U Brodosplitu posla ima

Temeljem čl. 40 Zakona o medijima tražimo objavu ovog ispravka i reagiranja sukladno zakonskim odredbama, a povodom članka objavljenom u tjedniku Novosti pod nazivom “Radni logor Brodoschwitz” dana 25. listopada 2013., u kojem se tematizira aktualna situacija u Brodosplitu.

Već sam naslov sugeriranjem na nacistički radni logor Auschwitz predstavlja grubo narušavanje ugleda Brodosplita, dok istovremeno krajnje neistinito predstavlja korporativnu kulturu splitskog škvera. Čak i pozivanjem na novinarsku slobodu izražavanja, ovakav naslov predstavlja kardinalnu zloupotrebu medijskog prostora. Međutim, ako se u opremi teksta radi o krajnje neprihvatljivoj igri riječi koju je i autor upotrijebio u samom članku, u ostatku članka autor uopće ne mari za slične “stilske finese”, već otvoreno vrijeđa i iznosi neistine. Tako se tvrdi da je Tomislav Debeljak, predsjednik Uprave Brodosplita, “čovjek-falsifikator koji iza poduzetničke fasade krije diktatorsko lice”. Nadalje, u članku autor teksta bez ikakve ograde navodi: “…no da se Debeljak posvetio svome glavnome poslu, a to bi trebalo biti ustrojavanje profitabilne tvrtke umjesto konclogora, sa žarom uloženim u borbu protiv sindikata, situacija bi unutar žice danas vjerojatno bila sretnija”. Dakle, autor izravno tvrdi kako je Tomislav Debeljak diktator, a da je Brodosplit ustrojen kao konclogor. To nije pretjerivanje, to je namjerno neistinito izvještavanje o situaciji u Brodosplitu. Osim što se radi o notornim neistinama i uvredama, ovim rečenicama se drastično narušava ugled Tomislava Debeljaka i Brodosplita.

Glavni argumenti autora za pisanje ovakvih tvrdni nalaze se u činjenici da je Uprava Brodosplita suspendirala 254 radnika za koje se sumnja da su sudjelovali u nelegalnoj obustavi rada i nasilnom upadu u zgradu Uprave i izbacivanju djelatnika iz kancelarije, kao i u činjenici da je Uprava angažirala djelatnice koje vrše ulogu kontrole efikasnosti rada zaposlenih i korištenje zaštitne opreme, u granicama zakonskih propisa.

Zar je zbog toga Tomislav Debeljak “diktator”, a Brodosplit “konclogor”? Ponavljamo, u opremi članka, a pogotovo u samom članku, ne radi se o novinarskom “pretjerivanju”, već o namjernim objedama kojim se vrijeđa i narušava ugled Tomislava Debeljaka i Brodosplita. Ovom prilikom valja reći kako je samoborska tvrtka DIV d.o.o. bila jedina tvrtka koja se javila na natječaj za privatizaciju Brodosplita, kako je proces sklapanja ugovora trajao tri godine i da je potpisivanje ugovora odobrila Europska komisija koja nadgleda i provođenje restrukturiranja Brodosplita. Tijekom restrukturiranja posao je zadržalo najmanje 2000 radnika, posla u Brodosplitu ima, a radi se i na novim ugovorima. Pri tom su do 22. listopada isplaćen otpremnine za 1833 radnika u ukupnoj vrijednosti od 182 milijuna kuna.

Podsjetimo, prije tri tjedna je položena kobilica za izgradnju jahte dužine 60 metara. Ugovorili smo i izgradnju pet jedrenjaka. Prošlog tjedna smo potpisali ugovore o izgradnji dva kontejner broda na LNG pogon sa dvotaktnim motorom vrijednim nešto ispod 100 milijuna eura. Za sada ja izgrađen samo jedan takav brod u svijetu i naš ulazak u tu tržišnu nišu će biti odlična stvar za Brodosplit. Rezanje lima za te brodove je predviđeno u trećem kvartalu iduće godine. Osim tih poslova, ugovorili smo i 106-metarski riječni kruzer za ruskog naručitelja, a gradimo i turističke brodove veličine 50 metara za domaće naručitelje. Inače, Brodosplit je u zadnjih 5 godina prije našeg dolaska ugovorio ukupno 4 broda koji su izazvali ukupan gubitak u gradnji od gotovo pola milijarde kuna, a nakon privatizacije u nešto više od pola godine ugovorili smo 9 brodova, elemente za veliki most preko Drave, dva moderna brodska motora elektronski upravljana, poslove za strojnu obradu za naručitelja iz Švicarske, aluminijska kućišta za elektrodistribuciju, te izradu krana za pomorske luke. Počela je proizvodnja prva četiri od osam silosa namijenjenih cementarama koje smo ugovorili sa ZM-Vikom d.o.o., te dva HOT-GAS generatora (spremnika za plin), kao prvi posao za austrijsku tvrtku ATEC GRECO. Radimo i na korugaciji limova, raznima uslugama plovne dizalice, montažu portalnih kranova itd. Uz to, prije mjesec i pol dana porinut je brod za prijevoz teških tereta, dok je drugi takav brod koji se gradi za nizozemsku tvrtku Jumbo na navozu. Izgradnju tih brodova je ugovorila bivša uprava na način da je unaprijed ukalkuliran gubitak u desecima milijuna eura, rokovi gradnje su ugovoreni krajnje nerealno, a projektna dokumentacija brodova je bila nesređena.

Dakle, nije točna informacija da Tomislav Debeljak više žara ulaže u borbu protiv sindikalista, nego u ugovaranje novih poslova. Dapače, Uprava ulaže najviše truda u poboljšanje sektora nabave i prodaje, kako bi se izbjegli gubici koji su se prije pri svakom brodu unaprijed uračunavali – na teret poreznih obveznika. Naravno, cilj je i poboljšati organizaciju rada kako bi se i u tom segmentu povećala produktivnost poslovanja. Međutim, navodi u tekstu koji govore, između ostalog, o “diktaturi” Tomislava Debeljaka i “konclogoru” u Brodosplitu duboko narušavaju ugled i nanose štetu Tomislavu Debeljaku i Brodosplitu, te Vas molimo da u prvom idućem broju Vašeg tjednika objavite ovo reagiranje.

Odnosi s javnošću Brodosplita