Balkan prolaz

Putnik

Unatoč ranijoj zabrani napuštanja zemlje, vlasnik Delta holdinga Miroslav Mišković ipak je otputovao u London. Tako je, naime, odlučio Specijalni sud u Beogradu, vrativši Miškoviću prethodno oduzetu putovnicu. Kako prenose beogradska televizija B92, glasnogovornica Suda Dušica Ristić izjavila je kako je predsjednik sudskog vijeća odobrio Miškoviću put u inozemstvo, objasnivši da se ova odluka suda odnosila isključivo za to putovanje. Protiv Miškovića se, podsjetimo, vodi sudski postupak za organizirani kriminal, pod optužbom da je sa svojim suradnicima od 2005. do 2010. nezakonitim izvlačenjem novca iz putarskih preduzeća i utajom poreza oštetio ta preduzeća za oko 148 milijuna eura, a državni proračun za više od četiri milijuna. Mišković je pušten iz pritvora 23. srpnja, nakon što je uplatio kauciju od 12 milijuna eura, i ovo mu je bilo prvo putovanje u inozemstvo nakon odluke suda da mu iz predostrožnosti oduzme putne dokumente.

Kapa

Umro je Jovo Kapičić. Nakon kraće i teške bolesti, u Beogradu je u 94. godini preminuo umirovljeni general, učesnik NOB-a, narodni heroj, koji je pored toga u svoju biografiju upisao službovanje na mjestu šefa Uprave državne bezbijednosti (UDBA), zamjenika ministra unutrašnjih poslova Jugoslavije, veleposlanika SFRJ u Mađarskoj i Švedskoj, ali i zapovjedništvo nad Golim otokom. Nakon Drugog svjetskog rata bio je pukovnik OZNA-e, a ostat će upamćen i kao čovjek koji je koordinirao hapšenje četničkog vojvode Draže Mihailovića. Historija će zabilježiti da je Jovo Kapičić, među drugovima i suborcima poznat kao Jovo Kapa, rođen 2. rujna 1919. godine u talijanskoj Gaeti, da je odrastao na Cetinju u Crnoj Gori, gdje je završio osnovnu školu i pet razreda gimnazije, iz koje je izbačen zbog sudjelovanja u štrajku gimnazijalaca. Kao veoma mlad uključio se u omladinski revolucionarni pokret, u dobi od 15 godina primljen je Savez komunističke omladine, a dvije godine kasnije i u članstvo Komunističke partije Jugoslavije. U Crnoj Gori sudjelovao je u pripremama za ustanak i tijekom rata bio istaknuti antifašist i borac protiv četničkog pokreta. Međutim, njegov poslijeratni angažman bit će upamćen kao izuzetno negativan jer je, po svjedočanstvima logoraša s Golog, osobno odlučivao o sudbinama ljudi, dok kasnije ni sam nije nijekao da je u logoru bilo i nevinih. “Bilo je uhićenih bez kontrole. Čak trećina je bila nevino optužena. Država duguje ispriku tim ljudima”, govorio je, pokušavajući za zločine na Golom otoku optužiti državni vrh i istodobno amnestirati sebe i upravu zatvora. Kapičić će, po vlastitoj želji, biti pokopan na Cetinju.

Kontrola

Aktivisti i aktivistice u borbi za prava žena u Srbiji masovno izražavaju negodovanje zbog novousvojenog zakona o zdravstvenoj zaštiti djece, trudnica i porodilja, prema kojem će se ovim kategorijama omogućiti besplatna zdravstvena zaštita, bez obzira na to da li su doprinosi uplaćivani ili ne, ali čija će primjena rezultirati svojevrsnim “registrom” žena koje su prekinule trudnoću abortusom! Prema novom zakonu, doktori će, pod prijetnjom kazne, biti obvezni Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje dostavljati podatke o prekinutim trudnoćama i mrtvorođenoj djeci. Dok se iz RFZO-a pravdaju da se radi o sprečavanju mogućih zlouporaba, predstavnici civilnog društva izražavaju zabrinutost zbog povrede privatnosti žena, čak smatraju da je novi zakon protivan Ustavu Srbije. “Telegraf” je prenio izjavu odvjetnika Save Anđelkovića, koji tvrdi da nije problematično bilježiti podatke o ženama koje su prekinule trudnoću, ali da je nedopustivo da se u tom procesu traže njihovi osobni podaci. “Ovo nije Kina da rađanje bude ograničeno i da se prave neki registri”, kaže.

