Partitura za Mitrovicu

Lokalni izbori na Kosovu nisu razočarali. Šizofrena politika koja se već godinama ogleda u etiketi “I Kosovo i EU” konačno je dala konkretan rezultat, i to u Kosovskoj Mitrovici, posebno njenom severnom delu. Dan pred početak predizborne tišine među kosovske Srbe stigla je jaka delegacija iz Beograda, predvođena prvim potpredsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem i ministrom zaduženim za Kosovo Aleksandrom Vulinom, sa ciljem da još jednom pozovu kosovske Srbe da izađu na izbore. Nisu se proveli najbolje. Krstimira Pantića, kandidata Građanske inicijative “Srpske” za gradonačelnika Kosovske Mitrovice, tu noć napali su maskirani napadači.

Od ranog jutra mediji su izveštavali o pretnjama koje su upućivane onima koji su razmišljali o izlasku na izbore, o obrazovcima koji su snimali glasače, a na kraju i o napadima na biračka mesta, polupanim glasačkim kutijama, suzavcima… Šta bi se desilo da nije bilo napada, da li bi albanski kandidat postao gradonačelnik Kosovske Mitrovice i da li bi, što je bilo izvesno zbog malog broja izašlih lokalnih Srba, uspostavio vlast na teritoriji čitave Kosovske Mitrovice? O tim pitanjima za sada se ne razgovara baš zbog zapleta koji je izrežiran u nedelju. Traži se odgovor na samo jedno pitanje: Ko je odgovoran za fijasko i haos u severnom delu Kosovske Mitrovice?

Za Dušana Janjića, direktora Foruma za etničke odnose, opšti utisak o izborima ipak je pozitivan.

– Ako načas uklonimo incidente, izbori su pokazali da je Kosovo ušlo u zrelu fazu izborne demokratije. U osnovi, ovo su bili fer izbori, sa izuzetno visokom izlaznošću za jedne lokalne izbore. To se pogotovo odnosi na srpsku zajednicu. Visoka izlaznost među Srbima na jugu je rezultat pojačane konkurencije i činjenice da su se u izbornu trku uključili i oni ljudi koji to do sada nisu radili, koje je zanimalo da učestvuju samo u srpskim institucijama, a ne i u kosovskim – kaže Janjić.

Prema prvim rezultatima, Kosovo je dobilo deset novih gradonačelnika. Izabrani su predsednici opština Glogovac, Kosovo Polje, Dečani, Istok, Kačanik, Podujevo, Srbica, Štimlje, Mamuša i General Janković. Prištinu čeka drugi krug, baš kao i većinu opština u kojoj su Srbi većina, osim možda Gračanice, gde još postoje nade predsednika Građanske inicijative “Srpska” Vladete Kostića da će dosadašnjih skoro 49 odsto glasova do kraja prebrojavanja ipak preći 50 odsto. Bez obzira na to, sigurno je da će se u tim opštinama brzo konstituisati lokalna vlast.

O severu će se tek odlučivati. Centralna izborna komisija nije dala rezultate za četiri opštine na severu, ali se zna da je izlaznost bila oko 20 odsto, što se, kako nam kaže Janjić, i očekivalo.

– Ono što se tamo dešavalo i što je na kraju eskaliralo napadima na ljude, po meni je pobeda pritiska straha i nasilja, a ne pobeda bojkotaša. Postavljaju se dva pitanja, povezana ali i odvojena. Prvo je nasilje koje je eskaliralo pred izborni dan. To, po meni, predstavlja deo orkestriranog događaja. Ono što smo videli samo je jedan deo, a sviraju ga i međunarodna zajednica i Beograd – govori Janjić.

Ključno pitanje koje on postavlja je ko je pisao partiture, odnosno odakle je stiglo naređenje.

– Te partiture su prepoznatljive. Slušamo ih i gledamo na ovim prostorima još od devedesetih godina, a gledali smo ih i marta 2004. Ključni element za pronalazak odgovora ovaj put ipak nije u Beogradu, iako je odgovornost vlasti Srbije ogromna. Ključni element i pitanje treba usmeriti ka OEBS-u. OEBS je taj koji je mimo svih pravila demokratije zatvorio biračka mesta na kojima nije bilo ugrožavanja bezbednosti. U Zubinom Potoku, gde nije bilo nikakvog ugrožavanja glasača, prekinuli su glasanje pola sata ranije. Protivno proceduri, na čudan način su pokupili izborni materijal iz Zvečana i Leposavića i, objektivno, narušili regularnost procesa – ocenjuje Janjić.

Da li ponoviti izbore i ako je odgovor pozitivan, da li ih ponoviti u sve četiri opštine na severu Kosova ili samo u Severnoj Mitrovici?

– To zavisi od toga ko je upravljao OEBS-om – ističe Janjić.

Najverovatnija i najoptimalnija varijanta je da se prizna krnji rezultat izvan Severne Mitrovice, a da se Severna Mitrovica stavi pod prinudnu upravu. Uostalom, postoji upravljačka grupa na čelu sa Krstimirom Pantićem. Tamo u narednih šest-sedam meseci neće biti mogućnosti za izbore. Dakle, stvar je relativno minorna. Tresla se gora, rodio se miš.

Problem, i to popriličan, za Beograd može nastati ako se blokira konstituisanje lokalnih vlasti u svim opštinama na severu Kosova.

– Onda se čitav proces vraća deset godina unazad. Imamo i dalje zadržavanje zamrznutog konflikta, samo na jednom novom nivou, i imamo otvaranje dubokog fronta između Beograda i Brisela, kako sa EU-om tako i NATO-om. Ipak, sačekajmo da se raščivija ko je i šta je upravljalo OEBS-om kada su izbore učinili dodatno neregularnima – dodaje Janjić.

Deo odgovora na brojna pitanja možda ćemo imati već nakon sastanka premijera Hašima Tačija i Ivice Dačića i prvog mu potpredsednika u toku ove sedmice. Plamteće pitanje, na koje teško da ćemo dobiti odgovor, postavio je naš sagovornik u pomalo metaforičnom obliku: Ko je pisao partiture? Kome odgovara status kvo? Vlastima u Beogradu koje su pozvale na izbore, ali, avaj, izmaklo je kontroli koju Srbija formalno i nema. Nacionalističkoj opoziciji u Beogradu čiji je uticaj na severu Kosova popriličan? Vlastima u Prištini jer sa slašću mogu upreti prstom u divljake sa severa? Dalo bi se ovde navoditi još, ali spustimo se malo. Znamo jedino kome ne odgovara ovakav haos – običnim građanima.