Balkan prolaz

Lidija

Napadi na novinare u Crnoj Gori postali su skoro svakodnevnica. Nakon što je prošloga tjedna eksplodirala paklena mašina tik ispod prozora redakcije podgoričkog dnevnika Vijesti, u Nikšiću je pretučena novinarka dnevnog lista Dan, Lidija Nikčević. Nju je, kako se navodi u medijskim izvješćima, ispred dopisništva tog lista pretukao maskirani napadač, i to najvjerojatnije pendrekom. Nakon napada, novinarka Nikčević završila je u bolnici sa lakšim povredama glave. Urednik Dana Nikola Marković je nakon napada na Lidiju Nikčević rekao kako se radi o još jednom pokušaju zastrašivanja novinara, te kako je “vlast jedini krivac, dok se ne otkriju počinioci ovog i svih prethodnih napada na novinare”. O ovom incidentu se oglasio i šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Mitja Drobnič, koji je kazao kako će EU “krajnje negativno tretirati” svaki napad i zastrašivanje medija i novinara. Europska unija će, kaže Drobnič, u pregovaračkom procesu sa Crnom Gorom imati kritički stav o tijeku istrage državnih organa svih dosadašnjih slučajeva napada na medije i novinare. “Svi stari i noviji slučajevi prijetnje i nasilja moraju se temeljno istražiti i krivično goniti”, rekao je on.

Kaos 

Političkom kaosu u kojem se nalazi Bosna i Hercegovina ne nazire se kraj, a Federacija BiH je u Novu godinu ušla u još dublje i kompliciranije probleme, koji traju praktično od izbora 2010. godine. Nakon što je predsjednik tog bh. entiteta Živko Budimir naložio smjenu ministra financija Ante Krajine, rijetko tko vjeruje u postojanje minimalnih izgleda da će se situacija u narednih deset mjeseci, kada se u BiH očekuju novi izbori, na bilo koji način popraviti. U kratkom periodu ostavku je podnio čelnik Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, smijenjen je ministar financija, a onda je uslijedio i poziv premijera FBiH Nermina Nikšića predsjedniku FBiH da njih dvojica istovremeno podnesu ostavke. Spomenuti Nikšić je prije godinu dana od predsjednika Federacije tražio da smijeni Krajinu, ali se danas ne slaže sa odlukom koju je Budimir izvukao “iz naftalina”. Pritom, parlamentarna većina u Federaciji više i ne postoji, pa će, ukoliko odluka o smjeni Krajine ostane na snazi, budući Ustav Federacije omogućava predsjedniku entiteta da na zahtjev premijera smijeni ministra, imenovanje novoga ministra financija biti nemoguće jer je, da bi se to dogodilo, neophodno da novi ministar dobije potporu premijera, predsjednika FBiH, ali i dvojice dopredsjednika FBiH, te još 50 zastupnika Parlamenta u uvjetima nepostojanja parlamentarne većine. Dugoročne posljedice ovakvog ponašanja neodgovornih vlasti su u ovom trenutku nesagledive, a kratkoročne će odmah pogoditi najugroženije kategorije bh. društva, jer će bez potpisa ministra financija doći u pitanje isplata invalidnina, poticaja, plata proračunskim korisnicima i drugih budžetskih davanja.

Blokade 

U Đakovici je lokalno stanovništvo prosvjedima spriječilo Srbe iz tog mjesta da uđu u dvorište pravoslavne crkve u centru grada, javio je prištinski portal koha.net. Kako javlja Koha, a prenosi Beta, prosvjednici su vozilima blokirali prilazak autobusima do crkve, a jedan od njih je čak pokušao balvanima blokirati put prema crkvi. Grupa raseljenih Đakovčana iz više gradova u Srbiji je prethodno najavila da će prvi put nakon 15 godina proslaviti Božić u svom rodnom kraju. Planirali su da paljenje badnjaka obave u crkvi Uspenja Presvete bogorodice u Đakovici, a službi je trebalo da prisustvuje i ministar bez portfelja u Vladi Srbije Aleksandar Vulin. Udruženje “Pozivi majki”, koje čine majke nekoliko stotina nestalih iz Đakovice i okoline, pozvalo je građane na prosvjede ispred crkve kako bi se usprotivili posjeti Vulina Đakovici. Ranije je ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi odbio da dozvoli posjetu ministra Vulina Đakovici 6. i 7. januara.

Osmorica

Vijeće Višeg suda u Bijelom Polju kojim je predsjedavao sudija Vukomir Bošković, donijelo je oslobađajuću presudu osmorici bivših pripadnika Vojske Jugoslavije za ubojstvo 15 albanskih izbjeglica sa Kosova u selu Kaluđerski laz kod Rožaja, u četvrtom mjesecu 1999. godine. Zločin nad albanskim civilima koji su sa Kosova bježali u Crnu Goru dogodio se u vrijeme NATO intervencije na SRJ. Presudom su oslobođeni: komandant bataljona Vojske Jugoslavije, potpukovnik Predrag Strugar, kao i bivši vojnici Momčilo Barjaktarović, Petar Labudović, Aco Knežević, Branislav Radić, Miro Bojović, Vladimir Đurašković i Boro Novaković. Kako prenosi Antena M, tijekom skoro petogodišnjeg procesa optuženima je prvo na teret stavljana smrt 23 osobe, ali je taj broj smanjen na 15 jer je utvrđeno da je kod osam osoba smrt nastupila ranije.

Tešin

Mreža nevladinih organizacija Građanska Vojvodina, koju čine Centar za regionalizam, Centar za razvoj civilnog društva, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Građanski fond Panonija, Građanska akcija Pančevo, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Zelena mreža Vojvodine i Vojvođanski građanski centar, pozvala je nadležne organe da pod hitno zaštite kikindskog književnika Srđana Tešina te da otkriju tko je i po čijem nalogu uništio njegov automobil. “Postoji više nego opravdana bojazan da je ovaj incident vezan za kampanju koju lokalne vlasti i nova uprava Kulturnog centra Kikinda vode protiv bivšeg direktora Srđana Tešina”, navodi se u saopćenju za javnost Građanske Vojvodine. Kako prenosi portal Autonomija, književniku iz Kikinde nepoznati počinitelji su prošloga tjedna obili automobil, oštetili ga i u unutrašnjost ubacivali petarde. Uprava Kulturnog centra iz Kikinde je Tešinu, koji je bivši direktor te ustanove, ponudila radno mesto domara, što je on odbio, piše Autonomija, podsjećajući da je Srđan Tešin, kao nestranačka ličnost, bio izabran 2010. godine na mjesto direktora Kulturnog centra, glasovima svih odbornika u Skupštini opštine, nakon javnog natječaja raspisanog na osnovu Zakona o kulturi.