Rabljena sedmica

Vukovar

Pokazna vježba desničarskog državnog udara upriličena je u ponedjeljak u Vukovaru. Kolona sjećanja ispostavila se poligonom za političko-militarističke manevre Stožera za obranu hrvatskog Vukovara čiji su redari u crnom fizički onemogućili pripadnike državnog vodstva da se priključe povorci sastavljenoj od više desetaka tisuća ljudi. Predsjednik Ivo Josipović, premijer Zoran Milanović, predsjednik Sabora Josip Leko, svi članovi Vlade, brojni saborski zastupnici, među kojima i predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, i mnogi ambasadori morali su se pomiriti s uskraćivanjem slobode kretanja i potom napustiti Vukovar. Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko i njegovi najbliži suradnici, naravno, nisu ostali među onima kojima je zabranjeno kretanje, nego su se uključili u stožerašku kolonu, a isto je učinio i umirovljeni general Ante Gotovina: on je sačekao da istekne žalbeni rok za njegovu hašku oslobađajuću presudu, što se dogodilo prošle subote, da dobije povoljan kredit državne razvojne banke i koncesiju za uzgoj tuna, pa da zatim počne davati političke izjave i da se vrati na “pravu” stranu.

Ocjene se razilaze kad se stigne do pitanja u kojoj mjeri HDZ navodi aktivnosti vukovarskog Stožera, ali i crkvenih i paracrkvenih udruga i inicijativa, te pojedinih sindikata i javnih medija koji nacionalističko-konzervativnom destrukcijom nastoje srušiti aktualnu Vladu. Premijer Milanović, primjerice, smatra da HDZ ne stoji iza desne revolucije, već da samo jaše na valu koji je proizveo netko drugi. Karamarko se pak dan kasnije donekle distancirao od dijela stožeraških akcija, dobro pazeći da ni na koji način ne dovede u pitanje svoju i HDZ-ovu podršku nacionalističkom bezakonju koje prakticiraju Tomislav Josić i njegovi kompanjoni. U suštini, prilično je nevažno je li HDZ osmislio udar ili se samo priključio planu koji je skovan drugdje: smisao čitave ove radikalno desne pobune jest svrgavanje sadašnje vlasti i povratak HDZ-a, jer jedino to može biti željena politička posljedica stožeraških akcija, bez obzira na to tko idejno stoji iza tekuće destrukcije.

Pupovac

Milorad Pupovac, predsjednik SNV-a i potpredsjednik Samostalne demokratske srpske stranke, sa saborske je govornice rekao da su događaji u Vukovaru bili kulminacija pučističkog procesa u kojem se – radi dolaska na vlast – uništava ustavni poredak Republike Hrvatske, kao i demokracija i zakonitost u ovoj zemlji. Prije toga je pozvao sve prisutne saborske zastupnike da ustanu i minutom šutnje odaju počast svim vukovarskim žrtvama, žrtvama nečovječnosti i bezumlja. I vladajući i opozicija odazvali su se Pupovčevu pozivu.

Tužba 

Na sjednici održanoj sredinom novembra Savjet za nacionalne manjine donio je odluku da će podići ustavnu tužbu ako Ministarstvo uprave i Vlada ne zatraže obustavu primjene novoizglasanog vukovarskog statuta i ne zatraže ocjenu njegove suglasnosti s Ustavom i zakonima pred Ustavnim sudom. HDZ-ova većina u vukovarskom Gradskom vijeću početkom novembra donijela je novi statut kojim je suspendirana ravnopravna upotreba ćirilice, jer je propisano da su hrvatski i latinica jedini službeni jezik i pismo. Vukovarsko Vijeće srpske nacionalne manjine je, shodno zakonskoj obavezi, od Ministarstva uprave 13. novembra zatražilo nadzor zakonitosti odluke o izmjenama i dopunama vukovarskog statuta. Ministar uprave Arsen Bauk rekao je da će odluka hoće li ili neće biti obustavljena primjena statuta biti poznata u zakonskom roku od osam dana. “Savjet nikome nije prijetio ustavnom tužbom, kao što neki mediji pišu”, rekao je predsjednik Savjeta Aleksandar Tolnauer. “Savjet po zakonu ima pravo podnijeti ustavnu tužbu ako njegovi članovi ili vijeća nacionalne manjine procijene da se krše manjinska prava. Razvidno je da promjena statuta Grada Vukovara nije sukladna Ustavnom zakonu o manjinama i najavili smo da ćemo, ako Ministarstvo uprave ništa na napravi u povodu zahtjeva VSNM-a Vukovara, pokrenuti postupak ustavne tužbe. Tu se ne radi o srpskoj, nego o bilo kojoj manjini čija bi prava bila ugrožena”, rekao je i podsjetio da su VSNM i Vijeće češke manjine u Daruvaru reagirali zbog neosiguranog prava na dvojezičnost, što su gradske vlasti kasnije popravile.

AUTOR: N. J.

Brazil 

Hrvatska će sudjelovati na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Brazilu sljedeće godine. Nastup je izboren u uzvratnoj utakmici protiv Islanda u Zagrebu: golovi Marija Mandžukića i Darija Srne odveli su hrvatsku reprezentaciju na žuđeni Mundijal. Pobjeda je, u skladu s tradicijom, ostvarena u ambijentu učestalih ustaških pokliča, u čemu je prednjačio raspištoljeni branič Josip Šimunić, ali komentatoru javne radiotelevizije to divljanje nije zasmetalo ni u jednom trenutku: naprotiv, povici “Za dom – spremni!” bili su muzika za njegove uši. Još je rano za spekulacije oko toga hoće li FIFA kazniti Šimunića i Nogometni savez zbog veličanja nacifašizma, ali je izvjesno da izbornik Niko Kovač i šef HNS-a Davor Šuker neće poduzeti ništa protiv jednog zatupljenog i nepismenog nogometaša koji se usuđuje pronalaziti povijesna opravdanja za svoj ustašluk i svoju neodgojenost, te se naknadno praviti zbunjenim i neupućenim. Ni Goranu Radmanu, direktoru HRT-a, sasvim sigurno neće pasti na pamet da sankcionira komentatora Dragu Ćosića zbog skandaloznog odnosa prema širenju mržnje, čemu su televizijski gledatelji bili prisiljeni svjedočiti.