Balkan prolaz

Prijatelji

Za Makedonce najprijateljskija zemlja je – Turska. Tako je pokazalo istraživanje Makedonskog centra za suradnju i Instituta za demokraciju, provedeno tijekom studenoga i prosinca na reprezentativnom uzorku od hiljadu ispitanika. Pored Turske, za građane Makedonije najprijateljskija zemlja je Srbija, dok istodobno najbolje mišljenje na globalnom planu imaju o politikama Njemačke i SAD-a. Potonje dvije zemlje nalaze se na trećem i četvrtom mjestu ove liste, sa po 8,2 odsto glasova, a slijede Albanija sa 5,8 odsto, Kina sa 2,5 odsto i Rusija sa 1,8 odsto ispitanika koji smatraju da je to najprijateljskija zemlja. Kao najbolje saveznike makedonski građani naveli su Tursku, Srbiju, Njemačku, SAD i Sloveniju.

Izlazak

Država Slovenija treba izaći iz vlasništva triju najvećih slovenskih banaka, stav je predsjednika te zemlje Boruta Pahora. On je u razgovoru za poslovni dnevnik “Finance”, obrazlažući svoj stav o potrebi privatizacije najvećih slovenskih banaka, naveo kako smatra da bi Slovenija morala prihvatiti međunarodnu pomoć u utvrđivanju krivice za loše stanje u domaćim bankama, navodeći pritom primjer Islanda. Podsjetimo, ranije je Europska komisija poduprla plan slovenske vlade za sanaciju triju vodećih banaka u državnom vlasništvu, NLB-a, Nove kreditne banke Maribor (NKBM) i Abanke javnim sredstvima, s time da trebaju biti privatizirane. Kako pišu “Finance”, podsjećajući na prošlotjednu izjavu ministra financija Uroša Čufera, država bi se iz vlasništva NKBM-a trebala povući do 2017., a iz NLB-a, kao najveće banke u kojoj bi zadržala strateški ulog od četvrtine plus jednu dionicu, do 2018. godine. Za razliku od vlade koja u najvećoj banci namjerava zadržati četvrtinu dionica, Pahor je za potpunu prodaju banke u što skorijem vremenu, pišu “Finance”. Prošlog tjedna Europska je komisija odobrila slovenske mjere dodjele državne pomoći za pet vodećih banaka, čime su potvrđeni planovi restrukturiranja NLB-a, NKBM-a i Abanke, koje su u većinskom ili pretežitom vlasništvu države, te kontrolirane likvidacije dviju privatnih banaka, Factor banke i Probanke. Podsjetimo, nedavno su objavljeni podaci iz revizije stanja u slovenskim bankama koji pokazuju da im nedostaje kapital od skoro 4,8 milijardi eura.

Prisluškivanje 

U Srbiji, osim razmjene prazničnih čestitki, krenula je i razmjena optužbi na relaciji premijer Ivica Dačić – predsjednik Tomislav Nikolić. Nikolić i dalje tvrdi kako ga tajno prisluškuju, optužujući Dačićevo Ministarstvo unutrašnjih poslova za nemar. “Eto, mi sada sjedimo ovdje, a ispred je možda parkiran automobil iz kojeg nas prisluškuju”, kazao je Nikolić tijekom razgovora za Televiziju B92. “Zato ponekad u razgovoru sa nekim ljudima izgovorim neke stvari da vidim da li će se pojaviti u medijima. I pojave se”, rekao je Nikolić. S druge strane, Dačić odbacuje takve navode srpskog predsjednika. “Nemam informacija o tome. Mogu da kažem da sigurno niko iz državnog sistema, policije i tajne službe ne prisluškuje Nikolića. Naprotiv, njihov zadatak je da ga štite”, rekao je Dačić u Skupštini Srbije na svečanosti povodom dana Olimpijskog komiteta Srbije, prenosi “Danas”. Dačić je dodao da još nije razgovarao s Nikolićem, ali da će se “sigurno vidjeti sa njim kako bi saznao o čemu se radi”.

Krasnići 

Predsjednik Skupštine Kosova Jakup Krasnići, nekadašnji član i glasnogovornik Glavnog stožera Oslobodilačke vojske Kosova, saslušan je u Specijalnom tužiteljstvu u Prištini kao osumnjičeni za ratne zločine nad albanskim civilima za vrijeme rata na Kosovu 1998. i 1999. godine, piše portal Gazetaexpress, a prenosi Beta. Kako prenosi spomenuti portal, Krasnići bi, ovisno o rezultatima istrage, mogao da bude obuhvaćen optužnicom podignutom protiv bivšeg komandanta OVK-a i sadašnjeg ambasadora Kosova u Albaniji Sulejmana Seljimija, Ismeta Hadže, Nedžata Čubreljija i Šefkija Hisenija, koja je podignuta na osnovnom sudu u Mitrovici. Oni su optuženi za ugrožavanje tjelesnog integriteta i zdravlja dvije svjedokinje, dok su Čubrelji i Hadža optuženi za silovanje zaštićenog svjedoka.