(Ne)tolerancija

Crnogorska neprofitna asocijacija CEDEM (Centar za demokraciju i ljudska prava) objavio je rezultate svojeg istraživanja o etničkoj distanci, koje je pokazalo kako je u toj zemlji tijekom protekle godine zabilježen blagi rast tolerancije građana Crne Gore prema nacionalnim manjinama, ali da je, generalno, stopa netolerancije prema necrnogorskim etničkim skupinama i dalje zabrinjavajuće visoka, naročito prema Albancima, Romima i Hrvatima. Prema tom istraživanju, preko 40 posto građana crne Gore ne bi prihvatilo da pripadnik druge nacije ima rukovodeći položaj u državi. Nadalje, 46 posto građana Crne Gore ne bi da stupe u brak s osobom druge nacije, 31 posto ne bi prihvatilo da osoba druge nacije bude vaspitač ili vaspitačica njihovoj djeci. “U odnosu na Crnogorce koji su većinska skupina, svaki deseti građanin ima problem da neki Crnogorac pokriva vodeću funkciju u državi. Kod Srba vrijednost ide na 17,7, Bošnjak musliman 31,6, Albanac 51,9, da to bude Hrvat ne bi prihvatilo 49,6 posto. Svaki drugi građanin ne bi prihvatio da Albanac ili Hrvat ima rukovodeći položaj u državi”, rekao je metodolog CEDEM-a Miloš Bešić. “Albanci u odnosu na Crnogorce imaju vrlo nizak stepen distance od 0,58. Devet je maksimum jer imamo devet tema prema kojima mjerimo nivo distance. Kada pogledate odnos Crnogorca prema Albancima, imate vrijednost 3,3. To znači da Albanci prema Crnogorcima ne grade distancu, ali Crnogorci prema Albancima itekako”, dodao je Bešić, navodeći i da Srbi imaju izrazitu distancu prema svima, osim prema Crnogorcima.

Entitet

Poslanici u Skupštini Kosova – iz pozicije i oporbe – zatražili su od Vlade Kosova i EU-a da u toj državi ne dozvole formiranje srpskog entiteta, ponukani rezultatima lokalnih izbora na Kosovu, te izabranih srpskih zvaničnika koji javno ne priznaju Kosovo, već Srbiju kao svoju državu. Poslanik iz redova vladajuće Demokratske partije Kosova Arsim Bajrami kazao je da neprihvatanje lokalne vlasti po Ustavu Kosova predstavlja nov izazov za Kosovo, s obzirom na to da su novi srpski predsjednici izabrani na legalan način. “U prvom redu, Vlada i Ministarstvo lokalne samouprave trebaju poduzeti sve potrebne mjere kako bi nadgledali zakonitost u radu predsjednika srpskih općina i skupština općina, a kako bi se spriječilo bilo kakvo nezakonsko eventualno djelovanje. Treba se što prije definirati statut Asocijacije srpskih općina kako bi se izbjeglo formiranje izvršnog entiteta ove Asocijacije”, kazao je Bajrami, a prenosi balkanski servis Al Jazeere. Inicijativa kosovskih parlamentaraca, napomenimo i to, došla je nakon otvorene poruke veleposlanice SAD-a u toj zemlji Tracey Ann Jacobson, koja je nekoliko dana ranije, komentirajući pobjedu “Srpske” u devet općina na Kosovu u razgovoru za dnevnik “Koha ditore”, izjavila kako se ne smije dozvoliti stvaranje Republike Srpske na Kosovu. “Mislim da se svaka opasnost može minimizirati razgovorima, ali također mislim da trebamo biti izuzetno oprezni da nam se ne stvori situacija s nekom Republikom Srpskom”, kazala je ambasadorica Jacobson.