Balkan prolaz

Stožice

Zoran Janković, gradonačelnik Ljubljane, zajedno s još četiri osobe osumnjičen je za sastavljanje fiktivne dokumentacije u svrhu dobivanja kredita, objavili su ljubljanski mediji. Prema medijskim napisima, dokumentacija i kredit u visini 50 miliona eura odnose se na gradnju sportskog centra Stožice u Ljubljani. Pored Jankovića, kaznenu prijavu zaradio je i aktualni slovenski ministar obrane Roman Jakič, koji je u vrijeme gradnje spomenutog sportskog centra 2010. bio Jankovićev suradnik u općini i tadašnji voditelj svih sportskih objekata u gradu. Janković i suosumnjičenici terete se zbog sastavljanja i potpisivanja ugovora vrijednog 1,8 miliona eura između općine Ljubljana i tvrtke Grep, na ime najma parkirnih mjesta u centru Stožice, čime je tvrtka, prema medijskim napisima, uspjela dobiti prvi obrok kredita od Nove ljubljanske banke u visini od 50 miliona eura. Ugovor nikada nije realiziran, pa se sumnja da je bio napravljen kako bi se prevarila sama banka i odobrila visok kredit. Kako navodi slovenski tjednik “Reporter”, Janković je odbio podnijeti ostavku na funkciju gradonačelnika, tvrdeći da će dokazati svoju nevinost.

Kravate

Đorđe Ivanov, predsjednik Makedonije, nesumnjivo je čovjek koji voli kravate. U izvješću makedonskog Biroa za javne nabavke, kabinet predsjednika Ivanova je tijekom 2012. potrošio skoro 6.000 eura za nabavku kravata od firme Fokabo, čija je upravnica kiparka Valentina Stefanovska, autorica spomenika “Konjanik na konju”, koji se kočoperi u centru glavnog grada Makedonije. Ona je za jedan privatni portal rekla da nema veze sa spornim transakcijama. Makedonski mediji objavili su da je Valentina Stefanovska, koja je bila angažovana na izradi velikog dijela projekta “Skoplje 2014”, dobila nekoliko miliona eura honorara.

Thaler

Zoran Thaler, bivši slovenski zastupnik u Europskom parlamentu i ministar vanjskih poslova, priznao je na okružnom sudu u Ljubljani kazneno djelo uzimanja mita. Nakon nagodbe s tužiteljstvom osuđen je na dvije i pol godine tzv. vikend-zatvora, prenijele su sve regionalne agencije. Pored toga, navode isti izvori, on je na osnovu iste nagodbe dužan platiti 32.250 eura novčane kazne, a određena mu je i petogodišnja zabrana obavljanja javnih funkcija. No i pored priznanja krivice, Thaler i dalje tvrdi da je korupcionaška afera “inscenirana”. Podsjetimo, rečenu aferu otkrili su novinari britanskoga dnevnika “The Sunday Times” koji su, predstavljajući se lažno kao lobisti velikih tvrtki, zastupnicima u Europskom parlamentu, među njima i Thaleru, obećavali novac za podnošenje amandmana na zakonske prijedloge. Tajne snimke nastale tijekom “pregovora” dokazuju da je Thaler pristao na pogodbu s “lobistima”, mada, kako navode slovenski mediji, snimke ne nude i dokaz da mu je novac isplaćen.

Šakali

Zbog ratnog zločina ubojstva više od 12 civila u selima Ćuški, Zahaču, Pavljanu i Ljubeniću u okolici Peći na Kosovu, Specijalno sudsko vijeće Višeg suda za ratne zločine u Beogradu nepravomoćno je osudilo devetoricu pripadnika srpske paravojne postrojbe “Šakali” na ukupno 106 godina zatvora. Pripadnike ove zloglasne grupe optužnica je teretila da su “na izrazito bezobziran, surov i okrutan način počinili ubojstva, silovanja, uništavanje imovine i druga kaznena djela”. Sutkinja Snježana Nikolić Garotić saopćila je da je najmlađa žrtva “Šakala” imala 19, a najstarija 87 godina. Stoga je prvooptuženi Toplica Miladinović osuđen na 20 godina, Srećko Popović na deset, Slaviša Kastratović i Boban Bogićević na po dvije godine, Abdulah Sokić na 12 godina, Milojko Nikolić na 20 godina, Ranko Momić na 15, Siniša Mišić na pet i Dejan Bulatović na 20 godina zatvora. Dvojica suoptuženika, Radoslav Brnović i Veljko Korićanin, oslobođeni su optužbe, a svi su optuženici prije presude u završnim riječima izjavili da se ne osjećaju krivima. Njihov bivši vođa, Nebojša Minić zvani Mrtvi, po potjernici Tribunala u Den Haagu uhapšen je 2005. u Argentini, gdje je tokom postupka ekstradicije umro od AIDS-a.

Ukë

Ukë Rugova, zastupnik u skupštini Kosova i sin pokojnoga predsjednika Kosova Ibrahima Rugove, uhićen je na Kosovu zbog sumnje u umiješanost u organizirani kriminal, potvrdila je glasnogovornica EULEX-a Irina Gudeljević, a prenijela Beta. “Riječ je o organiziranoj grupi koja se sumnjiči da je izvršila krivična djela prevare i trgovine utjecajem”, izjavila je glasnogovornica. Kosovski portal Koha.net objavio je da su među uhićenima i Izet Bećiri, kao i zvaničnik talijanske ambasade u Prištini. Rugovin odvjetnik je tražio da se njegov klijent pusti iz pritvora, gdje će provesti najmanje 48 sati.