Rabljena sedmica

Proračun

Na prijedlog Vlade, zastupnici Hrvatskog sabora odbili su amandmane SDSS-a na prijedlog rebalansa proračuna za ovu i prijedlog proračuna za 2014. godinu, koji se tiču osiguravanja sredstava za obnovu kuća i zbrinjavanje povratnika, elektrifikaciju obnovljenih kuća, kupovinu stanova za bivše nosioce stanarskog prava i programe obrazovanja. Reagirajući na odbijanje amandmana kojim bi se osiguralo 35 miliona kuna za završetak programa sanacije obnove niskonaponske mreže, zastupnik Milorad Pupovac naglasio je da 200 domaćinstava, nakon obnove kuća, deset godina čeka struju, kao i da u posljednje tri godine nijedna kuća nije reelektrificirana. Nije prihvaćen ni prijedlog da se sredstva za Državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje povećaju za 52 miliona kuna. Pupovac je naglasio da je rebalansom sa iste stavke uzeto 87 miliona, uz najavu da će to biti nadoknađeno. “Nadoknađeno nije. Uzeli ste sada 52 miliona”, rekao je Pupovac, dodavši da je Državni ured formiran s četiri mjeseca zakašnjenja i to ne svojom krivnjom, nego zbog odugovlačenja u Ministarstvu regionalnog razvoja, te da zato nema procesa obnove. “Tko će obnoviti 1.100 kuća iz programa dodjele građevinskog materijala, sto kuća iz programa obnove, zbrinuti 244 porodice iz stambenih fondova?” upitao je Pupovac. “Tražimo dodatnih 50 miliona kuna, ne zato što mislimo da sredstva za poticanu stanogradnju nisu namjenska sredstva, nego zato što je evidentno da je u proračunu za ovu godinu ostalo nepotrošenih 54,7 miliona kuna”, rekao je SDSS-ov zastupnik Mile Horvat, podsjetivši da je ove godine za otkup 20 stanova namijenjeno deset miliona kuna, a za 2014. 10,8 miliona za također 20 stanova. “Tim tempom vi ćete otkup 320 odobrenih stanova riješiti za 16, 17, 18 godina, iako se Hrvatska prilikom ulaska u EU obavezala da će to riješiti do 2015. godine”, rekao je Horvat. Za odbijanje amandmana o sredstvima za poticanje obrazovanja nacionalnih manjina zastupnik Dragan Crnogorac rekao je da će sva djeca u 2014. imati nove udžbenike, osim pripadnika nacionalnih manjina koji se obrazuju na svom jeziku i pismu, izrazivši očekivanje da će se sredstva ipak osigurati naredne godine. (N. J.)

Prijevoz

Ministarstvo znanosti i obrazovanja poslalo je obavijest prosvjetnim radnicima da im ovog mjeseca neće biti isplaćeni dodaci za prijevoz, jer Ministarstvo nema 23 milijuna kuna koliko je potrebno za namirenje putnih nadoknada. Taj novac bit će pronađen u siječnju iduće godine, vjerojatno na način da će sljedećeg prosinca opet nedostajati ta ista 23 milijuna kuna, i tako… Sindikati su smjesta zaprijetili tisućama sudskih tužbi i kaznenom prijavom protiv ministra Željka Jovanovića, te općim štrajkom prosvjetnih radnika, ako Vlada u roku od dva dana ne opozove ministrovu odluku. Zasad nema objašnjenja kako se moglo dogoditi da naprosto nestane novac koji je bio isplaniran u proračunu Jovanovićeva ministarstva. Ima samo nemušto objašnjenje da se Ministarstvo odlučilo za isplatu dara djeci zaposlenika u iznosu od 500 kuna, što ukupno iznosi oko 23 milijuna, dakle jednako koliko i mjesečne naknade za prijevoz. Ali i dar djeci bio je isplaniran u proračunu, kao i dodaci za prijevoz, pa je sasvim nejasno kakve veze ima isplata dara djeci s neisplatom putnih dodataka. Sve skupa, čini se, ima veze samo s improvizacijom, neodgovornošću i nedoraslošću, što su glavne karakteristike djelovanja mnogih ministarstava i ministara u Milanovićevoj Vladi.

 

Pupovac

 

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća i potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac, sa suradnicima, razgovarao je u utorak u Beogradu s prvim potpredsjednikom srpske Vlade Aleksandrom Vučićem i nekolicinom najviših državnih dužnosnika Srbije. Pupovac je nakon sastanka izjavio da se razgovaralo o trenutnom položaju Srba u Hrvatskoj, o političkoj situaciji u Hrvatskoj te o tome kako pojačati povratak i kako pomoći ljudima koji se vraćaju. “Kampanja protiv građanskih, evropskih vrijednosti i manjinskih prava Srba nije pojedinačna i izolirana”, kazao je Pupovac Tanjugu. “Riječ je o opasnom trendu koji predvode različite institucije u Hrvatskoj, dio katoličkog klera, dio njima bliskih nevladinih organizacija, dio udruženja ratnih veterana i ekstremno desnih političkih stranaka. Cijenimo napore hrvatske Vlade, ali posljednji događaji su opasni jer mogu da neutraliziraju te napore i vrate zemlju u devedesete i predevropsko stanje.”

Presuda 

Rafael Krešić, sudac zagrebačkog Općinskog kaznenog suda, oslobodio je Zdravka Mamića optužbe da je, u ožujku ove godine u jednoj radijskoj emisiji, poticao na nasilje i mržnju prema ministru Željku Jovanoviću. Mamić je o Jovanoviću bljuvao kao o “najvećem hrvatomrscu poslije Hedervaryja“, potom da “mrzi sve što počinje s hrvatskim”, te da “ima krvna zrnca u sebi koja pretežu na ono što mrzi sve hrvatsko i da je to njegov osobni problem”. Sudac Krešić presudio je da je Mamićevo ponašanje neprihvatljivo, ali da ga se ne može sankcionirati kao zločin iz mržnje, nego eventualno kao uvredu i klevetu. Ne treba sumnjati da će ovakav stav bio novi poticaj Zdravku Mamiću za širenje međunacionalne netrpeljivosti koja će, u skladu s presudom, uvijek biti umotana u lične uvrede.

Korupcija 

Transparency International objavio je svoje godišnje rangiranje država prema kriteriju raširenosti korupcije. Indeks percepcije korupcije smješta Hrvatsku ove godine na 57. mjesto među 177 zemalja, što je napredak od pet mjesta u odnosu na prošlu godinu. “Iako je ovaj rezultat potvrda da se Hrvatska bori protiv korupcije, ta borba nije dovoljno jaka”, kazala je predsjednica Transparencyja Davorka Budimir, dok je Zorislav Antun Petrović ocijenio da Hrvatska ima odlične propise, ali da se ti propisi jako loše provode. Inače, najmanje zemlje s najmanjim indeksom korupcije su Danska i Novi Zeland, a na začelju su Afganistan, Sjeverna Koreja i Somalija.