Kult ličnosti

Nina Violić

Glumica Zagrebačkog kazališta mladih nastupit će istovremeno u ulozi Gertrude i ulozi Ofelije u predstavi “Hamlet”, koju u tom kazalištu, na provokativan i osebujan način, režira Oliver Frljić. Dok Nina Violić smatra da u naslovnom liku prepoznaje muškarce svoje generacije kao kenjkave klince, Krešimir Mikić koji tumači Hamleta svjestan je izazova uloge i očekivanja od njegove interpretacije. Frljić pak objašnjava da slavno hamletovsko “biti ili ne biti” vidi kao pitanje želimo li Hrvatsku kao društvo svih svojih građana ili društvo većine koja terorizira manjinu. Premjera je zakazana za 8. mart, Dan žena.

Julije Knifer 

Foto: Davor Konjikušić

Radovi jednog od najznačajnijih hrvatskih umjetnika 20. stoljeća prvi su put samostalno izloženi u SAD-u. U galeriji Mitchell-Innes & Nash u New Yorku američkoj su publici predstavljeni Kniferovi radovi nastali u razdoblju od 1960. do 2000. godine. Knifer je jedan od osnivača grupe Gorgona i pripadnik pokreta Nove tendencije. Glavni motiv njegovih radova je meandar, koji izvodi u bezbroj varijanti i u brojnim tehnikama, od olovke i ulja na platnu do kolaža i murala. Kniferov meandar reduciran je na jednoličan ritam kontinuirane forme i kontrast crne i bijele, dok je kasnije u njega uključena i boja. Julije Knifer predstavljao je Hrvatsku na Biennalu u Veneciji 2001., a njegovi radovi bili su izloženi u Centru Pompidou u Parizu, u galerijama u Ženevi, Sydneyju i brojnim drugim gradovima.

Milko Valent

Pjesnik, prozaik, dramatičar i kritičar, upravo je objavio novi roman “Umjetne suze”, koji će sa svojih 1.408 stranica ući u povijest domaće književnosti kao jedan od najopsežnijih romana. Književnik Edo Popović za Valenta kaže da se radi o autoru čije su proze daleko ispred svoga vremena i prevladavajućih književnih obrazaca, a “Umjetne suze” naziva romanom epohe: “On je u svojoj biti egzistencijalna dijagnoza početka 21. stoljeća i ujedno psihotična freska zloćudnog procesa banalnosti. Ovaj roman hrabro uranja u svijet sve problematičnije institucije suvremenoga monogamnog braka. To je roman o ljubavi koja se raspada, o nemogućnosti rađanja djece, o strasti i osveti, ali i roman o stresnoj poziciji istraživačkog novinara. To je također roman o nemogućnosti dugotrajnih emocija te o potresnoj slici suvremene Hrvatske i suvremene Evrope.”

Charlie Chaplin 

Slavni komičar i zvijezda nijemog filma, redatelj, scenarist i glazbenik, autor je i jednog romana, “Footlights” (prema kojem je kasnije snimljen njegov film “Svjetla pozornice”), čije je prvo tiskano izdanje nedavno predstavljeno u Britanskom filmskom institutu u Londonu. Chaplinov biograf David Robinson vjeruje da je odnos između klauna-alkoholičara i očajne balerine u romanu “Footlights” vjerojatno inspiriran Chaplinovim susretom s legendarnim ruskim plesačem Vaslavom Nijinskyjem 1916. godine. U romanu je vidljiv Chaplinov “živahan” stil pisanja, bogat slikovitim i dikensovskim opisima. Radnja je smještena u London i glazbene dvorane njegovih ranih profesionalnih godina, u čarobno razdoblje kada se oslobodio neimaštine koja ga je pratila u djetinjstvu i kada su otkriveni njegovi jedinstveni zabavljački talenti.

Martina Corgnati

Kustosica je izložbe “Venti per una – pogled u suvremenu talijansku umjetnost”, koja obuhvaća radove dvadesetoro talijanskih umjetnika iz dvadeset talijanskih regija, a otvara se 18. veljače u zagrebačkoj galeriji Klovićevi dvori. Riječ je o netipičnom izboru umjetnika koji proizlazi iz potrebe da se pokaže kreativna i produktivna živost cijele Italije, uključujući i manja mjesta. Izložba je ujedno prilika da se propitamo može li se i na koji način još uvijek govoriti o “talijanskoj umjetnosti” u današnjem globaliziranom svijetu. Od jeseni 2012. do ljeta 2013. izložba je gostovala u Južnoj Americi, zatim u Moskvi kao službeni popratni program Petog moskovskog bijenala i u Sankt Peterburgu, u Loft Rizzordi Artu.