Balkan prolaz

Sveučilište

Zgrada Rektorata Sveučilišta u Prištini u utorak je bila poprište incidenta koji je rezultirao uhićenjem 25 studenata, nakon što su pripadnici specijalnih jedinica Policije Kosova silom udaljili studente koji su blokirali ulaz u Rektorat. Policija Kosova je agenciji Beta potvrdila da je uhitila studente koji su, kako je naveo policijski izvor, držali pod blokadom zgradu Rektorata, tražeći ostavku rektora Ibrahima Gašija. Studenti su se okupili tražeći i otvaranje istrage o navodima da je jedan broj profesora Sveučilišta objavljivao svoje naučne radove “na jednoj nereprezentativnoj internetskoj stranici”, kao i da se politika, kroz Upravni odbor, ne miješa u funkcioniranje Sveučilišta. Glasnogovornica Policije Kosova za region Prištine Fljorije Ahmeti za lokalne je medije izjavila da su tokom akcije povrijeđena dva policajca i dvoje studenata.

Oliver

Oliver Ivanović, lider Građanske inicijative SDP, obuhvaćen je istragom o navodnoj umiješanosti u ratne zločine nad kosovskim Albancima i ubojstvima koja su uslijedila u provali nasilja na Kosovu, nekoliko mjeseci po okončanju ratnih sukoba. Tada je poginulo deset kosovskih Albanaca, a veliki broj je ranjen i protjeran iz svojih kuća. U to je vrijeme Ivanović bio jedan od tzv. čuvara mosta, grupe Srba koja je patrolirala glavnim mostom u Mitrovici, kako bi sačuvali podjelu Mitrovice na srpski i albanski dio. Nakon što je informacija o istrazi postala dostupna javnosti, Ivanoviće se sam predao Eulexu, koji mu je odredio jednomjesečni pritvor. Ivanovićev odvjetnik Nebojša Vlajić, prenosi Balkanska istraživačka mreža, istražiteljske je navode opisao kao “smiješne, izmišljene i besmislene”. “Ono što mu se stavlja na teret, Ivanović nije mogao da učini i nije učinio… tu nikakve situacije u smislu dokaza ne postoje”, rekao je Vlajić. Oliver Ivanović je značajno korigirao svoje stavove nakon inkriminiranih događaja, pa je vodio koordinaciono tijelo Vlade Srbije za sjever Kosova, a od 2008. do 2012. u Vladi Srbije, predvođenoj Demokratskom strankom Borisa Tadića, bio je državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju. BIRN podsjeća kako je Ivanović na lokalnim izborima u studenome prošle godine bio kandidat za gradonačelnika Mitrovice i kako je izgubio od Krstimira Pantića sa liste Srpska, koju je podržavala Vlada Srbije. Zastupnici njegove stranke zaprijetili su da će podnijeti ostavke na mjesta u lokalnim općinskim vijećima na sjeveru Kosova.

Sefovi

Velika medijska zabava oko otvaranja misterioznih sefova Željka Ražnatovića Arkana, bivšeg lidera Srpske dobrovoljačke garde, neosuđenog ratnog zločinca i poratnog kriminalca, završena je – razočarenjem. Naime, sefovi u Komercijalnoj banci u Beogradu, za koje se mislilo da su puni, zatečeni su prazni i u njima, kako javlja beogradski “Blic”, nije pronađeno ama baš ništa. Podsjetimo, naredbu za otvaranje dva Arkanova sefa izdao je prošloga tjedna sudac za prethodni postupak po zahtjevu Tužiteljstva za ratne zločine, koje je bilo zainteresirano da u sklopu prikupljanja dokaza sazna “da li je i šta nekadašnji komandant Srpske dobrovoljačke garde u njima ostavio”. Iako je Arkan uredno mrtav već punih 14 godina, Tužiteljstvo je zahtjev za otvaranjem njegovih sefova izdalo tek nakon što je iz Međunarodnog tribunala za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije u Den Haagu dobilo materijale koji su bili predmet optužnice protiv Ražnatovića. Ipak, u medijskom cirkusu koji je pratio otvaranje Arkanovih sefova nije bilo puno prostora za pitanje što se do sada čekalo, nasuprot brigama zašto se na otvaranju sefova nije pojavila Arkanova udovica, turbofolk megazvijezda Svetlana Ražnatović Ceca.

Smanjenje

Apelaciono vijeće Tribunala u Den Haagu potvrdilo je odgovornost Vlastimira Đorđevića za zločine koje su srpske snage počinile tokom nasilja protiv kosovskih Albanaca na Kosovu, ali mu je prethodno izrečena kazna od 27 godina smanjena na 18 godina zatvora. Đorđević je prvostupanjskom presudom osuđen za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti zbog učestvovanja u udruženom zločinačkom poduhvatu. Kao što nalaže dosadašnja sudska praksa, Đorđeviću će u kaznu biti uračunato i vrijeme koje je do sada proveo u zatvoru, a pravo na izlazak će steći nakon isteka dvije trećine kazne. U kaznu će biti uračunato vrijeme koje je do sada proveo u zatvoru, a u pritvoru Haškog tribunala ostat će do premještaja u državni zatvor, gdje će odslužiti ostatak kazne. Đorđević je osuđen 23. veljače 2011. za zločine počinjene na Kosovu u periodu od 1. siječnja do 29. lipnja 1999. godine, kada je bio pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Srbije i šef odjela za javnu bezbjednost.