Dva oka u glavi

Kristina Ćurković je mlada ustaška nada, mrziteljica Srba, gejeva, ćirilice i EU”, objavio je nedavno portal dnevno. Onaj srpski, na .rs domeni. S druge strane, za hrvatski portal dnevno, barem onaj registriran na .hr domeni, Kristina Ćurković je “splitska lavica, hrvatska junakinja, skromna djevojka koja se iz petnih žila, na svoj način, bori za Hrvatsku”.

Uglavnom, portal istog naziva, loga i dizajna koji u Hrvatskoj huškačkim tekstovima servisira ekstremnu desnicu i slovi kao njezino glasilo, odnedavno u Srbiji pokušava zaraditi na gluposti tamošnje krajnje desnice hraneći je negativnim stereotipima o Hrvatima. U Hrvatskoj portal za ustaše, u Srbiji za četnike. Pribroji li se tome i zasad “neutralni” i manje poznati “bratski” portal dnevno.ba te iz iste radionice nedavno pokrenut tjednik “7dnevno”, postaje jasno da se pojavio novi medijski igrač, koji zajednički medijski prostor osvaja zajedničkim govorom mržnje.

“Napadi i uvrede portala dnevno.hr i u manjoj mjeri tiskanog tjednika “7dnevno” na račun društvenih skupina koje ne dijele njihov svjetonazor, vraćaju nas u devedesete godine i nerijetko srozavaju kulturu javnog komuniciranja na razinu govora mržnje. Dnevno.hr ima i svoju srpsku inačicu. Dnevno.rs, potpuno identičnog grafičkog izgleda, ne objavljuje naravno antisrpske tekstove kao njihov hrvatski blizanac, nego baš suprotno. Ista ekipa na istom poslu u kojem – jedna iz hrvatskog, a druga iz srpskog kuta – ne preza niti od poticanja mržnje”, piše u posljednjem priopćenju Hrvatskog novinarskog društva kojim se poziva nakladnika, urednike i novinare portala dnevno.hr da poštuju pravila profesije.

To upozorenje HND-a, drugo po redu, stiglo je nakon serije huškačkih šovinističkih tekstova, od kojih su neki, naknadnom uredničkom intervencijom, brisani s tog portala. Tako je početkom prosinca nestao tekst naslovljen “Židovi upravljaju ovim svijetom, sada znamo i zašto!” koji bi, kako su neki kolege primijetili, vjerojatno potpisao i sam Adolf Hitler. Ekipa s dnevno.hr pritom je izbjegla kazneni progon, no ispod radara javnosti i zasad bez pravosudnog epiloga prolazi kaznena prijava protiv kolumnista Tvrtka Dolića, neimenovanoga vlasnika i glavnog urednika portala, zbog osnovane sumnje da je objavljivanjem jedne od njegovih kolumni ostvareno nekoliko bitnih obilježja više kaznenih djela, među kojima i tzv. zločina iz mržnje. Prijavu je još u kolovozu podnio novinar Drago Pilsel zbog kolumne “U zemlji katolika četiri glavna dužnosnika nisu krštena – Hrvatska je zemlja majmuna”, a koja je, prema ocjeni HND-a, “puna rasističkih i šovinističkih uvreda”. Prijava je još kod nadležnih institucija. Pilsel također smatra da je DORH po službenoj dužnosti trebao reagirati na pisanje portala dnevno.hr.

Pilselova prijava ukazuje i na netransparentnost vlasništva i skrivanje pravog vlasnika, odgovornog za uređivačku koncepciju i sadržaj obaju portala. Naime, podaci dobiveni preko trgovačkih registara, popisa tvrtki povezanih s oba formalno vlasnički odvojena portala, kao i podaci o njihovim serverima potvrđuju navode da su oba portala tehnički, vlasnički i upravljački povezana te da iza njih stoji kontroverzni hrvatski poduzetnik Mihael Ljubas.

Službeno, iza dnevno.hr stoji tvrtka Portal dnevno d.o.o koju zastupa Silvio Čižmak. Osnivač tvrtke je Šik turizam d.o.o., koji je prošle godine imao minus od kojih 300 tisuća kuna i čiji je direktor Nikica Gović. Upravo je Šik turizam bivša tvrtka Mihaela Ljubasa, poznatog i kao poduzetnika koji državi, kako navodi “Poslovni dnevnik”, duguje više od 70 milijuna kuna, i to vezanih uz poslovanje tvrtki Jadran, Jadranprodukt, Elektropromet i njih još desetak koje se s njim povezuju. Ljubas je i vlasnik velikog broja nekretnina u zapadnom dijelu Zagreba i, kako tvrde upućeni, upravo je prostor u Ulici Florijana Andrašeca, u kojem je redakcija portala dnevno.hr, u njegovom vlasništvu. Iako mnogi bivši novinari portala tvrde da je ključne odluke o zapošljavanju i otpuštanju na tom portalu donosio upravo Ljubas, direktor Čižmak tvrdi da Ljubas nije vlasnik.

– Mihael Ljubas nije u vlasničkoj strukturi firme Portal dnevno d.o.o. koja je izdavač portala dnevno.hr i dnevno.ba. Dnevno.hr ima izvršnu urednicu Martinu Bušić Kutiju koja je odgovorna za uređivačku politiku portala. Nemam saznanja da je protiv kolumnista Tvrtka Dolića podignuta kaznena prijava niti me je itko kontaktirao iz DORH-a u vezi s time – tvrdi Čižmak.

S druge strane, zaposlenici i bivši novinari ističu da je Ljubas ključni čovjek i prikriveni vlasnik portala dnevno.hr od njegovog osnivanja 2010. godine. Njegova odluke su, nekada izravno, nekada preko posrednika, ključne u angažiranju i otpuštanju novinara, kao i u uredničkoj koncepciji u koju se, tvrde oni, nije izravno uplitao do polovice 2011. Tada se na portalu angažiraju kolumnisti, među kojima je već spominjani Tvrtko Dolić, u prostor kraj redakcije useljava stranka Hrast, redakciju često posjećuje Bože Vukušić, a bili su viđeni i Vice Vukojević, Zvonko Bušić i ostali istaknuti pripadnici hrvatske desnice.

Česte promjene u uredništvu, postavljanje i smjenjivanje glavnih urednika obilježilo je drugu polovicu 2012. i početak 2013. godine, da bi prošlog srpnja dnevno.hr napustila ili bila otjerana većina dotadašnjih novinara. Kako kažu, konačnu odluku o tome donio je baš Mihael Ljubas koji je tada često posjećivao redakciju. Upravo u to vrijeme lansirani su dnevno.rs i dnevno.ba, a u slučaju srpske inačice službeno se pokazalo da iza nje stoji Ljubas. Naime, izdavač portala dnevno.rs je, prema podacima srpskog registra, Tehnograd, tvrtka registrirana u Beogradu upravo s direktorom Mihaelom Ljubasom. Osim toga, naknadno se doznalo i da serveri dnevno.rs i dnevno.hr imaju istu IP adresu.

– To je savršeno kompatibilno, dnevno.hr i dnevno.rs odrađuju isti posao. Nacionalisti se razlikuju samo po nacionalnosti, sve ostalo je isto. Čujem da dnevno.hr ima ogroman rast klikanosti, očito je to kurentna roba – zaključuje Predrag Lucić, novinar “Novog lista”.