Rada Trajković: Podela Kosova visi nam nad glavom

Ružne scene sa birališta koje smo 3. novembra imali priliku gledati u Kosovskoj Mitrovici nisu se ponovile. Naprotiv, ponovljeni izbori na tri biračka mesta protekli su u najboljem redu. Srbi će očigledno ipak imati svog predstavnika na čelu grada. O izborima i njihovom značaju za Srbe na Kosovu za “Novosti” govori Rada Trajković, poslanica u Skupštini Kosova.

Izlaznost nije bila za Ginisa, ali bila je dovoljna. Izašlo je nešto više od 22 odsto građana, a dvojica kandidata, predstavnici Srba Oliver Ivanović i Krstimir Pantić, idu u drugi krug. Ima li mesta zadovoljstvu?

To je bio veliki dan. Dobili smo izabrane predstavnike za drugi krug. Posle onoga što se dešavalo 3. novembra, ovo za nas predstavlja ohrabrenje da će se ipak ići ka procesima koji će dati alternativu severu Kosova. Da nije bilo tako, sever Kosova nepovratno bi išao ka nestabilnosti. Mislim da je pre svega Beograd bio onemogućen da na bilo koji način radi na nečemu što bi vodilo ka kompromitaciji izbora. Međunarodna zajednica je učinila ogromne napore. Sve to ih je prilično koštalo, ali ono što je najvažnije, mi smo dobili dva kandidata. Kao veliki protivnik totalitarizma, podržavala sam da se na ovim izborima pojave srpski predstavnici koji neće biti iz Samostalne liberalne stranke, prosto zato jer mislim da monopol na predstavljanje Srba ne sme da ima samo jedna politička opcija. Da li će to biti podrška iz Prištine ili politička opcija koja će biti podržana iz Beograda, nije važno. Posebno me raduje što je Oliver Ivanović ušao u drugi krug. On razume potrebe Srba koji žive na severu, odlično poznaje ljude koji podržavaju bojkot i lakše može da nađe neki nivo koegzistencije. Nije bio aktivno umešan u sukobe koji su se dešavali u toku kampanje i samim tim je ostavio mogućnost koegzistencije i stabilizacije Mitrovice. Razume i potrebe Albanaca u severnoj Mitrovici, kao i interese i potrebe Bošnjaka. Mislim da će imati veću šansu jer može mnogo lakše da izađe na kraj sa svim grupama, nego što to može Krstimir Pantić, koji je potpuni eksponent države Srbije. Znam da mi bez oslonca Srbije ne možemo, ali samo ako poštuje posebnost Srba sa Kosova i Metohije, posebnost u načinu funkcionisanja, življenja, pa ako hoćete, i održavanja na ovom prostoru.

Amfilohije za bojkotaše

Da li su one scene od pre tri sedmice morale da se dese da bi neko ozbiljno shvatio pretnje?

Normalno da nisu, ali možda je to bio način da se pokaže međunarodnoj zajednici koliko je napora i truda potrebno da se uloži da bi se sever iskontrolisao, i to samo za jedan dan. Možda je to bio i način da bi se dobile pohvale, jer znamo da su neke grupe onemogućene da uđu na sever Kosova. Možda je strategija bila i da antikampanja bude podržana, a da dobijemo neku izlaznost, ali da ona ne bude dovoljno snažna da bismo na osnovu tog rezultata mogli sutra da pravimo neke projekte u budućnosti. Ali uvek kada pokušavate da kontrolišete neke procese, oni mogu da izađu izvan kontrole i da se ponovi ono što se dešavalo prošli put. Više se davalo na zamahu antikampanji, koja je bila neverovatno finansijski i na druge načine podržana. Bilo je neverovatno da smo dan pred izbore na univerzitetu imali diskusiju o Njegošu, gde je glavni govornik bio mitropolit Amfilohije. Sama pojava Amfilohija je bila ohrabrenje za bojkotaše. Kampanja za dobijanje političke podrške za izlazak Srba na izbore bila je manje pripremana. Svi mi znamo da iza onog razbijanja kutija sigurno ne stoje bojkotaši koji su bili na ulicama, nego mnogo organizovanija grupa koja je trebalo da onemogući legitimitet tog izbornog kruga.

Koliko je greška što su izbori ponovljeni na samo tri biračka mesta? Smatrate li da ih je trebalo ponoviti u čitavoj Mitrovici ili čak i u drugim opštinama na severu?

Za to bi međunarodnim snagama bila potrebna velika finansijska i bezbedonosna podrška. Oni nisu imali ni volje, ni ljudstva, ni vremena za to. Stoga se očekivalo da će se ponoviti izbori samo na ta tri izborna mesta. Ako je neko razmišljao o posebnim izborima na severu Kosova, pa posle da to prikaže kao da su se izbori održavali u posebnom entitetu, kao nekoj posebnoj političkoj celini, onda se prešao. Pored svih bezbednosnih problema, to nije dolazilo u obzir.

Za trajni opstanak

Iz perspektive Beograda, sever se uglavnom prikazuje kao posebna politička celina i stiče se utisak da je sve samo pitanje teritorije jer, znamo to dobro, više Srba živi južno od Ibra, ali oni kao da nisu tema u Beogradu?

Mislim da je kontinuitet srpske politike projekat podele. Okolnosti su takve da ta podela nije bila tema pregovora pre svega zbog nekih zemalja međunarodne zajednice koje se protive toj ideji, iako mislim da ima i onih kojima podela ne bi smetala. Veliki sam protivnik podele. Čini mi se kao da se na nekom netransparentnom nivou uvlači reciprocitet: sever Kosova – jug Srbije. To je slučaj sa obe strane, jer šta znače sve češće posete lidera sa juga Srbije Hašimu Tačiju, pa onda i Ivici Dačiću? Šta znače spinovanja u javnosti o nekim tobože sukobima između Dačića i Jonuza Muslijua, bivšeg komandanta Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca? Mi ispod Ibra imamo osećaj kao da nam podela visi nad glavom, ali očekujem da do toga ipak neće doći. Međunarodna zajednica se od 1999. suočila sa nekoliko strahovitih pogroma koji se desio Srbima ispod Ibra, 1999. i 2004. godine. Dozvolili su da most na Ibru bude neka vrsta granice sa ciljem da zadrže Srbe na severu i tako opstane multietnički karakter Kosova. Mi Srbi ispod Ibra predstavljali smo zaboravljeni deo srpskog naroda, koji je ipak pronašao način da opstane na prostoru Kosova i Metohije.

Kako je na vas delovao govor premijera Dačića u Mitrovici, dva dana pred ponovljene izbore? Posebno nas zanima onaj deo oko “grešaka iz istorije koje su dovele do raseljavanja Srba”. Koliko je moguće napraviti usporedbu?

S obzirom na to da živim u Gračanici, rekla bih da su Srbi iz Krajine nekako otišli po dogovoru, a mi smo ispod Ibra ostali mimo dogovora. I sada treba da činimo napore za naš trajni opstanak na prostoru Kosova i Metohije, svakako uz aktivnu i iskrenu podršku Beograda. Sada je najvažnije da vidimo kako će se dalje razvijati stvari, s obzirom na veliki otpor Srba na severu. Za nas je najvažnije da nam se pomogne da proces integracije ne rezultira odlaskom dela Srba. Kosovo se nalazi na donjoj granici multietičnosti i nestanak bilo kog Srbina za nas je suviše vidljiv.