Internet, laži i videovrpce

Ako je suditi po prvom tjednu od raspisivanja izbora u Srbiji, slijedi jedna kratka, prljava, banalna i konfuzna kampanja u kojoj nitko neće prezati ni od čega, niti će ikoga biti sramota zbog onoga što radi, no ono što je suštinski novo u toj priči jest da se međustranački ratovi prvi put vode i na internetu, kaže novinarka “Vremena” Jovana Gligorijević, dodajući da, kako je to potpuno slobodan i nereguliran prostor, sve postaje još prljavije i još jadnije.

Sve je počelo javljanjem “obrazovanog” Janeza i Hrvoja koji su potpisali panegirik Aleksandru Vučiću (u posve istovjetnom tekstu) ispod jedne vijesti o aktivnostima prvog potpredsjednika Vlade Srbije. No pravi je skandal nastao prošlog vikenda, kada se u Srbiju na velika vrata vratila cenzura. Naime, zbog snijega i olujne, povremeno i orkanske košave na autoputu Novi Sad – Subotica, kod Feketića je u snježnim nanosima bilo zarobljeno oko tisuću putnika i njihovih automobila. U subotnjim vijestima Radio-televizije Srbije u 13 sati emitiran je nemontirani videoprilog o tome kako PPV Vučić komandira vojskom i policijom i pomaže spasiteljima da smrznute i gladne nesretnike dopreme do helikoptera (ukupno dva koja su u voznom stanju). Tu se Vučić i izvikao na narod koji putuje kada tome vrijeme nije, ali glavni hit je postao snimak na kojem se vidi Vučić kojem jedan vojnik u naručje predaje dječaka, onda ga ovaj nosi, pa pada i predaje ga u ruke drugom spasitelju. Odmah se našao najprije nepoznat netko tko je videoklip obogatio tekstom koji govori o tome da je sve tek predizborno iskorištavanje tuđe muke i odlična prilika da se PPV Vučić još jednom pokaže kao čovjek koji će prvi priteći u pomoć svim nesretnicima u državi, bilo štrajkačima koji mjesecima nisu primili plaću, bilo zarobljenima u automobilima ili vlaku u snijegu.

Na to je Srđanu Miletiću, navodnom autoru komičnog klipa na račun Vučića, ukinut YouTube nalog: njega je čitava vojska SNS-ovih partijskih poslušnika prijavila za kršenje autorskih prava i nalog mu je ekspresno ugašen, ali je snimak uklonio i RTS zbog navodnog kršenja autorskih prava. Ubrzo je reagirala i fondacija Share najavom da će podnijeti kaznenu prijavu zbog pokušaja cenzure na internetu, i to protiv odgovornih osoba u kompaniji Matricon, po čijoj su prijavi uklanjani “politički nepodobni” sadržaji s internetskih platformi tijekom prethodnog vikenda, a zatražit će se i objašnjenje od RTS-a, kako bi se utvrdila eventualna odgovornost javnog servisa u ovom slučaju.

“Ne možemo da se ne zapitamo zašto je ova situacija specifična ako na Jutjubu možete neometano pogledati sve epizode komercijalne serije Ravna gora, ili pronaći 15.800 klipova koji u naslovu imaju RTS Dnevnik. Ali mogućnost uklanjanja materijala po osnovu zaštite autorskih prava nije iskorišćena za ove sadržaje, već za materijal u pogledu koga nije postojao zakonski osnov”, piše u priopćenju fondacije Share.

Mediji bliski Vučiću i njegovoj partiji pokušali su cijelu priču dodatno zasoliti, tvrdeći da je dječak kojega je Vučić spašavao albanske nacionalnosti i da je s roditeljima bio u autobusu koji je iz Austrije išao na Kosovo.

“Ne znam da li je dete koje sam nosio do helikoptera srpske ili, kako kažu novine, albanske nacionalnosti. Uostalom, koga je briga za nacionalnu pripadnost”, napisao je Vučić potom na svom Facebook nalogu, usput odbijajući pomisao da je on naredio skidanje “obogaćenog” videoklipa s interneta, sve sa porukom da mu je drago da je nasmijao narod. Karikaturist dnevnog lista “Blic” Marko Somborac na to mu je, na svom nalogu, odgovorio: “Alek, više nas je nasmejao originalni snimak!”

Ni drugi ne zaostaju za naprednjacima: sklapaju se koalicijski dogovori, vrijeđa se i udara po protivnicima, osnivaju se na brzinu nove stranke: to su najavili Boris Tadić, koji ogovara šefa demokrata Dragana Đilasa na sva usta i gdje god stigne, ali i Saša Radulović, koji je dva dana prije raspisivanja izbora dao ostavku na mjesto ministra privrede, da bi “službeni glasnici”, tabloidi, odmah zagrmjeli “Uhapsiti Đilasa i Radulovića” zbog navodnog kriminala, koji se, eto, otkrio nekoliko dana nakon što je ovaj drugi napustio funkciju.

– Ono što će ovu kampanju učiniti još prljavijom jesu mali, sitnosopstvenički ratovi između malih stranaka. Pobednik ovih izbora se već zna. Poslužiću se metaforom prijatelja: znamo ko je Zdravko Čolić, a u toku je rat za to ko će biti Lokice. Male stranke tuku se dok stoje u redu za to da budu koalicioni partneri Vučića i SNS-a. Moram da priznam da to ovu kampanju čini i donekle zabavnom, ali samo ako imate jak želudac i zanemarite da je reč o ljudima koji će odlučivati o našim životima i našim novčanicima u naredne četiri godine – kaže Jovana Gligorijević i dodaje da nas tek čeka ludnica nakon izbora 16. ožujka, kada počinje postizborna trgovina.

– Biće zanimljivo gledati ko će od stranačkih lidera ponuditi Vučiću više kamila ne bi li njegovu ćerku-stranku uzeo za nevestu – zaključuje novinarka “Vremena”.

U svakom slučaju, narednih dana trebalo bi biti poznato tko će s kime na izbore, a možda se naslute i postizborni brakovi. Ono što je već sada sasvim jasno jest to da će se Demokratska stranka – kao što su znalci već prognozirali – razmnožiti na barem još jednu stranku, najavljenu Tadićevu, i da se ovako rascjepkana oporba neće izbornim rezultatima značajnije suprotstaviti očekivanom trijumfu Vučićevih naprednjaka.