ovoj pravoj prvenstvenoj utakmici odigrao je Andrija Hebrang, nositelj grimiznog pojasa i titule velemajstora u mamuzanju mrtvih konja, kobila, mula i magaraca.

Na stranicama tiražnog “Večernjaka”, okretni Hebrang đonom je nasrnuo na svojedobnog protivnika u kampanji za predsjednika, još jednom pokazavši najvažniju vještinu u ovom sportu – udari tamo gdje najviše boli i opleti kada ti protivnik ne može uzvratiti. Hebrang je izjavio da je Nadanovu kandidaturu izmislio Ivo Sanader kako bi rastočio šanse HDZ-a te se dodvorio ljevici, jer je znao da mu predstoji sudski progon.

Dok je kondicijski pripremljen Hebrang zabijao poene, oduševljena publika pjevala je “Ubij, ubij, ubij Nadana”, pa veteran nije propustio šansu da istom prigodom nagazi Jadranku Kosor, pljune na Dragana Primorca, udari nogom u testise Stjepana Mesića, opali laktom po slabinama Josipa Manolića, slomi nogu Milanu Kujundžiću, te da se uslijed ogromne količine konzumiranih izotoničkih napitaka isprdi po Savezu komunista Hrvatske i po Srbima generalno. Hebrang, naravno, nije odigrao nijednu akciju protiv Tomislava Karamarka i Milijana Brkića – to bi se naprosto kosilo s osnovnim pravilima igre, koja se tada ne bi zvala tako kako se zove.

Petar Glodić