Kult ličnosti

Rade Šerbedžija

Proslavljeni glumac održao je koncert u prepunoj dvorani “Vatroslav Lisinski” razgalivši publiku melankoličnim pjesmama Arsena Dedića i stihovima književnika, od Krleže do Fabrizija de Andrea, Miljenka Jergovića i drugih. Šerbedžija je nastupio uz pratnju sastava Zapadni kolodvor i gostiju Vlade Kreslina, Vlatka Stefanovskog, Kemala Montena i kćeri Mimi, a nisu izostali ni njegovi potresni stihovi “Povratak ratnika”, napisani sa suprugom Lenkom “u kuhinji, u Ljubljani, 1992. godine”. Koncert nabijen sentimentalnošću i ljubavi prema ljudima, ma koje vjere i nacije bili, publika je toplo pozdravila.

Aleksandar Hemon

Pisac iz Sarajeva, koji već dvije decenije živi u Americi, autor je autobiografskog romana “Knjiga mojih života” koji je po ocjeni britanskog BBC-ja i američkog tjednika “Time” uvršten među deset najboljih knjiga u svijetu ove godine. Kritičarka BBC-ja Jane Ciabattari kaže za Hemona kako “ima jedan od najkarakterističnijih književnih glasova”, dodajući da je njegov roman “zajedljiv, znajući, vjerodostojan i opor”. Lev Grossman, kritičar “Timea”, naglašava kako Hemon svoju prošlost “bilježi u tugaljivom i čudno komičnom sjećanju, te otkriva delikatan dodir s engleskim jezikom koji je daleko bolji no što ga ima većina pisaca kojima je on materinji”.

Branko Kukić

Pisac i urednik časopisa i izdavačke kuće Gradac iz Čačka izabran je za ličnost godine prema izboru tjednika “Vreme” iz Beograda. Kolegij tjednika smatra da je Kukić kao urednik “Gradca”, koji slavi četiri decenije postojanja, održao i nastavio kulturnu misiju, dokazavši da se vrhunska kultura može stvarati u kontinuitetu, bez obzira na izvanjske okolnosti. Kukić 40 godina pokazuje da je “tako nešto moguće raditi izvan glavnih kulturnih centara i bez podilaženja trendovima i neukusu”, ostavljajući “dragocjen i neizbrisiv trag u kulturi južnoslavenskih prostora”. Kukić je 13. laureat ovog priznanja, koje su prije njega dobili današnji ministar kulture Srbije Ivan Tasovac, aktivistica Sonja Licht, episkop lipljanski Jovan Ćulibrk, tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević i drugi.

Sejo Sexon

Vođa grupe Zabranjeno pušenje i jedan od osnivača pokreta New Primitives početkom 1980-ih u Bosni i Hercegovini, autor je izložbe “Novi primitivizam za početnike” koja je nedavno otvorena u Sarajevu. Putujući muzej Novog primitivizma obišao je više gradova, poput Novog Sada, Banje Luke, Ljubljane i Beograda, a kustos izložbe Vladan Caričić dodaje da izložba u Sarajevu predstavlja povratak “vrelu Novog primitivizma”. “Naša želja je da putujući primitivizam preraste jednog dana u pravi muzej, a ovo je samo podsjećanje na sretna vremena kada ništa na svijetu nije bilo toliko sveto da mu se ne bismo mogli iskreno i od srca nasmijati”, rekao je Caričić.

Serhij Žadan 

Ukrajinski pjesnik, jedan je od mnogih književnika koji su se pridružili protestima u Kijevu protiv odluke aktualne vlade da Ukrajina ne pristupi Evropskoj uniji. “Ako ljudi doista žele promjene u ovoj zemlji, moraju shvatiti da to možemo postići samo aktivnim otporom. Sjedeći u uredu ili kod kuće za kompjuterom, ništa se ne može postići”, kaže Žadan. Upućeni kažu da nema niti jednog pisca koji drži do sebe a da trenutno nije u Kijevu, dok Max Czollek, mladi pjesnik iz Berlina, dodaje: “Ukrajina dokazuje da je po pitanju političkog angažmana bliža evropskim idealima kao što su participativna demokracija i civilno društvo nego većina država koje se smatraju jezgrom Evrope.”

Alex Ferguson 

Bivši menadžer slavnog Manchester Uniteda autor je “Moje autobiografije”, najprodavanije knjige u Velikoj Britaniji u protekloj godini, piše britanski “Guardian”. Na drugom je mjestu “Inferno” Dana Browna s gotovo 630 tisuća prodanih primjeraka u 2013. godini. Ipak, paralelno s rastom tržišta elektroničkih knjiga, tržište tiskanih knjiga bilježi kontinuirani pad. Prema prvim pokazateljima, prodaja tiskanih knjiga u Britaniji u protekloj je godini pala gotovo devet posto u odnosu na 2012., kada je zabilježen pad od četiri posto u odnosu na godinu koja je prethodila. Taj je pad dijelom posljedica gospodarske krize, ali i sve veće popularnosti knjiga u digitalnom obliku.

Russell Crowe

Australski glumac tumači glavnu ulogu u biblijskom spektaklu “Noah” koji će se početi prikazivati u novoj godini. Uslijedit će filmovi “Egzodus” Ridleyja Scotta, “Marija Isusova majka”, “Bogovi i kraljevi” i “Sin Božji” s portugalskim glumcem Diogom Morgadom. Filmska kritika smatra da su holivudski studiji, koji su proteklih godina snimali uglavnom filmove o superherojima, vampirima i zombijima, ovim izborom doživjeli svojevrsno prosvjetljenje, dok medijski konzultant Phil Cooke objašnjava da je to “prosvjetljenje” potaknuto financijskim, a ne duhovnim motivima. “Godinama je Hollywood pokušavao doprijeti do pojedinih interesnih grupa, bilo da je riječ o feministkinjama ili ekolozima. Konačno je shvatio da u Americi žive milijuni kršćana, vjerujući da će filmovi u kojima vjerski junaci spašavaju svijet donijeti velike zarade na blagajnama”, smatra Cooke.