Kult ličnosti

Miroslav Kraljević

Retrospektivna izložba najznačajnijeg slikara hrvatske moderne, organizirana u zagrebačkoj Modernoj galeriji u povodu stote obljetnice njegove smrti, uključuje izbor od 190 izložaka, umjetničke (slike, crteži, grafike, nekoliko skulptura) i arhivske građe, a izložena djela predstavit će raspon Kraljevićeva umjetničkog djelovanja u nepunih šest godina (1906. – 1912.), od Požege do Zagreba, preko Beča, Münchena i Pariza. Nevjerojatno zvuči činjenica da je jedan od najvećih hrvatskih slikara imao do sada svega tri samostalne izložbe. Prva je održana 1912., a sljedeća, posthumna, bila je u jesen 1913. u Salonu Ulrich u Zagrebu, na kojoj je nekrolog čitao A. G. Matoš. Nakon toga, 1961. godine organizirana je jedina retrospektivna izložba. Retrospektiva Miroslava Kraljevića nakon Zagreba bit će predstavljena i u Splitu, Osijeku i Dubrovniku.

Isidora Žebeljan

Evropski renomirana kompozitorica iz Beograda, autorica je opere “Dve glave i devojka” koja je svjetsku premijeru doživjela u talijanskoj Sieni. Glazbeni kritičari pišu da se radi o “znalačkom djelu bogatom narodnom tradicijom, slavenskim mirisima i balkanskom zavodljivošću, na kojima se gradi nova i snažna muzička misao”. O svojoj operi Isidora Žebeljan kaže: “Moja muzika je nekim unutrašnjim sluhom postala dio mog tijela i moje duše. Ili je to oduvijek bila? Ona je posljedica, ali i uzrok mojih gena i mog života. Jasno je da moja muzika može da dotakne emotivne strune drugih ljudi, iako ja nikada neću moći da saznam kako to čini. Neću moći da je čujem onako kako je čuju drugi.”

Sinan Gudžević

Književnik, esejist i prevodilac, autor je knjige “Protiv svih nastava: parodije Predraga Lucića” (izdavač je Algoritam) koja, fokusirajući se na tekstove Predraga Lucića, predstavlja prvu književno-znanstvenu analizu fenomena ironičnog humora slavnog tjednika “Feral Tribune”. U četiri eseja Gudžević je ponudio živo napisanu, duhovitu, zanimljivu i potkrijepljenu analizu Lucićevih ironičnih pjesama (iz zbirki “Haiku haiku jebem ti maiku – velika Feralova pjesmarica”, “Sun Tzu na prozorčiću”, “Bezgaća povijesne zbiljnosti” i “Gusle u magli”), kao i teorijsko objašnjenje “Feralove” satire: ti su tekstovi, neovisno o njihovu novinarsko-političkom značenju u vremenu u kojemu su objavljeni, nepresušni izvor duhovite jezičke igre i prava kupka u nepreglednome moru verbalnih mogućnosti. Također, Lucićeve parodije tek su jedna od metoda kojima je “Feral” gotovo četvrt stoljeća izrugivao, ismijavao, preslagivao, izvrtao i razgolićivao stvarnost, kreirajući mogućnosti za možda neku drukčiju, pristojniju i bolju.

Nikola Rakočević 

Mladi i perspektivni beogradski kazališni i filmski glumac izabran je u grupu Shooting Stars (Zvijezde u usponu) deset novih evropskih filmskih talenata, koju određuje Evropska filmska promocija (EFP). Rakočević se našao u grupi talentiranih ponajprije zbog zapaženih uloga u filmovima “Krugovi” Srdana Golubovića, “S/Kidanje” Koste Đorđevića i “Travelator” Dušana Milića te, kako je naglasio stručni žiri, zbog “izuzetne energije i karizme, što potvrđuje njegova dosadašnja glumačka karijera obilježena impresivnim glumačkim registrom, što je garancija za nove glumačke izazove”. Talentirane buduće zvijezde izabrane su sa spiska od 24 nominirana glumca i bit će predstavljene medijima i stručnjacima iz svijeta filma od 6. do 10. veljače 2014. na 64. festivalu u Berlinu.

Fahredin Šehu

Pisac i esejist s Kosova, autor je zbirke pjesma “Nalivpero” koja je nedavno predstavljena u PEN centru Srbije u Beogradu. Knjiga, koju je objavila izdavačka kuća Arhipelag, sadrži pjesme iz nekoliko Šehuovih zbirki, koje je ovaj kosovski autor sam preveo na srpski jezik. “Šehu je pjesnik istančanog glasa koji se suočava s prvim i posljednjim pitanjima egzistencije, ali i pjesnik evokacija, jer njegove pjesme prikazuju sjećanja na djetinjstvo, odrastanje, predjele ili ljude: to su ponekad i mali detalji iz svakodnevice, kratka epifanija koja je obilježila njegovo djetinjstvo, poput nalivpera, jorkširskog terijera i valova Jadranskog mora. To su detalji koji ispunjavaju autorsku ličnost i zbog njih i vjerujemo pjesniku”, rekao je direktor Arhipelaga Gojko Božović.

Dušan Kovačević

Kultni komad velikog komediografa “Maratonci trče počasni krug” ovih je dana premijerno izveden u Zvezdara teatru u Beogradu. Kuriozitet ove izvedbe je da likove slavne porodice Topalović, kao i njihove čaršijske konkurente, igraju žene. Redateljica Milica Kralj o tome kaže: “Žene u našoj priči su na ivici nervnog sloma, ali su i regenerativne. One kao da ne stare, jer neko mora da zavlada svijetom. A svijet kao da je doživio kataklizmu koja je pokosila muškarce, ostali su ili oni koji peglaju ili oni koji su potpuno pogubljeni. Radikalni feminizam, radikalna emancipacija ili snalaženje silom prilika? Kako bilo, mi smo sve to ispričali iz vizure Topalovićki i to nam se čini i jezivo i smiješno.”